FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčka središnja banka pripremila je program hitne pomoći za banke (ELA) ako se ukaže potreba, no zasad je nijedna banka nije zatražila unatoč manjku gotovine, kazali su u četvrtak bankari. Pritisnute sniženjem grčkog kreditnog rejtinga, odljevom depozita i smanjenjem jamstava koja Europska središnja banka prihvaća kao kolateral za kredite, grčke banke možda će biti prisiljene zatražiti pomoć ako im se likvidnost pogorša. "Nekoliko banaka pripremilo je potrebne papire, no hoće li zatražiti pomoć, ne znam", kazao je za Reuters viši grčki bankar koji je želio ostati anoniman. Financijski dnevni list Imerisia također je izvijestio da je program pomoći ELA spreman kako bi se otklonila eventualna nelikvidnost malih i velikih banaka. ELA je jedna od opcija kojima eurozona raspolaže za spašavanje grčkih banaka ako Atena više ne bude mogla podmirivati svoje dužničke obveze i ECB prestane prihvaćati grčke državne obveznice kao kolateral. Grčke banke nemaju pristup tržištu međubankovnog zaduživanja i postale su ovisne o ECB-u kada je u pitanju likvidnost, zadužujući se u njegovim operacijama na tržištu novca, nudeći zauzvrat kao kolateral grčke državne obveznice i drugu imovinu. Najnoviji podaci pokazuju da je financiranje putem ECB-a do kraja lipnja poraslo na 103 milijarde eura, što je oko 20 posto ukupne imovine grčkih banaka.

PEKING - Kina se nada da će Europa poduzeti mjere kako bi zaštitila kineske investicije, poručio je kineski predsjednik Hu Jintao francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu u četvrtak u Pekingu, ističući ipak da Kina ima povjerenje u euro i pozivajući investitore da nastave ulagati u europsku valutu. Sarkozy, koji se nalazi u kratkom posjetu Pakingu, zahvalio je Huu što Kina podupire njegove prijedlog dnevnog reda za predstojeći summit skupine G20. "Kina je zabrinuta zbog utjecaja dužničke krize u eurozoni, nada se da će europsko gospodarstvo moći zadržati stabilnost i da pogođene zemlje mogu ostvariti reforme", rekao je Hu Sarkozyu. "Kina ima povjerenja u europsko gospodarstvo i u euro, i sigurni smo da Europa ima mudrosti i sposobnosti da nadvlada trenutne teškoće i zadrži gospodarsku stabilnost i rast", istaknuo je Hu. Sarkozyev cilj bio je dobiti potporu Pekinga za prijedlog dnevnog reda summita G20 najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju koji će ugostiti u listopadu, te se čini da je dobio ono po što je došao. "Summit G20 mora uroditi nekim zaključcima, odlukama i doprinijeti obnovi globalne ekonomije. To je glavni cilj i Kina u tome igra ključnu ulogu", rekao je francuski predsjednik. Sarkozy je rekao da je potpora Kine ključna za francuske ciljeve, među kojima je donošenje konkretnog plana kako riješiti gospodarsku neravnotežu i mjera za smanjenje tržišnih spekulacija te naglih promjena cijena roba.

MILANO - Mahmud Džibril, drugi čovjek libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), zatražio je žurnu pomoć za svoju zemlju koja se nalazi u velikim financijskim i gospodarskim poteškoćama, a na njegovu je molbu šef talijanske vlade Silvio Berlusconi odgovorio obećanjem o pomoći u novcu i gorivu. "Puno očekujemo od međunarodne zajednice, jer nam je potrebna žurna pomoć", rekao je Džibril nakon razgovora s Berlusconijem u Milanu, posebice spomenuvši "osobe koje mjesecima nisu primile plaću". Berlusconi je kazao da je naredio "odmrzavanje prve tranše libijske imovine u iznosu od 350 milijuna eura", izražavajući volju Rima da pomogne novim libijskim vlastima. Glasnogovornik talijanske vlade je, međutim, precizirao da se odmrzavanje libijske imovine u inozemstvu može izvesti samo putem europskog sporazuma ili unutar UN-a. Berlusconi je također najavio da će se u ponedjeljak u Bengaziju između nove vlade i naftnog diva ENI-ja potpisati sporazum o isporuci velikih količina plina i goriva stanovništvu s odgodom plaćanja. Čelnik ENI-ja Paolo Scaroni je kazao da će Libija to platiti "u budućnosti isporukama nafte".

LJUBLJANA - Nedavna objava međunarodnog natječaja za izradu sustava elektroničke naplate cestarine u Sloveniji naišla je na žestoko protivljenje stranke bivšeg premijera Janeza Janše, dok sadašnja vlada Boruta Pahora muku muči sa sve manjim proračunskim prihodima, te s 4 milijarde eura duga državne tvrtke za autoceste (DARS) pa razmišlja o njihovoj mogućoj privatizaciji, navode slovenski mediji. Bivša vlada Janeza Janše uvela je vinjete pred parlamentarne izbore 2004. godine, pa se oštro protivi njihovu ukidanju, dok je sadašnja vlada Boruta Pahora sklona njihovu postupnom ukidanju i davanju slovenskih autocesta u koncesiju stranom ponuđaču. Desna oporba je također oštro prosvjedovala protiv signala ministra prometa Patricka Vlačiča da bi državna tvrtka DARS, koja upravlja autocestama i čijih 4 milijarde eura kredita opterećuje državni proračun, mogla biti prepuštena stranom ulagaču koji bi bio spreman prihvatiti upravljanje slovenskim autocestama u sustavu koncesije ako preuzme najmanje 50 posto DARS-ova duga. "DARS bi morao ostati u državnim rukama, a treba ostati i na sustavu vinjeta, sve dotle dok Bruxelles ne donese jedinstven sustav naplate cestarine za cijelu Europsku uniju", rekao je Verlič.

LONDON - Euro je u četvrtak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima da će čelnik američke središnje banke naznačiti smjernice za ublažavanje američke monetarne politike i time potaknuti potražnju za imovinom s višim prinosima. Euro je tako oko podneva ojačao prema dolaru 0,2 posto, na 1,4438 franaka. Prema švicarskom franku ostao je gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1469 franaka. Dolar je bio u minusu prema franku i to 0,2 posto, spustivši se na 79,41 centim. Spekulacije o trećem ciklusu kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike pritišću dolar proteklih tjedana, ali mnogi na tržištu nisu baš uvjereni da je čelnik američkog Feda spreman signalizirati dodatne mjere poticaja za gospodarstvo, u vidu otkupa američki obveznica. Ben Bernanke održat će u petak govor na skupu u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming, na kojem će sudjelovati dužnosnici središnjih banaka i ekonomisti iz cijelog svijeta.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙