FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri djela LS Lowryja uskoro na aukciji

Autor: gvla
LONDON, 1. rujna 2011. (Hina) - Četiri relativno nepoznata djela britanskog slikara industrijskih motiva LS Lowryja u vlasništvu jednog para kolekcionara, procijenjena na oko 370 tisuća funta, bit će uskoro ponuđena na dražbi u aukcijskoj kući Morphets iz Harrogatea, prenosi britanski BBC.

Najskuplja među njima, "Man Posting a Letter", ulje na platnu koje je par 1967. kupio izravno od umjetnika, mogla bi prema procjenama dosegnuti cijenu od 200 tisuća funta.

Neimenovani par supružnika s "okom za umjetnost" slike je jeftino kupovao tijekom 60tih i 70tih godina prošlog stoljeća, prije nego je Lowry postao poznat. Držali su ih obješenima u svojem domu, dok je Lowryjeva reputacija rasla.

Nakon što su oboje umrli, slike su pripale njihovoj djeci koja su ih odlučila prodati.

Lowry (1887.-1976.), poznat po svojim melankoličnim prikazima scena iz industrijskog života sjeverne Engleske na početku 20. stoljeća i specifičnom likovnom izričaju, najprepoznatljiviji je po svojim urbanim krajobrazima napučenim mršavim ljudskim likovima često nazivanim "matchstick men" (ljudi čačkalice).

Ostale slike koje će biti ponuđene na dražbi koja će se održati 8. rujna su "Man With a Cart" (1963.), koja se procjenjuje na 50-70 tisuća funta, "Group od People" (1965.), procijenjena na 55-65 tisuća funta, te "Family Group At The Seaside", skica olovkom koja prikazuje skupinu bijedne djece okupljene oko dugokosog čovjeka koji puši cigaretu, procijenjena na 25-35 tisuća funta.

Ti su radovi kupljeni u 1970tima u londonskoj galeriji Lefevre, koja je 1938. održala prvu veću izložbu Lowryjevog rada na kojoj je prodano ukupno osam djela, od kojih jedno za 15 funta Galeriji Tate. Usporedbe radi, u ovogodišnjem svibnju Lowryjev "The Football Match" iz 1949. na aukciji u londonskom Christie'su dosegnuo je rekordnu cijenu od 5,6 milijuna funta.

(Hina) xgvla ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙