FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu 5. srednjoeuropska matematička olimpijada za srednjoškolce

Autor: dger
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - U Varaždinu će se od 1. do 7. rujna održati 5. srednjoeuropska matematička olimpijada na kojoj će sudjelovati 60 učenika iz deset država, izvijestilo je danas Hrvatsko matematičko društvo.

Osim hrvatskih matematičara na olimpijadi će sudjelovati i učenici iz Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske.

Osim međunarodne matematičke olimpijade na kojoj se natječu države sa svih kontinenata, organiziraju se i regionalna natjecanja matematičara srednjoškolaca, a hrvatski matematičari na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi sudjeluju od njezina početka, 2007 godine.

Natjecanje se sastoji od pojedinačnog i ekipnog dijela koji traju po pet sati. Na ekipnom dijelu svi predstavnici jedne nacionalne ekipe rješavaju zadatke zajedno, što natjecanju daje posebnu draž.

Pravo natjecanja imaju srednjoškolci koji te godine nisu sudjelovali na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Hrvatsku će predstavljati Mislav Balunović (završio 1. razred) iz gimnazije "Matije Mesića" u Slavonskom Brodu, Aleksandar Bulj (završio 2. razred) i Verner Vlačić (završio 3. razred) iz riječke gimnazije "Andrije Mohorovičića" te Luka Filipović (završio 3. razred), Boris Juras (završio 3. razred) i Borna Vukorepa (završio 2. razred) iz zagrebačke XV. gimnazije.

Petu srednjoeuropsku matematičku olimpijadu, prvo međunarodno matematičko natjecanje na državnoj razini koje se održava u Hrvatskoj nakon osamostaljenja, organizira Hrvatsko matematičko društvo, a u provedbi natjecanja sudjeluju Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu i varaždinska Prva gimnazija.

(Hina) xpp/xdgk yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙