FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

TALLINN

Brod iz vremena prije Vikinga, iz 750. godine i opremljen kobilicom, uvjerio je estonske arheologe da su otkrili jedan od prvih jedrenjaka korištenih na Baltiku. Pronađen nedavno na estonskom otoku Saaremaa, brod dug 17 metara poslužio je kao grobnica za 35 ratnika. Opremljen je kobilicom broda koja daje protutežu snazi vjetra u jedrima. "Na ovaj način imamo dokaz da je imao jedra", izjavio je profesor Juri Peets, šef arheološke ekipe koja istražuje nekropolu otkrivenu prošle godine u selu Salme na otoku. "Naš brod datira iz 750. godine naše ere. To je sigurno najstariji jedrenjak otkriven u području Baltika", kazao je Peets lokalnim medijima.

MOSKVA

Lokalni ruski dužnosnici objavili su da je čuvar sobova otkrio ostatke mladunčeta mamuta na ruskom Arktiku, objavio je tamošnji tisak. Rendžer je jednomjesečnog mamuta otkrio kopajući po permafrostu, zaleđenom tlu. Na isti način je prije četiri godine njegov kolega naletio na ženku mamuta staru 40.000 godina. Mamutica nazvana Ljuba prema čovjeku koji ju je otkrio bila je gotovo savršeno očuvana, toliko da su joj koža i unutarnji organi ostali netaknuti. Mladunče mamuta, za koje stručnjai kažu da je očuvano jednako kao i Ljuba, bit će prebačeno u glavni grad regije Salekhard i spremljeno na hladno kako bi se mogla nastaviti isktraživanja.

LJUBLJANA

Austrijanka Gerti Baernthaler oborila je vlastiti svjetski rekord u ručnoj košnji trave na drugom europskom prvenstvu koje je u nedjelju završeno u mjestu Cerklje nedaleko Ljubljane. Parcelu trave površine 35 četvornih metara pokosila je za 43 sekundi, te tako za 15 sekundi nadmašila svoj raniji rekord. Na natjecanju, jednom od rijetkih u kojima muškarci i žene nastupaju u istim kategorijama, ogledalo se 60 kosača i 30 kosačica iz Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Italije i Španjolske. Prema pravilima natjecanja, 12 međunarodnih sudaca uz brzinu kojom natjecatelji pokose travu procjenjuju i "čistoću" pokošene površine. Pri tome se zbog "nečiste" košnje dodjeljuju kazneni bodovi. Zbog svakog takvog boda dodaje se 10 sekundi na postignuto vrijeme prilikom košnje. Počeci natjecanja u košnji datiraju iz 1969. godine, kad je organizirano natjecanje između njemačke Bavarske i austrijske pokrajine Tirol, a od onda se formaliziralo i uključilo više zemalja.

LOS ANGELES

Najbolje plaćena američka televizijska 'reality' zvijezda Kim Kardashian udala se u subotu na raskošnoj ceremoniji za košarkaša New Jersey Netsa Krisa Humphriesa. Kardashian (30) i četiri godine mlađi Humphries vjenčali su se pred 440 uzvanika na privatnom imanju u Montecitu u južnoj Kaliforniji. Časopis People kupio je ekskluzivna prava za izvještavanje s vjenčanja, koje je također snimljeno i bit će prikazano u dvije epizode u listopadu na televiziji E!. Kardashian, koja sa svoje tri sestre i majkom nastupa u 'reality showu' "Keeping Up with the Kardashians," počela je izlaziti s Humphries krajem prošle godine, a u on ju je u svibnju zaprosio s dijamantnim prstenom od 20.5 karata. Kim Kardashian smatra se najplaćenijom 'reality' zvijezdom na američkoj televiziji. Lani je po procjenama zaradila šest milijuna dolara.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙