FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin domaćin 5. Srednjoeuropske matematičke olimpijade

Autor: vvar
VARAŽDIN, 1. rujna 2011. (Hina) - Varaždin je idućih sedam dana domaćin 5. Srednjoeuropske matematičke olimpijade na kojoj će sudjelovati 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država

Riječ je o prvom međunarodnom matematičkom natjecanju koje se održava u Hrvatskoj, a na njemu će nastupiti učenici iz Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Uz međunarodnu matematičku olimpijadu na kojoj se natječu države sa svih kontinenata, diljem svijeta organiziraju se različita regionalna natjecanja matematičara srednjoškolaca.

Hrvatska na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi sudjeluje od njezina početka, 2007. Ta se olimpijada uvijek održava u rujnu s početkom školske godine, a pravo sudjelovanja imaju srednjoškolci koji te godine nisu sudjelovali na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, uz iznimku Slovenije. Tako ovo natjecanje mladim matematičarima koji se nisu uspjeli plasirati na međunarodnu matematičku olimpijadu daje priliku da pokažu svoje znanje.

Natjecanje se sastoji od pojedinačnog i ekipnog dijela, a svako od njih traje po pet sati.

Petu Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu organizira Hrvatsko matematičko društvo, a u provedbi natjecanja sudjeluju varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Prva gimnazija Varaždin. U Prvoj gimnaziji će se održavati natjecanja, a na FOI-u sastanci žirija i ocjenjivanje zadataka.

Pojedinačno natjecanje bit će održano u subotu, a ekipno u nedjelju, dok će svečana dodjela medalja biti upriličena u utorak u dvorani Županijske skupštine u Varaždinu. Na olimpijadi će Hrvatsku predstavljati šestorica gimnazijalaca iz Zagreba, Rijeke i Slavonskog Broda.

Sudionici olimpijade imat će priliku tijekom boravka u Hrvatskoj razgledati Varaždin, a organizirani su im i izleti u Trakošćan, Krapinu, Zagreb i Varaždinske Toplice.

(Hina) xvvar yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙