FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

OTTAWA

Tim znanstvenika koji na kanadskom Arktiku pokušava pronaći dva broda nestala u ekspediciji 1845. godine, objavio je u četvrtak da su pronađeni osobni predmeti nestalih sudionika tragične ekspedicije koju je vodio sir John Franklin. Franklin i 128 članova posada dvaju britanskih brodova, HMS Erebusa i HMS Terrora, ostali su zarobljeni u ledu dok su tražili tzv. Sjeverozapadni prolaz koji bi povezao Atlantski i Tihi ocean sjeverno od američkog kontinenta. Svi su članovi ekspedicije umrli, dok su brodovi nestali. Zlosretna je Franklinova ekspedicija dugo vremena zaokupljala pozornost svjetske javnosti, a među lokalnim Inuitima kružile su priče u kanibalizmu među članovima posade koji su ostali bez hrane. Ronioci i arheolozi iz kanadske agencije Parks Canada od 2008. pokušavaju locirati dva broda, koje je led zarobio nedaleko od Otoka kralja Williama na arktičkom teritoriju Nunavatu. Prošlog su mjeseca znanstvenici otkrili logor Franklinove ekspedicije nedaleko od rta Felix na samom sjevernom rubu otoka.

PRAG

Češka je vojska smanjila svoju brojnost na četvrtinu iz komunističkih vremena, a jedan novi izvještaj natjerat će je da se smanji i u opsegu. Vojni liječnici digli su uzbunu kad su otkrili da je polovina od 22 tisuće vojnih djelatnika predebela, a tri i pol tisuće ulazi u kategoriju pretilih, objavio je u srijedu dnevnik Lidove Noviny. Vojska se odlučila na brz protuudar: vojnici idu na dijetu, a moguće je da u upotrebu uđu i tablete za mršavljenje. Ministarstvo obrane potvrdilo je podatke o pretilosti, ali dodalo je kako su tablete posljednje oružje, zakažu li redukcijska dijeta i vježbanje.

SYDNEY

Australski stručnjaci identificirali su kosti najpoznatijeg australskog razbojnika Neda Kellyja, 131 godinu nakon što je obješen i pokopan u zatvorsku masovnu grobnicu. Znanstvenici su za identifikaciju iskoristili DNK uzorak Kellyjeva prapranećaka. "Nevjerojatno je da su znanstvenici uspjeli identificirati tijelo čovjeka pogubljenog prije više od 130 godina, pokopanog u masovnoj grobnici s još 33 zatvorenika", izjavio je u četvrtak državni tužitelj savezne države Victorije Robert Clark. Kelly, poznat i po tome što je u okršajima s policijom nosio oklop ručne izrade, kultna je figura australske povijesti. Kelly i njegova banda simbolizirali su društvene napetosti onog doba, posebice između siromašnih irskih doseljenika i bogate britanske vladajuće klase.

LOS ANGELES

Američka glumica Alyssa Milano (38) u srijedu je rodila sina, objavio je njezin glasnogovornik. Milano, koja se proslavila ulogom u televizijskoj seriji "Čarobnice", u braku je s hollywoodskim agentom Davidom Bugliarijem od 2009. godine. Ovo za oboje prvo dijete. Milo Thomas Bugliari rođen je u srijedu popodne po mjesnom vremenu u Los Angelesu, dug 48 centimetara i težak 3,2 kilograma. I dijete i majka su dobro, rekao je glasnogovornik.

CARACAS

Twitterski račun venezuelskog predsjednika Huga Chaveza ima više od dva milijuna pratitelja, pohvalio se on sam, dodavši da je time najpopularniji političar na ovoj društvenoj mreži u Latinskoj Americi. "Idemo preko dva milijuna!", stoji u tvit-poruci venezuelskog predsjednika, čiji je twitterski račun do četvrtka narastao na 2,004.805 pratitelja. Profil na Twitteru Chavez je otvorio u travnju 2010., kako bi pokušao umanjiti utjecaj oporbe na ovoj društvenoj mreži. Vrlo brzo, stotine tisuća ljudi počele su pratiti njegove objave. Mnogi među njima od njega su tražili da im nađe posao ili smještaj. Početkom godine bio je nešto manje aktivan na Twitteru, a nakon oporavka od operacije malignog tumora u području karlice ponovno se vratio 'tvitanju'.

LONDON

Originalne snimke legendarnog "izgubljenog" albuma "Smile" američke pop grupe Beach Boys ove će jeseni ugledati svjetlost dana, 44 godine kasnije nego je prvotno planirano, prenosi britanski BBC. Snimke za taj album, kojemu je prethodio album "Pet Sounds", smatran jednim od najvećih albuma u povijesti rock glazbe, nastale su 1966. i početkom 1967., ali je album ostavljen nedovršen nakon što je suosnivača skupine - pjevača, glazbenika i skladatelja Briana Wilsona pogodila teška emocionalna kriza. "Brian je dok smo to snimali bio na vrhuncu svoje kreativnosti", kaže pjevač skupine Mike Love, uz kojega su osim Briana u originalnoj postavi benda bila i Brianova braća Dennis i Carl Wilson, te prijatelj Al Jardine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙