FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mesić otvorio knjižnicu u Šenkovcu

Autor: tjak
ČAKOVEC, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić otvorio je danas u Šenkovcu pokraj Čakovca dograđeni dio knjižnice i obišao obnovljenu crkvu Svetog Jurja na Bregu u Lopatincu te neogotičku crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu istaknuvši kako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u obnovu kulturnih dobara u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

Ministar Mesić istaknuo je, otvarajući knjižnicu u Šenkovcu, kako se to otvaranje uklapa u politiku Ministarstva kulture o sustavu narodnih knjižnica gdje se zalaže da svaka općina ima svoju narodnu knjižnicu koja postaje izvorište kulture.

Ovi su objekti, rekao je Mesić, dokaz da Ministarstvo kulture dugi niz godina, pa tako i ove, kontinuirano ulaže u obnovu kulturnih dobara u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

Posjetivši prije toga obnovljenu crkvu Svetog Jurja na Bregu u Lopatincu, čiji se toranj urušio prije tri godine tijekom konzervatorske obnove crkve, ministar Mesić izrazio je zadovoljstvo učinjenim nakon što je Vlada u obnovu uložila 5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture još 4 milijuna kuna.

"Danas je ovo sasvim druga priča, vidljiv je velik pomak u obnovi", rekao je Mesić dodavši kako su nakon urušavanja tornja malobrojni vjerovali da će crkva dobiti stari sjaj. "Sada vidimo da smo na dobrom putu", istaknuo je ministar.

Crkva stara 260 godina ponovno je pod krovom, zvonik je obnovljen, u tijeku su radovi na glavnom i pomoćnom oltaru, a očekuju se radovi na cintoru i dvorištu, dodao je.

Župna crkva Svetog Jurja na Bregu urušila se 4. lipnja 2008. godine prilikom konzervatorskih radova te se izbrisalo dva i pol stoljeća prisustva crkve na jednom od najljepših međimurskih bregova koji je dominirao okolicom. Urušavanje tornja sa zvonikom izazvalo je i rušenje krovne konstrukcije, a dijelovi crkve koji se nisu srušili pretrpjeli su brojna oštećenja.

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji Mesić je posjetio i neogotičku crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu, spomenik nulte kategorije, u čiju obnovu je uloženo 2,5 milijuna kuna na čemu je zahvalu Ministarstvu kulture uputio župnik Stjepan Markušić.

(Hina) xtjak ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙