FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

JACKSON HOLE - Čelnik američke središnje banke upozorio je u petak da američko gospodarstvo treba pomoć u kratkoročnoj perspektivi kako bi se potaknulo zapošljavanje i rast, podsjetivši da mjere monetarne politike djeluju na dulje staze. Iako rekordno niske ključne kamatne stope s vremenom potiču gospodarski rast, slabo gospodarstvo treba dodatnu pomoć u kratkoročnoj perspektivi, kazao je Bernanke u govoru na godišnjem skupu u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming. Američka vlada snizila je u petak procjenu rasta američkog BDP-a u drugom tromjesečju na 1,0 posto, s ranije prognoziranih 1,3 posto, navodeći kao razlog sporiji rast izvoza i slabiji rast zaliha. Čelnik Feda izrazio je optimizam u vezi sa stanjem na tržištu rada i ozdravljenjem gospodarstva u dugoročnoj perspektivi. Nije u potpunosti isključio mogućnost dodatnih mjera za podupiranje gospodarstva i kazao je da će rujanski sastanak Feda trajati dva dana, umjesto samo jedan. Istaknuo je da proračunski manjak mora biti smanjen u dugoročnoj perspektivi, te da bi zdravlje gospodarstva u budućnosti moglo biti ugroženo ako se u kratkoročnoj perspektivi ne pojačaju zapošljavanje i rast. "Fiskalni dužnosnici ne bi trebali zanemariti krhkost aktualnog gospodarskog oporavka", kazao je.

WASHINGTON - Gospodarske aktivnosti u SAD-u porasle su u drugom tromjesečju za 1,0 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, po nešto nižoj stopi no što je Washington procijenio krajem srpnja. Vlada je ranije predviđala da će gospodarske aktivnosti od travnja do kraja lipnja porasti za 1,3 posto, dok su ekonomisti očekivali rast od 1,1 posto. U prvom tromjesečju američki BDP porastao je za 0,4 posto. Glavni je razlog slabiji rast izvoza, za 3,1 posto, u odnosu na prvotno procijenjenih 6,0 posto. Zalihe kompanija porasle su pak za 40,6 milijardi dolara, umjesto za 49,6 milijardi, koliko su u Washingtonu procijenili krajem srpnja. To je smanjilo stopu rasta BDP-a za 0,23 postotna boda, ističe se u vladinom izvješću. Ako se izuzmu zalihe, BDP je porastao za 1,2 posto. Pritom analitičari upozoravaju da sporije stvaranje zaliha pokazuje da se roba ne gomila na policama, što bi trebalo poduprti rast u trećem tromjesečju.

FRANKFURT - Rast kreditnih plasmana u tvrtkama eurozone bio je u srpnju nešto sporiji nego što se očekivalo, što pojačava pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da zadrži kamatne stope na važećoj razini, pokazali su u petak podaci ECB-a. Godišnji rast kredita privatnom sektoru eurozone usporio je u prošlom mjesecu na 2,4 posto, s lipanjskih 2,5 posto. Analitičari su očekivali da će zadržati tempo rasta iz lipnja. Na mjesečnoj razini kreditiranje je smanjeno drugi put u četiri mjeseca, smanjivši se za tri milijarde eura, na 4.734 milijardi eura. Analitičari ocjenjuju da ti podaci dodatno potvrđuju naglo pogoršanje stanja u gospodarstvu eurozone, što pojačava pritisak na ECB da odustane od eventualnog razmatranja podizanja ključnih kamatnih stopa u eurozoni sa sadašnjih 1,5 posto. "Današnji podaci o ponudi novca i rastu kreditnih plasmana pojačat će pritisak na ECB da sljedećeg mjeseca promijeni ocjenu rizika od inflacije. Oni zasigurno ne ukazuju na moguće ubrzavanje inflacije", rekao je ekonomist Martin Van Vliet iz tvrtke ING. Godišnji rast stambenih kredita, koje često smatraju jednim od vodećih pokazatelja trendova u kreditiranju, usporio je u srpnju na 3,9 posto, sa 4,3 posto u lipnju.

TOKIO - Japanska vlada se nada da će za tri godine vratiti u prvotno stanje devet desetina poljoprivrednog zemljišta pogođenog orijaškim tsunamijem 11. ožujka a za pet će obnoviti nasipe, po planu obnove objavljenom u petak. Obnova velikih trgovačkih luka trebala bi se završiti za dvije godine. Planom su obuhvaćene uglavnom prefekture na sjeveroistoku arhipelaga najpogođenije prirodnom katastrofom u kojoj je više od 20.000 ljudi poginulo i nestalo, naime Iwate, Miyagi i Fukushima. Po tom planu, radovi obuhvaćaju uklanjanje mulja s potopljenog poljoprivrednog zemljišta koje se usto mora desalinizirati. Nasipi će se obnoviti pošto se utvrdi njihova optimalna visina kako bi se ubuduće spriječili tsunamiji. Prijedlog zakona treba se podastrijeti na izvanrednoj parlamentarnoj sjednici na jesen kako bi se do 1. siječnja mogla osnovati nova agencija za nadzor obnove.

LONDON - Dolar je u petak oslabio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, koja sada nestrpljivo očekuju govor predsjednika američke središnje banke radi mogućih naznaka novih poticaja za posustalo gospodarstvo. Euro je tako ojačao prema dolaru 0,2 posto na 1,4395 dolara. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, te se njime trgovalo po 1,1442 franka. Prema jenu je oslabio i to jedan posto, kliznuvši na 110,35 jena. Dolar je bio na istom postotnom gubitku prema jenu, kliznuvši na 76,66 jena. Prema franku bio je u plusu, te se njime trgovalo po 79,47 centima. Financijska tržišta oscilirala su ovoga tjedna ovisno o procjenama hoće li čelnik Feda signalizirati dodatne potpore posustalom američkom gospodarstvu. "Ako Bernanke signalizira da vjerojatno neće biti sklon poticanju gospodarstva kroz povećanje likvidnosti, dolar bi se mogao oporaviti. Ovisno o reakcijama Wall Streeta na takav signal, mogli bismo svjedočiti kupovini dolara", tumači Roberto Mialich iz UniCredita. Iako je rast i dalje slab, čini se da Fedovi dužnosnici nisu pretjerano zabrinuti i neki su izrazili dvojbe u ispravnost novog ciklusa ublažavanja monetarne politike.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙