FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON

Homo erectus, izumrli predak modernog čovjeka koji je živio prije 1,9 milijuna godina, kuhao je hranu, otkriva novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak. Jedinstven među životinjama, čovjek konzumira mnogo kuhanih namirnica i njegovi su preci zahvaljujući takvoj prehrani unosili više kalorija koje su im davale više snage i omogućavale dulji život. No znanstvenici do sada nisu mogli sa sigurnošću odrediti trenutak kada je kuhanje namirnica počelo imati značajan biološki utjecaj na pretke Homo sapiensa. Pomoću filogeneze, proučavanja srodnosti među bićima kako bi se razjasnila evolucija, autori istraživanja, među kojima Chris Organ, biolog s Harvarda, odredili su trenutak kada su se čovjek i drugi primati počeli hraniti. "Utvrdili smo da moderan čovjek posvećuje manje vremena hranjenju, 4,7 posto svakodnevnih aktivnosti, od drugih primata koji to čine 48 posto vremena", rekao je. Ta razlika upućuje na to da je do nagle promjene u evoluciji prehrambenih navika u ljudskoj vrsti došlo nakon razdvajanja od čimpanza prije nekih šest milijuna godina. Homo erectus tako pokazuje veliko smanjenje kutnjaka koje se nastavilo, premda nepravilno, kod Homo sapiensa.

BERLIN

Žestoka 90-godišnja starica svojim je štapom otjerala troje provalnika sa svoje farme u blizini Muenstera, objavila je u ponedjeljak mjesna policija. Ta umirovljena poljoprivrednica kretala se svojom kućom pomoću hodalice kada je spazila troje uljeza, dvojicu muškaraca i ženu. Zgrabila je svoj štap i počela ih mlatiti. Provalnici su pred udarcima pobjegli. "Bilo je to jako hrabro od nje", rekla je glasnogovornica policije u Muensteru. "S druge strane, bilo je to i jako opasno. Imala je sreće što se ništa ozbiljno nije dogodilo", dodala je.

LJUBLJANA

Oko milijun eura stajat će mjere za poboljšanje akustike u ljubljanskoj areni "Stožice", a bit će završene prije koncerta Eltona Johna 11. studenoga ove godine, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji. Dvorana u kojoj se uz sportske priredbe održavaju i koncerti glazbeno je 'krštena' prošle godine koncertom tenora svjetskoga glasa Josea Carrerasa, a od drugih poznatih svjetskih izvođača do sada je ugostila Stinga i Leonarda Cohena. Od početka su, međutim, zamijećeni nedostaci u akustici objekta, što je utjecalo na kvalitetu zvuka na koncertima. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" da u Stožicama ne može biti idealne akustike kao u koncertnim i opernim kućama, ali da će se pred koncert Eltona Johna u poboljšanje akustike investirati dodatnih 1 milijun eura nanošenjem sloja materijala koji apsorbira zvuk.

LONDON

I stupanje u brak i razvod mogu potaknuti dobivanje na težini, navodi se u istraživanju američke udruge sociologa, koje u ponedjeljak prenosi BBC. Rizik dobivanja kilograma postoji dvije godine nakon ulaska u brak ili nakon razvoda, navodi se u istraživanju. Američki sociolozi sa sveučilišta u Ohiou pratili su 10 tisuća ljudi u razdoblju od 1986. do 2008. i bilježili promjene u njihovu indeksu tjelesne težine (BMI) u odnosu na bračni status. Kada su eliminirali sve ostale moguće čimbenike za debljanje, zaključili su da postoji povećani rizik za dobivanje na težini na početku braka ili nakon razvoda. Najugroženija su skupina novovjenčane žene. Njima je rizik za dobivanje na težini 33 posto viši. Kod muškaraca u istoj situaciji taj je rizik povećan za 28 posto. Kad su u pitanju svježe razvedeni, rizik je podjednak i ženama (22 posto) i muškarcima (21 posto).

LONDON

Pjevač irske rock grupe U2 Bono Vox opovrgao je pisanje nekih irskih medija da je završio u bolnici zbog bolova u prsima za vrijeme ljetovanja u južnoj Francuskoj. Njegova glasnogovornica rekla je za Reuters kako je točno da je Bono (51) bio u bolnici princeze Grace u Monacu, ali da se radilo o rutinskom pregledu. "Suprotno pisanju nekih medija, Bono nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Vijesti da je hitno prevezen u bolnicu nisu točne. On je dobra zdravlja i uživa s obitelji na ljetovanju", rekla je.

RIM

Stopa nezadovoljstva talijanske kućanice iznosila je 76 posto ovog proljeća, u porastu za 2,5 posto u godinu dana, prema studiji koja kao uzroke navodi porast životnih troškova i niz vladinih mjera štednje koje režu pomoć obiteljima. U području nezadovoljstva, Talijanke znatno prednjače pred španjolskim kućanicama gdje je nezadovoljnih 63 posto, slijede Francuskinje (57 posto), Britanke (51 posto) i Njemice (47 posto). Prvi razlog za zabrinutost ispitanica gospodarska je kriza i smanjena kupovna moć za 46 posto ispitanih žena. Drugi veliki razlog je odsustvo socijalne pomoći za obitelji (24 posto), manjak jaslica (23 posto) te zdravstvene strukture (21 posto). Žene su toliko nezadovoljne svojim životom da ih 50 posto tvrdi da se ne bi udavale kad bi mogle krenuti otpočetka a dvije od tri ne bi imale djece.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙