FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski mladi informatičari prvi u Europi

Autor: gvla
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatski mladi informatički timovi na ovogodišnjim su međunarodnim informatičkim olimpijadama od 12 mogućih medalja osvojili njih 10, od čega šest zlatnih, i time zauzeli vodeće mjesto na Balkanu i u Europi, istaknuto je danas na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni članovi i voditelji timova.

"Tim su se rezultatima hrvatski mladi informatičari po broju medalja svrstali uz sam bok najjačim svjetskim silama - SAD-u, Tajvanu, Kini te Rusiji, i pokazali da i Hrvatska tu ima što reći", rekao je u uvodnom govoru predsjednik Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) Alen Spiegl.

Godine 2011. hrvatski su mladi informatičari nastupili na tri međunarodna informatička natjecanja.

Na 5. juniorskoj balkanskoj olimpijadi (JBOI), koja se od 2007. održava kao natjecanje za mlađe učenike u dobi do 16 godina u sklopu Balkanske informatičke olimpijade (BOI), hrvatski je informatički tim osvojio dvije zlatne te po jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.

Pod vodstvom Arona Bohra kao odgovornog voditelja i Adriana Satje Kurdije kao stručnog voditelja, na natjecanju u Bistriti, gradu u Rumunjskoj, zlatne su medalje osvojili Dominik Gleich iz XV. gimnazije u Zagrebu, Mislav Balunović iz Gimnazije Matije Mesića u Slavonskome Brodu, srebrnu Ivan Lazarić iz Osnovne škole "Centar" u Puli, a brončanu Mihael Liskij iz Udruge informatičara "Božo Težak" u Zagrebu.

Na 18. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), jednom od najpriznatijih regionalnih informatičkih natjecanja srednjoškolaca u svijetu na kojemu se ove godine u poljskom gradu Gdinji natjecalo 39 učenika, hrvatska je informatička reprezentacija osvojila dvije medalje. Ivan Katanić iz požeške Gimnazije "Požega" osvojio je zlatnu medalju, a Matija Milišić iz XV. gimnazije u Zagrebu srebrnu. Reprezentaciju su vodili Alen Spiegl i Krešimir Malnar.

Na 23. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) u Pattayi u Tajlandu, najvažnijemu svjetskom znanstvenom informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u dobi do 19 godina, među 308 učenika iz 79 država svijeta hrvatski su mladi informatičari osvojili četiri medalje. Zlatne medalje osvojili su Ivica Kičić iz V. gimnazije u Zagrebu, Ivan Katanić iz požeške Gimnazije "Požega" te Gustav Matula iz zagrebačke XV. gimnazije, a Matija Milišić iz te gimnazije osvojio je brončanu medalju. Voditelji su bili Krešimir Malnar i Davor Prugovečki.

Hrvatski savez informatičara nastupe na međunarodnim natjecanjima organizira od 1993. godine. U 19 godina hrvatske su reprezentacije mladih informatičara u organizaciji HSIN-a osvojile ukupno 122 medalje, od čega 24 zlatne, 38 srebrnih i 60 brončanih medalja.

Kandidat za reprezentaciju, da bi se plasirao na Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO), a zatim i na izborne pripreme, treba tijekom školske godine postići što bolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI) i na Državnom natjecanju iz informatike.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙