FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: sobr
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac izjavio je večeras kako on ne zna pojedinosti o logoru na karlovačkom području u kojima su stradavali ustaše i domobrani poslije Drugog svjetskog rata, te je ustvrdio kako se istragama protiv njega želi skrenuti pozornost s mnogo važnijih problema u Hrvatskoj. "Koga su upućivali i gdje je tko likvidiran, ja pojma nemam", rekao je 89-godišnji Boljkovac u središnjem Dnevniku HTV-a komentirajući današnju izjavu ravnatelja policije Olivera Grbića da je kriminalističko istraživanje protiv Boljkovca pri kraju. Boljkovac kaže i da je kroz logor sigurno prošlo tisuće ljudi, ali i da ih on nije brojio. "Nije se ni pitati moglo, nije bilo pametno, bila su to takva vremena", rekao je. Ocijenio je i kako se istragama protiv njega uoči parlamentarnih izbora želi svratiti pozornost s mnogo važnijih problema. "Ova ekipa koja je uništila i opljačkala Hrvatsku treba dobiti izbore kako bi dalje prikrila svoju pljačku i svoju odgovornost. To je ključ", rekao je Boljkovac upitavši gdje su tvornice i novci i tko ih je opljačkao. "To je cilj, prikriti ono što su činili 20 godina", ustvrdio je. Ravnatelj policije Oliver Grbić potvrdio je danas u Valbadonu da je u završnoj fazi kriminalističko istraživanje protiv Boljkovca te najavio da će se u idućih nekoliko dana obaviti završne konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Karlovcu te da onda slijede daljnji koraci. Boljkovac je bio partizanski sudionik Drugog svjetskog rata, a nakon osamostaljenja Hrvatske i prvi ministar unutarnjih poslova. Danas je u mirovini.

VRBOVEC - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je večeras u Vrbovcu 31. tradicionalnu turističko-kulinarsku manifestaciju "Kaj su jeli naši stari" na kojoj će, uz smotru kulinarskih umijeća žena vrbovečkog kraja, nastupiti 3000 sudionika u oko 115 različitih kulturno-umjetničkih programa. Turističko-kulinarska manifestacija održava se do nedjelje, 28. kolovoza. Izražavajući zahvalnost ženama koje su u "srcu te manifestacije", Kosor je izrazila važnost čuvanja hrvatske tradicije. "Za dvije godine, 2013., manifestacija 'Kaj su jeli naši stari' bit će otvorena u trenutku kada će Hrvatska više od dva mjeseca biti 28. članica EU", rekla je istaknuvši kako će ta, ali i druge manifestacije, pokazati "da ćemo u EU unijeti mnogo toga što je hrvatsko bogatstvo i čime se možemo ponositi". Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je kako je manifestacija "Kaj su jeli naši stari" jedinstveni festival hrane na kojem se mnogobrojnim gostima uz narodne običaje predstavljaju jela starija od 150 godina. Ustvrdio je kako je riječ o jednoj od najznačajnijih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj. Vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović zahvalio je Vladi na pomoć u razvoju toga kraja.

VALBANDON - Svečanom misom i otkrivanjem spomen-obilježja danas je u Valbandonu proslavljena 20. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije "Bak Istra". Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac prisjetio se svih pripadnika Baka koji su poginuli za slobodu Hrvatske te onih koji su u vojnim akcijama bili ranjeni. Prilikom otkrivanja spomen-obilježja na mjestu na kojem je prije 20 godina 27. srpnja 1991. osnovana Specijalna jedinica policije predsjednik Udruge specijalnih jedinica policije iz Domovinskog rata Josip Klem pohvalio je pripadnike Baka koji su bili na svim ratištima od Banovine, Like i Dalmacije. "Danas bi mnogi htjeli revidirati našu povijest od prije 20 godina, ali u tome ozbiljno griješe. Pripadnici Baka iz Istre su krenuli u obranu domovine ne čekajući da ih Hrvatske zove, već su se sami okupili i krenuli. Ovo spomen-obilježje vječna je uspomena i znak sjećanja na pripadnike Baka Istre", rekao je Klem i podsjetio da je kroz tu postrojbu prošlo više od 600 policajaca. Spomen-obilježje pripadnicima Baka, od kojih je poginulo njih 16, otkrio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji je rekao kako je obilježavanje obljetnice osnutka specijalne policijske jedinice važno za naciju i državu. "Iz jedine mirne Istre i potpunog mira se stvarala energija i želja za oslobođenjem i obranom Hrvatske. Stoga je ovo vrlo specifična jedinica koja je imala silnu snagu, i koja je sudjelovala u ratnim operacijama na svom bojištima širom Hrvatske. Ovo spomen-obilježje znak je da se svih njezinih žrtava sjećamo i poštujemo", zaključio je ministar Karamarko.

KARLOVAC - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić otvorio je danas na štandu Hrvatskih šuma u Karlovcu izložbu fotografija "Šuma okom šumara" i pritom naglasio važnost šumara za "održivi način" gospodarenja šumama. Izložba je otvorena u sklopu 25. Karlovačkih dana piva, manifestacije čije će otvorenje biti sutra, a trajat će osam dana. Pankretić je na otvaranju rekao da je istih 50 fotografija, 28 hrvatskih autora, bilo predstavljeno početkom ove godine i u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, budući da je 2011. proglašena Međunarodnom godinom šuma. Govoreći o drvnoj industriji kazao je da je prva ušla u gospodarsku krizu jer je 70 do 80 posto proizvodnje bilo namijenjeno izvozu, ali da prva i izlazi iz nje. Uvjeren je da će ova godina biti prva godina u kojoj će drvna industrija zabilježiti milijardu dolara izvoza. ocijenio je da razlog oporavka leži i u uspješnim državnim mjerama, odgodi plaćanja sirovine, znatnim rabatima, ali i izravnim potporama. Državni tajnik Herman Sušnik kazao je da je u Hrvatskoj 2,6 miljuna hektara pod šumama i šumskim zemljištima, te da je Hrvatska po postotku šumovitosti vrlo visoko na ljestvici europskih zemalja. Od toga je dva milijuna hektara šuma u državnom vlasništvu, a 600 tisuća su privatne šume.

SINJ - U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinskoga kraja u Sinju na spomeniku u Ruduši održana je komemoracija u povodu 70. godišnjice strijeljanja 24 pripadnika Prvoga splitskog partizanskog odreda. Talijanska vojska strijeljala je pripadnike tog odreda 26. kolovoza 1941. Na komemorativnom skupu bilo je nazočno 250 osoba - članovi obitelji ubijenih partizana, predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Splita, Sinja, Solina, Trogira i Makarske te Radničkog nogometnog kluba (RNK) "Split". Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Sinja i Cetinskoga kraja Ante Veselica rekao je tom prigodom da su takva obilježavanja važna kako bi se poslala poruka budućim generacijama i kako se ne bi zaboravili uzvišeni ciljevi iz 1941. i 1991., kada su "i jedna i druga mladost krenule u oslobođenje svoje domovine". "Ako mi ne budemo poštovali ove koji su 1941. godine krenuli u oslobođenje svoje domovine, za 50-ak godina možemo doći u situaciju da nitko neće poštovati ni ove koji su 1991. godine krenuli u oslobođenje svoje domovine", rekao je Veselica. Predsjedniku RNK "Split" Slavenu Žužulu i samom klubu predsjednik splitskog UABA Josip Milat uručio je priznanje zbog obnove spomenika na Ruduši i njegovanja sjećanja na poginule za slobodu u Drugome svjetskom ratu. Spomenik u Ruduši, koji je podignut 1962. borcima Prvoga splitskog partizanskog odreda, bio je oštećen, a 2009. su ga obnovila braća Jozo i Slaven Žužul, građevinski poduzetnici iz Imotskog i vlasnici RNK "Split", na poticaj uprave kluba jer su među 24 strijeljana partizana bili i članovi toga splitskog nogometnog kluba.

ZADAR - Poličnik je danas svečanom sjednicom Općinskoga vijeća te predajom na uporabu novih prostorija Centra za pomoć i njegu "Sveti Ante", koje je otvorio ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, proslavio Dan općine. "Program dnevnog boravka i njege u kući za starije osobe program je Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koji se uspješno razvija diljem Hrvatske, pa evo i u Poličniku", rekao je tom prigodom ministar Ivić. "Program je namijenjen svim osobama starijim od 65 godina kojima je potrebna pomoć u kući. Ovo je najbolji način resocijalizacije takvih osoba i puno bolji od smještaja u domove za stare i nemoćne", istaknuo je. U novootvorenom centru provodit će se program za pomoć i njegu u kući te dnevni boravak za 20-ak starijih žitelja te male općine u zadarskom zaleđu. Prostorije su opremljene o trošku općine, zaposlene su tri djelatnice, a njihove plaće sufinancira ministarstvo. Ministar Ivić, koji je prije dolaska u Poličnik u Dračevcu Ninskom i u Ruplju otkrio spomenike poginulim braniteljima u Domovinskome ratu, rekao je kako mu je drago da se ne zaboravlja žrtva branitelja koja je u temeljima hrvatske državnosti.

OSIJEK/ZAGREB - U službi Hitne medicinske pomoći (HMP) Osječko-baranjske županije u posljednja tri dana povećan je broj poziva i intervencija zbog visokih temperatura, ali stanje ipak nije alarmantno, a broj intervencija Hitne medicinske pomoći povećan je danas bio i u Zagrebu. Voditelj osječke medicinske službe Hitne medicinske pomoći Blaženko Vinković rekao je kako posljednjih dana djelatnici službe imaju više od 80 intervencija, a uobičajeni je prosjek oko 65 intervencija na dan. Služba Hitne pomoći posljednjih je dana primila više od 200 poziva građana na dan, što je nešto više od uobičajenog prosjeka, ali nije ekstremno povećanje, ocijenio je Vinković. U većini slučajeva riječ o kroničnim bolesnicima koji su, zbog visokih temperatura, dodatno izloženi riziku, rekao je, dodajući da se građani uglavnom pridržavaju preporuka o zaštiti od ljetnih vrućina koje im je uputilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Dodao je kako proteklih dana nije bilo smrtnih slučajeva koji bi se mogli izravno povezati s toplinskim valom. U zagrebačkoj Hitnoj medicinskoj pomoći doznaje se da je od jutros povećan broj intervencija, ali ne u znatnijoj mjeri jer su, ističu liječnici, građani očito naučili kako se ponašati u vrijeme velikih vrućina. Ekipe su imale najviše intervencija zbog kolapsa na javnim ili radnim mjestima.

ČAKOVEC - Ministar kulture Jasen Mesić otvorio je danas u Šenkovcu pokraj Čakovca dograđeni dio knjižnice i obišao obnovljenu crkvu Svetog Jurja na Bregu u Lopatincu te neogotičku crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu istaknuvši kako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u obnovu kulturnih dobara u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Mesić je istaknuo kako se otvaranje knjižnice uklapa u politiku ministarstva o sustavu narodnih knjižnica gdje se zalaže da svaka općina ima svoju narodnu knjižnicu koja postaje izvorište kulture. Ovi su objekti, rekao je Mesić, dokaz da Ministarstvo kulture dugi niz godina, pa tako i ove, kontinuirano ulaže u obnovu kulturnih dobara u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Posjetivši prije toga obnovljenu crkvu Svetog Jurja na Bregu u Lopatincu, čiji se toranj urušio prije tri godine tijekom konzervatorske obnove crkve, ministar je izrazio zadovoljstvo učinjenim nakon što je Vlada u obnovu uložila 5 milijuna kuna, a Ministarstvo još 4 milijuna. Crkva stara 260 godina ponovno je pod krovom, zvonik je obnovljen, u tijeku su radovi na glavnom i pomoćnom oltaru, a očekuju se radovi na cintoru i dvorištu, dodao je. Župna crkva Svetog Jurja na Bregu urušila se 4. lipnja 2008. godine prilikom konzervatorskih radova te se izbrisalo dva i pol stoljeća prisustva crkve na jednom od najljepših međimurskih bregova koji je dominirao okolicom. Urušavanje tornja sa zvonikom izazvalo je i rušenje krovne konstrukcije, a dijelovi crkve koji se nisu srušili pretrpjeli su brojna oštećenja.

VARAŽDIN - Tema ovogodišnjega Trash Film Festivala, koji će se u Varaždinu održati od 8. do 10. rujna, bit će vestern, istaknuo je danas u Varaždinu njegov direktor Tomislav Šipek predstavljajući 6. međunarodni festival niskobudžetnih akcijskih, borilačkih, znanstveno-fantastičnih i horor filmova. Ove je godine prijavljeno pedesetak filmova, ali samo će ih tridesetak biti u konkurenciji za nagradu "Zlatnu motorku", rekao je Šipek. Filmovi koji će biti prikazani na festivalu stižu iz osam zemalja, a najbolje među njima, one koji će biti nagrađeni "Zlatnom motorkom", izabrat će ocjenjivački sud u kojemu će biti urednik Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije Đelo Hadžiselimović, filmski kritičar Nenad Polimac i srbijanski filmski i televizijski producent Milan Todorović, najavio je Šipek. Izvan konkurencije bit će prikazana dva legendarna "spaghetti" vesterna s Budom Spencerom i Terenceom Hillom u glavnim ulogama, a bit će održana i tri predavanja. Milan Konjević održat će predavanje o usponu i padu "slasher" filmova, Milan Todorović o živim mrtvacima na filmu, a Jurica Hajdarović prikazat će najbolje primjere "trash" arhitekture. Festival će se i ove godine održati u Multimedijalnom centru KULT-u u Varaždinu, a osim projekcija filmova i predavanja, najavljeni su i koncerti nekoliko bendova.

ZAGREB - Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija na temu "Stručna i znanstvena istraživanja i izrada koncepcije primjerene uporabe austrougarskih fortifikacija" započet će u nedjelju 28. kolovoza na Brijunima. Na toj, 10. međunarodnoj radionici, koja traje do 6. rujna, sudjelovat će studenti arhitekture, krajobrazne arhitekture i građevinarstva iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Poljske i Ukrajine, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture. Programom zacrtani radovi odvijat će se pod vodstvom inozemnih i tuzemnih stručnjaka koji će uz rad na terenu održati više predavanja o razvoju, zaštiti, sanaciji i prilagodbi fortifikacijske arhitekture suvremenim potrebama. U sklopu Međunarodne radionice, 2. rujna će se održati skup koji će obilježiti desetogodišnju obljetnicu, što je ujedno i prilika da se na tom međunarodnom stručno - znanstvenom skupu "Fortifikacijska arhitektura – europsko kulturno nasljeđe" razmjene iskustava sa stručnjacima drugih zemalja koji se bave problematikom fortifikacija, rehabilitacije, prezentacije te upravljanja tim specifičnim povijesnim nasljeđem.

DUBROVNIK -Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" organizira u suradnji s Pravnim i Filozofskim fakultetom iz Zagreba konferenciju pod nazivom "Europa i enciklopedija: kultura i kodifikacija". Tim povodom danas je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić razgovarao s glavnim ravnateljem Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Vlahom Bogišićem i profesorom s Pravnog fakulteta u Zagrebu Perom Miladinom. Taj skup bit će otvoren 19. listopada u Zagrebu, a završit će u Dubrovniku, kazao je Vlaho Bogišić koji je tom prigodom izrazio želju i da se Dubrovačko-neretvanska županija uključi u njegovu organizaciju što je i dogovoreno. Konferencija će se održat povodom 60 godina Zavoda i 30 godina od smrti Miroslava Krleže, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije.

ZAGREB - Nebojša Perunović (61) i Sara Sikirić (24) danas su na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu proglašeni krivima za organiziranje elitne prostitucije te su uvjetno osuđeni - on na dvije godine zatvora, a ona na šest mjeseci. Prvooptuženi Perunović neće u zatvor ako u idućih pet godina ne počini novo kazneno djelo, a njegovoj "suradnici" Sari Sikirić rok kušnje je dvije godine. Perunoviću se oduzima i nezakonito zarađenih 100.000 kuna, a drugooptuženoj 25.500 kuna. Dužni su i platiti troškove suđenja, a s obzirom na to da su uvjetno osuđeni, ukinut im je pritvor. Proglašeni su krivima za organiziranje elitne prostitucije u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima. Perunović je bio svodnik devet djevojaka od ožujka 2010. do lipnja ove godine. Sara Sikirić s njim je surađivala, ali je i samostalno krenula u taj "posao" s nekoliko djevojaka od ožujka do lipnja ove godine, kada ju je policija otkrila. Oboje su na sudu priznali svodništvo, nakon čega je državno odvjetništvo odustalo od pozivanja 27 svjedoka koje su predlagali na početku suđenja. Među svjedocima trebali su se naći i mnogi poznati hrvatski sportaši, zdravstveni djelatnici i poslovni ljudi, a navodno čak i neki bivši ministri. Perunović odvjetnik Draško Šoć rekao je kako je jedan od razloga za priznanje Perunovićevo loše zdravstveno stanje, zbog čega je želio da se sve što prije završi. Sara Sikirić priznala je, pak, kako bi izbjegla daljnje suđenje i medijsku pozornost, zbog čega su ona i njezina obitelj imali neugodnosti, objasnila je njezina braniteljica Jadranka Sloković.

RIJEKA - USKOK je pokrenuo istragu protiv 17 osoba zbog sumnje da su pomoću računalnog virusa ubačenog u automate za igre na sreću nezakonito stekli više od milijun kuna. Trojicu prvoosumnjičenika sumnjiči se da su se u Bujama i drugim gradovima Hrvatske povezali kako bi pomoću računalnih virusa modificirali izvorne programe u automatima za igre na sreću i tako stjecali novac, izvijestio je danas USKOK na svojim internetskim stranicama. Viruse su ubacili u najmanje 99 automata tijekom njihova servisa. U prvo vrijeme njih su trojica osobno u igračnicama, gdje su ti automati nakon servisa vraćani, aktivirali viruse, a zatim su uključili ostale osumnjičenike u taj posao. Nakon aktiviranja virusa modificirani automati omogućavali su igračima pogađanje kombinacija karata u igrama dupliranja te tako i zaradu. USKOK je utvrdio da je tako oštećeno više trgovačkih društava koj upravljaju igračnicama za najmanje milijun i 36 tisuća kuna. Osumnjičenici su novac dijelili prema dogovoru i ulogama u operaciji. Osim za računalnu prijevaru, četvorica su osumnjičena i za pranje novca. Oni su radi prikrivanja izvora novca kupovali osobne automobile te su u više banaka otvorili račune na koje su polagali novac. Desetorici osumnjičenih istražni sudac Županijskoga suda u Rijeci odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela.

ZAGREB - Na graničnome prijelazu Karasovićima između Hrvatske i Crne Gore granična policija i carinici pronašli su pri ulasku u Hrvatsku u osobnom automobilu renaultu meganeu talijanskih registarskih oznaka 500 kutija cigareta koje su bile skrivene na nekoliko mjesta u vozilu. Vozač, 28-godišnji državljanin Albanije uhićen je i doveden u prostorije policije, a zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, uz kaznenu prijavu bit će doveden u istražni centar Županijskoga suda u Dubrovniku. Na pomorskome graničnom prijelazu u Dubrovniku policajci i carinici pronašli su pri ulasku u Hrvatsku u osobnom automobilu land roveru talijanskih registarskih oznaka tri lovačke puške, 860 komada lovačkog streljiva, dvije vabilice za ptice i 15 tableta s liste opojnih droga, što vozač i putnik u vozilu, obojica državljani Italije u dobi od 47 godina, nisu prijavili. Oni su uhićeni i dovedeni u prostorije policije, a na Prekršajnom sudu u Dubrovniku kažnjeni su novčanom kaznom.

DUBROVNIK - Kapetan motornog broda "Bibe" Nenad Mračević uhićen je danas zbog remećenja reda i mira te je uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni sud u Korčuli, gdje je ispitan i pušten. Dok je bio odsutan, na brodu je ostatak posade bio pod nadzorom djelatnika ispostave korčulanske Lučke kapetanije, koji su obavili svoj posao te su kapetana kaznili novčanom kaznom od 2000 kuna. Na istočnoj rivi u Korčuli 31-godišnji zapovjednik motornog broda "Bibe" Nenad Mračević podcjenjivao je djelatnike korčulanske Lučke uprave i odbijao je postupiti po njihovoj zapovijedi da tu ne može privezati brod, nego mora propustiti trajekt Liburniju, na što se Mračević oglušio i nasilno se svojim brodom privezao za rivu, priopćila je dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Prilikom privezivanja 31-godišnji zapovjednik nije poštovao upute lučkog operatera. Pošto su se gosti s broda iskrcali na rivu radi razgledavanje grada Korčule, policija i lučki kapetan uputili su Mračevića da brod prebaci na zapadnu rivu kako bi trajekt Liburnija pristao u luku po plovidbenom redu. Kad je pristao na zapadnu rivu, kapetan "Bibe" Nenad Mračević uhićen je zbog remećenja reda i mira te je uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni sud u Korčuli, gdje je ispitan i pušten.

SPLIT - Jedna je osoba poginula, a druga je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se poslijepodne dogodila u Podgori kod Makarske, doznaje se večeras u splitskoj policiji. U nesreći je poginuo 47-godišnji vozač motocikla, a njegova godinu dana mlađa suvozačica je vozilom hitne pomoći prebačena u Klinički bolnički centar (KBC) Split gdje se liječnici bore za njen život. Do nesreće je došlo kada su se u 17,40 sati na Jadranskoj magistrali sudarili osobni automobil i motocikl. Nakon silovitog sudara motocikl se zapalio, a u bolnicu su prebačeni muškarac i žena, no nedugo nakon toga 47-godišnjak je podlegao mnogobrojnim ozljedama, doznaje se u bolnici. Osim ove nesreća u približno isto vrijeme se dogodila i prometna nesreća u Makarskoj, gdje je također došlo do sudara osobnog automobila i motocikla. U toj je nesreći jedna osoba teško ozlijeđena, no život joj nije ugrožen.

VARAŽDIN - U rijeci Dravi, zapadno od brane Šemovec, danas je pronađen leš nepoznatog muškarca. O pronalasku leša policiju je obavijestio građanin, nakon čega su na mjesto događaja upućene ekipe za obavljanje očevida i Hitne medicinske pomoći čija je liječnica utvrdila smrt muškarca. Identitet muškarca za sada još nije utvrđen. Pretpostavlja se da se utopio, no točan uzrok smrti bit će utvrđen obdukcijom koju je odredio istražni sudac.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙