FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karamarko: ja sam antitotalitarist

Autor: sfab
VALBANDON, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je u Valbandonu gdje je sudjelovao u svečanosti obilježavanja 20-godišnjice osnutka Specijalne postojbe policije Bak – Istra odgovarajući na novinarska pitanja pojasnio svoju izjavu iz Dubrovnika kada je rekao da on nije samo antifašist već i antikomunist naglasivši kako je njegova poruka bila jasna - da je antitotalitarist.

"Ono što sam ja rekao u Dubrovniku je bilo vrlo jasno. Rekao sam da sam antifašist, ali da je za mene svaki zločin zločin. Prema tome kako hrvatski narod ima jedno krvavo iskustvo i s komunizmom i da sam isto tako i antikomunist. Ja sam dakle anititotalitarist", rekao je Karamarko.

Dodao je kako je on protivnik bilo koje totalitarne misli, bilo ona nacistička i fašistička, a što je, nastavio je, najstrašnije što se u ljudskoj povijesti dogodilo, "jer su oni stvorili industriju smrti".

"A isto tako sam rekao da su i komunisti stvorili nekakve manufakture smrti koje su bile jako uspješne i efikasne", nastavio je Karamarko i dodao kako, prema tome, samo luđak ne može biti antifašist i antikomunist.

"Eto to je bila moja izjava. Ja sam samo protivnik svih totalitarizama, jer su sve te totalitarne misli 20. stoljeća ideološki otpadi tog istog stoljeća", zaključio je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje zašto se u procesuiranje zločina komunističkog režima krenulo tek sada, a ne prije 20 godina, Karamarko je kazao kako on ne može odgovarati za ono što se činilo ili nije činilo prije 20 godina, "jer ja sam ministar tek 2,5 godine, a procesuiranje komunističkih zločina jest posao MUP-a".

"Mi to radimo već neko vrijeme. Dok sam bio u SOA-i prikupljali smo adekvatne materijale, a danas to i policija radi. No, morate znati da policija nije jedina u tom lancu. Postoji državno odvjetništvo, istražni sudovi i svi mi skupa, moramo sinergijski djelovati da bismo bili efikasni. Tako je i u ovom posljednjem slučaju, Boljkovac. Neki slučajevi se događaju, obrađuju i vjerujem da će biti i realizirani", kazao je Karamarko.

On nije želio odgovoriti na pitanje dokle se stiglo u istrazi protiv Josipa Boljkovca, koji se tereti za ratni zločin počinjen nakon 2. svjetskog rata, ali je na to pitanje odgovorio ravnatelj policije Oliver Grbić, koji je potvrdio da Policijska uprava Karlovačka u suradnji i koordinaciji s Ravnateljstvom policije provodi kriminalističko istraživanje.

"Kriminalističko istraživanje nalazi se u završnoj fazi i u narednih nekoliko dana obavit će se završne konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Karlovcu i onda će uslijediti daljnji koraci", kazao je Oliver Grbić.

Josip Boljkovac, bio je partizanski sudionik 2. svjetskog rata, potom šef tadašnjeg karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), a nakon osamostaljenja Hrvatske i prvi ministar unutarnjih poslova, danas je u mirovini.

(Hina) xppul yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙