FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

BEČ - Svjetska industrijska proizvodnja usporit će ove godine usprkos višim stopama rasta u zemljama u razvoju, procijenili su Ujedinjeni narodi u najnovijem izvješću. U drugom tromjesečju industrijska je proizvodnja porasla za 5,2 posto, nakon što je u prethodna tri mjeseca zabilježila rast u visini 7,4 posto, izvijestila je Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) u tromjesečnom izvješću. Ako se takav trend nastavi, ukupni rast dodane vrijednosti u industriji (MVA) u ovoj godini iznosit će 5,2 posto i time će biti nešto niži nego u 2010., objavila je agencija sa sjedištem u Beču. Zemlje u razvoju zadržale su u drugom tromjesečju više stope rasta industrijske proizvodnje, u prosjeku u visini 11,1 posto, bilježe u UNIDO-u.

LUXEMBOURG - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u eurozoni u srpnju su bile više za 0,5 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, a u EU za 0,4 posto, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata. U lipnju su proizvođačke cijene u oba bloka stagnirale. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda uvećane su za 6,1 posto u 17-članoj eurozoni i za sedam posto u 27-članoj Uniji. Najizrazitiji rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini u ovogodišnjem je srpnju zabilježen na Cipru, od dva posto, a najveći pad u Danskoj, u visini 0,8 posto. Na godišnjoj razini prema trenutno raspoloživim podacima toga ureda najviše su cijene porasle u Velikoj Britaniji (12,6 posto), dok je najslabiji rast zabilježen na Malti i u Švedskoj, od po jedan posto.

WASHINGTON - Bijela kuća u četvrtak je oštro korigirala svoje procjene za gospodarstvo, prognozirajući da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u 2012. godini mogla u prosjeku biti oko devet posto, te da bi gospodarski rast u nekoliko idućih godina mogao biti sporiji nego što se očekivalo. Gospodarski rast mogao bi usporiti na 1,6 posto u 2011. što je smanjenje u odnosu na prognozu o 3,1 posto rasta iz veljače, objavila je administracija, a prenosi online poslovni dnevnik The Wall Street Journal.

PARIZ - Europska komisija predložit će da Europska unija izdaje obveznice za potrebe financiranja konkretnih ekonomskih projekata a ne zajedničke obveznice za potrebe financiranja cijelih država, najavio je povjerenik EU za financijske usluge. U razgovoru za radijsku postaju BFM Michel Barnier kazao je da su zajedničke obveznice kojima bi se pokrivale potrebe za financiranjem na razini Europske unije dobra zamisao ali je dodao da sada baš i nije pravi trenutak za to. "Europska komisija predložit će izdavanje ne obveznica za financiranje na razini Europske unije već takozvanih projektnih obveznica, odnosno onih koje se koriste za financiranje konkretnih projekata i ulaganja", izjavio je Barnier. Nije naveo detalje o mogućem datumu niti o vrijednosti budućih 'projektnih obveznica', dodajući da se ta opcija razmatra od veljače.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble pozvao je na reviziju Ugovora o Europskoj uniji kako bi Bruxelles dobio veći utjecaj u rješavanju financijskih i ekonomskih pitanja, izvijestio je njemački dnevnik Bild. Takve su izmjene potrebne zbog sadašnje krize u eurozoni, "iako znamo da pregovori o ugovoru mogu biti teški", kazao je navodno njemački ministar financija u četvrtak na zatvorenom sastanku parlamentarnog kluba zastupnika Kršćanske demokratske unije (CDU). U ožujku je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da priželjkuje izmjene europskog ugovora radi uspješnijeg rješavanja eventualnih kriza u buućnosti. "Zatražit ću nužne promjene povelje kako bismo mogli brže i efikasnije djelovati kada stvari krenu po zlu, uključujući i ciljane sankcije", kazala je Merkel u parlamentu.

TOKIO - Japanski premijer Yoshihiko Noda formirao je vladu uglavnom od novih i mladih ljudi radi obnove nakon tsunamija, jačanja diplomatskog položaja zemlje i rješenja financijskih i energetskih problema. Ministar financija je Jun Azumi, četrdesetdevetogodišnji bivši politički novinar na državnoj televiziji NHK prije ulaska u Donji dom 1996. Očekuje se da će voditi strogu politiku štednje nadahnutu politikom premijera kako bi fiskalnom reformom smanjio veliki japanski javnog dug. Novi ministar gospodarstva, trgovine i industrije je agronom Yoshio Hachiro. Branitelj seljaka on za sebe govori da je zastupnik malih poduzetnika, radnika i siromašnih regija u kojima zabrinjava starenje stanovništva. Hachiro će se morati baviti i gorućim pitanjima energetske politike Japana, proširenjem trgovinskih sporazuma i mjerama podrške japanskim poduzećima koja prijete odlaskom iz zemlje zbog presnažnog jena.

TOKIO - Japanske tvrtke smanjile su u drugom tromjesečju ulaganja u širenje poslovanja, što ukazuje na nastavljene strahove u vezi s japanskim gospodarskim rastom. Kompanije su na postrojenja i opremu potrošile 101 milijardu dolara, što je 7,8 posto manje nego u godini ranije, objavilo je ministarstvo financija. To je ujedno prvi pad ulaganja na godišnjoj razini u četiri tromjesečja. "Postoje negativne tendencije na prekomorskim tržištima zbog zabrinutosti u vezi s usporavanjem svjetskog gospodarstva. To raspiruje negativno raspoloženje među japanskim proizvođačima", tumači Junko Nishioka iz tvrtke RBS Securities. Analitičari tumače da jaka valuta odvraća poduzeća od širenja poslovanja u Japanu.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države namjeravaju podići tužbe protiv više od desetak većih američkih banaka zbog nedostatne provjere kvalitete hipotekarnih vrijednosnica koje su prodavale ulagačima u vrijeme procvata sektora nekretnina, piše New York Times. Argument Savezne agencije za financiranje stanogradnje u tužbama bit će da su banke morale znati da te vrijednosnice nisu bile dobre kvalitete. Među bankama protiv kojih se očekuju tužbe nalaze se Bank of America, JPMorgan Chase i Goldman Sachs, navodi New York Times, pozivajući se na svoje izvore. Tužbe bi mogle biti podignute već danas, piše dalje taj list.

PEKING - Kina je zaustavila investicije u proizvodnju nafte i plina u Iranu, što je izazvalo bijes Teherana koji smatra da se Peking na taj način želi dodvoriti Washingtonu i izbjeći američke sankcije velikim kineskim energetskim tvrtkama. U pitanju je veliki ulog za Iran, drugog najvećeg proizvođača nafte u OPEC-u, jer je Kina jedna od rijetkih igrača na međunarodnoj političkoj sceni koji može investirati milijarde dolara potrebne Iranu da održi strateške naftne kapacitete. Obustava kineskih investicija potaknuta je, barem djelomično, nastojanjima Pekinga od kraja 2010. da smiri napetosti u odnosima sa SAD-om i smanji rizik da se kineske tvrtke nađu pod sankcijama, kažu dužnosnici.

LJUBLJANA - Slovenski poduzetnici ubuduće neće moći registrirati novu tvrtku ako se pokaže da nisu podmirili obveze prema državi iz svoje prethodne poslovne aktivnosti, poput poreza i doprinosa. Slovenska vlada osigurat će to promjenama zakona o financijskom poslovanju, ali i novim informacijskim sustavom porezne uprave preko kojeg će se od početka idućeg mjeseca prilikom registracije novih tvrtki provjeravati je li njihov osnivač podmirio obveze prema državi iz svoje prethodne poslovne aktivnosti. Ministar za europske poslove Mitja Gaspari, koji privremeno obavlja i dužnost ministra za gospodarstvo, izjavio je da je pri osnivanju novih tvrtki do sada dolazilo do zloporaba jer nitko nije provjeravao izjave koje poduzetnici daju prilikom njihove registracije, a kojom jamče da nemaju duga prema državi.

PEKING - Motori kineskog nevjerojatnog gospodarskog rasta u proteklih 30 godina počinju pokazivati znakove posustajanja, što ukazuje na potrebu za reformama, upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick. Da bi Kina nastavila snažno rasti, ne može se više oslanjati samo na snažan rast izvoza i ulaganja, već mora podesiti ravnotežu kroz jaču domaću potražnju, kazao je Zoellick. "Pokretači kineskog meteorskog rasta posustaju", konstatirao je čelnik Svjetske banke u članku objavljenom na internetskoj stranici te međunarodne orgnaizacije i u londonskom financijskom dnevniku Financial Timesu. Ako ne provede temeljite promjene, Kina će samo pogoršati probleme u svjetskom gospodarstvu ali i svoje vlastite, što znači još veće neravnoteže, više cijene hrane i resursa, veće štete po okoliš, teškoće u skrbi za sve starije stanovništvo i pretjerano oslanjanje na inozemna tržišta, upozorio je čelnik Svjetske banke.

RIM - Italija mora provesti strukturne reforme i održati obećanje dano prošlog mjeseca da će smanjiti deficit i povećati fleksibilnost svog gospodarstva, upozorio je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet. U intervjuu za talijanski poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore od petka Trichet je kazao da su mjere najavljene 5. kolovoza, kada je premijer Silvio Berlusconi obećao da će uravnotežiti proračun do 2013., iznimno važne. "Stoga je neophodno da se ciljevi najavljeni radi poboljšanja javnih financija u potpunosti potvrde i ostvare", kazao je. Trichet nije izravno komentirao paket mjera štednje u vrijednosti 45,5 milijardi eura, ali je rekao da je bitno da Italija provede mjere koje će joj omogućiti da u potpunosti iskoristi svoj srednjoročni i dugoročni potencijal. Istaknuo je također da je talijanski gospodarski rast "razočaravajući", te da su potrebne strukturne reforme.

LJUBLJANA - Slovenski trgovački lanac Mercator potpisao je ugovor o sindiciranom kreditu u ukupnom iznosu od 137,6 milijuna eura radi restrukturiranja dijela svojih kratkoročnih financijskih obveza u dugoročne, objavio je Mercator na web-stranicama Ljubljanske burze. Najvećim sindiciranim kreditom dosad skupina Mercator smanjuje svoje kratkoročne financijske obveze, pri čemu se nije povećala iznos ukupnog zaduženja, ali je smanjila kreditni rizik i povećala stabilnost svog poslovanja, navodi se u priopćenju. Banke sa sjedištem u Sloveniji sudjelovale su u sindiciranom kreditu sa 45 milijuna eura, a ostalo su osigurale inozemne banke. Organizaciju postupka osiguranja sindiciranog kredita vodile su austrijska Raiffeisen banka i slovenska Nova Ljubljanska banka (NLB). Sredstva će se realizirati u dvije tranše, jednom s ročnošću od četiri godine i otplatom glavnice u jednokratnom iznosu, te drugom u kojoj je dospijeće za otplatu također četiri godine, ali se glavnica otplaćuje u polugodišnjim terminima.

SARAJEVO - Zagrebačka tvrtka Ericsson Nikola Tesla preuzela je posao modernizacije mobilne telefonske mreže BH Telecoma, najvećeg telefonskog operatora u Bosni i Hercegovini, a posao koji je u petak ugovoren u Sarajevu vrijedan je 1,94 milijuna eura, odnosno oko 15 milijuna kuna. Ugovor o modernizaciji mobilne mreže BH Telecoma potpisali su njegov direktor Nedžad Rešidbegović i direktorica marketinga i prodaje Ericssona Nikole Tesle Jagoda Barać. S realizacijom aktivnosti po ugovoru se počinje odmah, a završetak aktivnosti se očekuje do kraja godine.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima u nervoznom očekivanju najnovijih američkih podataka o zaposlenosti u potrazi za novim naznakama može li najveći svjetski potrošač sirove nafte izbjeći recesiju. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 85 centi na 113,44 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 98 centi i iznosila 87,95 dolara. Oluja koja hara američkim dijelom Meksičkog zaljeva daje pak skromnu potporu cijenama budući da su veliki proizvođači nafte i plina obustavili rad na platformama i evakuirali radnike kako bi ograničili štetu. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,21 dolara, što znači da je bila 19 centi niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su znatnije smanjeni zbog zabrinutosti da bi novi američki podaci o zaposlenosti mogli signalizirati da je najveće svjetsko gospodarstvo na putu nove recesije. Londonski Ftse indeks pao je za 1,53 posto, na 5.335 bodova, frankfurtski DAX za 2,76 posto, na 5.572 boda, a pariški CAC za 2,43 posto, na 3.186 bodova. Pod većim pritiskom bile su dionice financijskog sektora, pri čemu su one grčkih banaka oslabjele za 4,3 posto a drugih grčkih kompanija za 3,2 posto, nakon što je Grčka u četvrtak objavila da neće ostvariti ciljano smanjenje proračunskog manjka. Europske bankovne dionice u prosjeku su izgubile na vrijednosti 2,5 posto, a pogodili su ih napisi New York Timesa da se Sjedinjene Države spremaju podići tužbe protiv velikih američkih banaka poput Bank of America i Goldman Sachs u vezi hipotekarnih vrijednosnica.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagači nisu sigurni da će se višednevni rast nastaviti i nakon današnje objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu oko jedan posto, a više od jedan posto pale su i cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Australiji. Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji oslabili su oko 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku jedan posto, nakon što je od početka tjedna osvojio oko pet posto. Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija i ponovno ulažu u tzv. 'sigurna utočišta'.

NEW YORK - Nakon četiri dana neprestanog rasta, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale više od jedan posto jer su zbog slabih makroekonomskih podataka ulagači na oprezu uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Dow Jones indeks oslabio je 119 bodova, ili 1,03 posto, na 11.493 boda, dok je S&P 500 pao 1,19 posto, na 1.204 boda, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 2.546 bodova. Najveći je gubitnik jučer bio financijski sektor jer je Fed naložio Goldman Sachsu da provjeri svoju proceduru ovrha nad kućama zbog mogućih nepravilnosti. To je oživjelo strahovanja ulagača da će zbog nezakonito provođenih ovrha u doba krize na tržištu nekretnina 2008. godine banke morati platiti goleme odštete. S&P indeks financijskog sektora potonuo je 2,4 posto, pri čemu su dionice Goldman Sachsa, JPMorgan Chasea i Bank of America pojeftinile više od tri posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙