FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KUKUJEVCI

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović obišao je u četvrtak u istočnosrijemskom mjestu Kukujevci, u Republici Srbiji razrušenu katoličku crkve Presvetog trojstva, a susreo se i s predstavnicima lokalnih vlasti, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Republici Srbiji Slavenom Bačićem i biskupom srijemskim msgr. Đurom Gašparovićem. Zahvalivši se predsjedniku Josipoviću na povijesnom posjetu hrvatskoj zajednici u Srijemu, biskup Gašparović posebice se prisjetio "mučeništva srijemskih Hrvata", koji su pod prijetnjama morali napustiti svoja obiteljska ognjišta. Napominjući kako je iz Srijema prognano oko 20.000 Hrvata, a u nekim župama i gotovo cjelokupno stanovništvo, biskup Gašparović zahvalio je svim svećenicima koji su ostali uz svoj narod, ali i pokrajinskim vlastima Vojvodine, na naporima u zaštiti građana, kojima se prijetilo. Predsjednik HNV-a Slaven Bačić kazao je kako su predsjednika Josipovića željeli pozvati upravo u kukujevačku crkvu, koja je simbol stradanja vojvođanskih Hrvata, izrazivši uvjerenje "da su takva vremena iza nas". Crkva u selu Kukujevci, jedna je od najstarijih crkava u Vojvodini.

TRIPOLI

Vjeruje se da se svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi nalazi u pustinjskom gradu Bani Walidu, oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, izjavio je u četvrtak vojni zapovjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). Abdel Majid Mlegta, koordinator vojnih akcija u Tripoliju, rekao je kako je "netko kome vjerujemo" kazao da je Gadafi otišao u Bani Walid sa sinom Saifom al-Islamom i šefom obavještajne službe Abdulahom al-Senousijem tri dana prije nego je Tripoli pao u ruke ustanika. Dodao je da je Ali al-Ahwal, Gadafijev koordinator za plemena, također u Bani Walidu, uporištu moćnog i najvećeg libijskog plemena Varfala. "Naći ćemo rješenje u iduća četiri dana. Sposobni smo rješiti krizu, ali vojna opcija je ovoga trenutka isključena", rekao je. "Ne možemo napasti ovo pleme jer brojni pripadnici naših brigada iz Bengazija i Zintana potječu iz Bani Walida", pojasnio je. Ustanici su ranije ovoga tjedna objavili da se nalaze oko 30 kilometara od Bani Walida.

BEOGRAD

Bivši austrijski vicekancelar i posljednji šef Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek izjavio je za najnovije izdanje lista ''Novi magazin'' kako bi Srbija trebala izići s prijedlogom za promjenu granica na Kosovu, ocijenivši kako je to najbolje rješenje za obe strane. U razgovoru za taj beogradski tjednik on kaže kako je svjestan da ideja o promjeni granica ne nailazi na pogodno tlo u SAD i većini zemalja Europske unije. ''Bruxelles i Washington kažu da se granice ne mogu mijenjati, ali ukoliko bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom'', ističe Busek. On dodaje kako se do takvog rešenja može doći samo izravnim razgovorima dvije strane, ističući kako je neophodno do rješenja doći međusobnim razumijevanjem, nekom vrstom procesa pomirenja koji će sigurno biti težak, ali da je važno da takvi procesi krenu.

BAGDAD

Prvi put o početka operacija u zemlji u ožujku 2003., u Iraku je prošao cijeli mjesec bez pogibije ijednog američkog vojnika, podatak je objavljen na internetskoj stranici www.icasualties.org. Ova dobra vijest objavljena je u trenucima kada se i posljednji američki vojnici spremaju napustiti Irak krajem godine, a u skladu s dogovorom što su ga 2008. zaključili Bagdad i Washington, osim ukoliko se dvije strane ne dogovore o ostanku u toj zemlji kontingenta vojnih instruktora. Vijest je uslijedila nakon dva teška mjeseca za američku vojsku, tijekom kojih je smrtno stradalo 20 njihovih vojnika. Od 2003. u Iraku su ukupno ubijena 4.474 američka vojnika, stoji na internetskoj stranici. Najmanje ih je poginulo u prosincu 2010., kada je smrtno stradao samo jedan američki vojnik u Iraku. Unatoč službenom završetku borbenih operacija, oko 47.000 američkih vojnika još uvijek je prisutno u Iraku. Oni uglavnom pomažu u procesu osnivanja i ekipiranja iračkih vojnih snaga.

WASHINGTON

WikiLeaks se brani od optužbi prema kojima dovodi u opasnost ljudske živote objavljujući neredigirane američke diplomatske bilješke na svojim internetskim stranicama, prenosi u četvrtak Reuters. U nizu poruka objavljenih na Twitteru, WikiLeaks tvrdi da su nemaran odnos osoba koje su ranije radile za WikiLeaks te tiražne novine i medijske kuće pridonijeli nesmotrenom razotkrivanju neredigiranih verzija 251.000 bilježaka State Departmenta. U međuvremenu su američki vladini dužnosnici kritizirali WikiLeaks, jer je u zadnjem priopćenju za javnost pustio desetke tisuća bilješki koje sadrže dokumente u kojima se navode imena osumnjičenih militanata i članova američkog veleposlanstva. Ključno je pitanje tko je, ako jest, pustio neredigirane dokumente koji bi mogli dovesti u opasnost osobe čija su imena procurila u javnost te ugroziti potencijalne protuterorističke operacije.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupit će se u petak i subotu u poljskom gradu Sopotu na baltičkoj obali na neformalnom sastanku na kojem će glavne teme biti stanje na južnom Sredozemlju, Bliskom istoku te odnosi sa strateškim partnerima. Drugi dan sastanka, ministrima zemalja članica pridružit će se i šefovi diplomacija Hrvatske, koja je već završila pristupne pregovore, te ostalih zemalja kandidata Makedonije, Islanda, Turske i Crne Gore. Riječ je o tradicionalnom sastanku, Gymnichu, koji se održava jedanput u šest mjeseci u zemlji koja trenutačno predsjedava EU-om. Ti sastanci dobili su ime Gymnich po istoimenom dvorcu pored Bonna gdje je 1974. godine prvi put održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova. Domaćini sastanku su visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

PARIZ

Alžir će priznati nove libijske vođe tek kad uspostave formalnu vlast, kazao je alžirski ministar vanjskih poslova u četvrtak u razgovoru za francuski radio Europe 1. "Nacionalno prijelazno vijeće objavilo je da će uskoro imati predstavnike vlasti svih regija u zemlji i kad to učini priznat ćemo ih", kazao je Murad Medelci. Alžir je jedini libijski afrički susjed koji još nije priznao Nacionalno prijelazno vijeće čije su snage stavile pod kontrolu većinu zemlje uključujući libijski glavni grad Tripoli. Medelci je rekao kako je Alžir zabrinut zbog infiltracije islamskih militanata u novu libijsku vlast kao i zbog toga što će sjevernoafrička Al Kaida iskoristiti kaos u Libiji kako bi nabavila oružje i eksplozive. Medelci je kazao kako Alžir neće pružiti utočište samom Moameru Gadadfiju iako je dozvolio ulazak u zemlju nekim članovima njegove uže obitelji.

MOSUL

Trideset i pet zatvorenika optuženih za terorizam pobjeglo je kroz kanalizacijske cijevi iz zatvora u Mosulu na sjeveru Iraka, objavila je policija u četvrtak. Policija je uhitila 21 bjegunca i u gradu uvela policijski sat. Zatvorenici su već nekoliko puta bježali iz zatvora u Mosulu, uporištu al Kaide 390 kilometara sjeverno od Bagdada. Prošle su godine 23 osuđenika za terorizam pobjegla iz zatvora Ghazlani.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Borut Pahor možda je previše olako obećao slovenski glas Angeli Merkel za njenu viziju izlaska iz krize koju je Europskoj uniji i euro-zoni donijela prezaduženost nekih država te nestabilnost zajedničke valute, ocjena je u komentaru vodećeg slovenskog lista "Delo" u četvrtak, nakon nedavnog kraćeg posjeta njemačke kancelarke Ljubljani. Pahorova vlada na domaćoj političkoj sceni rapidno gubi potporu pa je u Sloveniji "nitko više ne shvaća ozbiljno". No, s druge strane, iako Slovenija predstavlja manje od 0,5 posto BDP-a Europske unije, budući da je članica članica EU-a i euro-zone njen je glas itekako važan za njemačku čelnicu koja se zauzima za financijsku disciplinu i reforme, a protivi uvođenju euroobveznica, primjećuje tako u komentaru ljubljansko "Delo".

YANGOON

Sedam je osoba smrtno stradalo u slučajnoj eksploziji bombe koja je vjerojatno ostala iz razdoblja Drugoga svjetskog rata, u blizini luke Sittwe na zapadu Mijanmara, izjavio je u četvrtak vladin dužnosnik. "Pokušali su izvući otkrivenu bombu na obalu, u blizini sela. Čini se da nisu imali pojma o čemu je riječ", objasnio je dužnosnik. "Vjerujemo da bomba datira iz Drugoga svjetskog rata. Nije nam poznato koliko se sličnih neotkrivenih bombi još nalazi u zemlji." Slične nesreće rijetke su u Mijanmaru, nekadašnjem poprištu silovitih sukoba, u vrijeme kada je zemlja bila pod japanskom okupacijom i prije nego što je 'vraćena' britanskom kolonizatoru, sve do neovisnosti 1948.

VARŠAVA

Vandali su uništili spomenik židovskim žrtvama u Poljskoj prekrivši ga zelenim rasističkim natpisima i kukastim križevima, objavila je policija u četvrtak. To je najnoviji u nizu rasističkih i ksenofobnih djela usmjerenih protiv malih židovskih i muslimanskih zajednica na istoku Poljske, te protiv sićušne litvanske manjine. Najmanje 340 Židova žive su spalili njihovi poljski susjedi u istočnopoljskome mjestu Jedwabneu 1941., a ta je lokacija poslije pretvorena u spomenik. "Ophodnja je u srijedu naišla na nagrđen spomenik. Odmah smo počeli istragu", rekao je Andrzej Baranowski, glasnogovornik policije u obližnjem Bialystoku. Vandali su na zid oko spomenika ispisali tekst "Ne žalim zbog Jedwabnea" i "Bili su zapaljivi", a bojom su prekrili hebrejske i poljske oznake na spomeniku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙