FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MIAMI

Najstarija žena na svijetu, Amerikanka Besse Cooper, proslavila je u petak u Georgiji svoj 115. rođendan okružena obitelji i predstavnikom Guinessove knjige rekorda koji je to potvrdio. "Još uvijek je posve pri sebi, može razmišljati, jasno govoriti i prisjećati se stvari", rekao je njezin sin Sidney Cooper (76) za list "The Atlanta Journal-Constitution". Besse Cooper rođena je 26. kolovoza 1896. u Tennesseeju. Tijekom Prvog svjetskog rata preselila se u Georgiju gdje je pronašla posao kućne pomoćnice. Udala se 1924. za Luthera Coopera s kojim je dobila četiri sina. Danas je baka 12 unučadi i ima desetak praunuka. Udovicom je postala 1963. Tajnu svoje dugovječnosti nedavno je objasnila riječima: "Vodim brigu o sebi i ne jedem smeće".

LOS ANGELES

Unuk slavnog hollywoodskog glumca Clarka Gablea izjavio je u petak da nije kriv po tri točke optužnice prema kojoj je u srpnju laserom ometao policijski helikopter. Clark James Gable (22) je optužen da je zelenim laserom "gađao" helikopter koji je patrolirao iznad Hollywooda 28. srpnja. Policajci iz helikoptera utvrdili su da laserska zraka dolazi iz malog crvenog automobila, koji je kasnije zaustavila policijska patrola i uhitila Gablea, suputnika u automobilu. Gable je oslobođen uz jamčevinu od 250 tisuća dolara, a za 8. rujna zakazano je prvo ročište na kojemu će se odlučiti ima li dovoljno dokaza za suđenje. Ako bude osuđen, Gableu prijeti kazna zatvora do tri godine. Njegov djed Clark Gable, Oscarom nagrađeni glumac najpoznatiji po ulozi u klasiku "Prohujalo s vihorom", umro je 1960. godine.

WASHINGTON

Većina životinja u zoološkom vrtu u Washingtonu neobično se ponašala uoči potresa magnitude 5,8 koji je ovog tjedna pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država, rekli su predstavnici te ustanove. Krunasti lemuri su "ispuštali uznemirene krikove oko 15 minuta prije potresa, a i nakon njega", naveli su zaposlenici zoološkog vrta. Šezdeset četiri ružičasta flamenga u panici su trčala uokolo nedugo prije potresa. Većina majmuna su "ostavili hranu i skočili na vrh grana u kavezima", a jedna ženka gorile je kričući zgrabila svoje mladunče. Zmije su se savijale, a Komodski varan je pobjegao u svoje sklonište. Osim panda, koje kao da nisu reagirale, "sva su ova ponašanja bila atipična za to doba dana", rekao je upravitelj vrta.

LONDON

Astronomi su uočili egzotični dijamantni planet koji se vrti oko male zvijezde u našem galaktičkom zaleđu. Novi planet puno je gušći nego bilo koji drugi poznat do sada i uglavnom se sastoji od ugljika. Zbog njegove gustoće znanstvenici su zaključili da je ugljik u kristalnom obliku pa je veliki dio ovoga stranog svijeta u stvari - dijamant. Gustoća planeta sugerira da se sastoji od ugljika - to je ogromni dijamant kojemu za put oko neutronske zvijezde, u čijoj se orbiti kreće, treba dva sata, kaže Matthew Bailes sa Sveučilišta u Melbournu. Udaljen četiri tisuće svjetlosnih godina planet veličine Jupitera vjerojatno je ostatak velike zvijezde.

FRANKFURT

Njemački dnevnik visoke naklade Bild, najčitaniji u Europi, izdat će u subotu XXL izdanje kako bi ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Dnevnik velikog formata bit će iznimno dvostruko veći s 52,8 cm x 77,7 cm. Popularni dnevnik, koji voli otkrivati skandale kao i poprsja ljepotica, već je 2010. iznenadio kad je tiskao izdanje u 3D tehnici. Bild, koji izdaje berlinska tvrtka Axel Springer, ima dnevnu nakladu od približno 3,5 milijuna primjeraka i čitateljstvo procijenjeno na 12 milijuna osoba.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙