FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić podupro Boljkovca kao prijatelja i prvoga ministra policije

Autor: vhor
VUKOVA GORICA, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Prvoga hrvatskog ministra policije Josipa Boljkovca, protiv kojega je zbog zločina nakon II svjetskog rata ministar Karamarko najavio pokretanje kaznenog postupka, danas je u njegovu domu u Vukovoj Gorici posjetio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao da se ne namjerava miješati u postupak, ali Boljkovca podupire kao prijatelja i prvog ministra u samostalnoj Hrvatskoj jer je, dodao je, zaslužan za mirnu tranziciju jugoslavenske policije u hrvatsku policiju.

"Mi smo, on kao prvi ministar MUP-a i ja kao prvi premijer, prihvatili zadatak da mobiliziramo ljude, organiziramo i obranu Hrvatske, koja je proglasila svoju samostalnost, a Boljkovac i ja zaustavili smo prvi pokušaj Miloševićevih i paravojnih jedinica na Hrvatsku", rekao je Mesić.

Boljkovac je rekao Mesiću da "nije kriv za likvidacije jer je njegova nadležnost kao šefa kotarske Udbe bilo ispitivanje i privođenje, ali ne i likvidacije zarobljenika tadašnjega vojnog logora Dubovca, čije su kosti najvjerojatnije pronađene u nedavnim ekshumacijama grobišta u šumi Kozjači".

Na pitanje novinara o tzv. komunističkim zločinima Mesić je odgovorio kako zločina ima u svakom ratu, ali da je fašistički i njegov kvislinški ustaški režim u Hrvatskoj zlo u samoj ideji i provedbi. A komunizam je u svojoj ideji human, iako neostvariv po paroli da će svi ljudi biti braća te da će svatko dobivati prema potrebama, a raditi prema svojim mogućnostima, dodao je.

"Ne radi se samo o gospodinu Boljkovcu, nego o pokušaju da se koriste državne pozicije da se obračuna s onim osobama koje su se afirmirale u NOB-u i u obrani RH. Želi se pridobiti biračko tijelo za sljedeće izbore. To je školski primjer jednog političkog suđenja", rekao je Mesić. Također je rekao kako je Boljkovčevo uhićenje moguće, ali on vjeruje da će "ipak prevladati razum u institucijama ove zemlje" te da neće dopustiti da se "politički obračun pretvori u sudsku farsu".

Obojica smatraju da je "do zločina, likvidacija i osveta nakon Drugoga svjetskog rata došlo zato što su se partizanski pobjednici morali obračunati sa stražarima Jasenovca, Rafaelovim ustašama, pripadnicima Pavelićeva počasnog zdruga, slovenskim belogardejcima te čerkezima i četnicima koji su gerilski djelovali pod raznim nazivima još do 1951. godine". Boljkovac je rekao da se "nije radilo o likvidaciji mirnih građana, nego o bitkama s onima koji su imali bunkere i zemunice sa spremnim oružjem i čekali da pruže pomoć Zapadu, kada, kako su očekivali, on započne borbu protiv Sovjetskog Saveza" te su bili spremni za gerilski rat.

Za ministra Karamarka rekao je da je "trgovac koji je preko svojih poduzeća nabavljao skupu opremu za hrvatsku policiju" i koji zna da on to zna, a zbog toga je, dodao je, u društvu onih koji su već pred sudom. Zatražio je od novinara da upitaju Karamarka odakle mu novac za izvoz robe kojom je trgovao te zašto hrvatska policija 20 godina nije otkrivala tko je pljačkao Hrvatsku.

(Hina) xvhor yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙