FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj zračnoj luci otvorila novi terminal, to jest stajanku za zrakoplove površine 34.000 četvornih metara, u čiju je izgradnju uloženo 90 milijuna kuna. Obraćajući se nazočnima na svečanosti premijerka je istaknula kako je novoizgrađeni terminal u splitskoj zračnoj luci važan za unapređenje turizma u tom dijelu Hrvatske. Iznijela je podatak da je u srpnju ove godine kroz splitsku Zračnu luku prošlo 274.000 putnika, što je rekordan promet u povijesti hrvatskih zračnih luka u jednom mjesecu. Nakon otvaranja nove stajanke, premijerka će, kako je najavljeno, u Splitu otvoriti novu radioterapijsku jedinicu na Odjelu za onkologiju i radioterapiju Kliničkog bolničkog centra Split.

ZAGREB - Prihvati li to vlada na sutrašnjoj sjednici, umirovljenici bi, umjesto usklađivanja mirovina početkom rujna, do kraja godine uz mirovinu trebali primiti jednokratnu pomoć od oko 100 kuna, dok bi se od 1. siječnja 2012. mirovine nastavile redovito usklađivati nakon što su bile zamrznute dvije godine, doznaje se od predstavnika umirovljenika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva. Koordinator Bloka Umirovljenici zajedno Lazar Grujić zadovoljan je jučerašnjim dogovorom te smatra da je vlada postupila odgovorno prema zahtjevima umirovljenika, čime će umirovljenicima biti djelomično nadoknađeno ono što su izgubili zbog neusklađivanja mirovina. Tajnik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Branko Cvetković kazao je za Hinu da je na sastanku dogovoreno i da se sadašnji dodatak uz mirovinu od iduće godine uvrsti u mirovinsku osnovicu. To bi omogućilo i veći rast mirovina kod budućih usklađivanja koja se, po zakonu, rade dva puta godišnje po tzv. švicarskoj formuli, odnosno polovici zbroja rasta plaća i troškova života u prethodnih šest mjeseci. Tajnik Matice upozorava pritom na alarmantan podatak o, po prvi puta, vidljivom padu prosječne mirovine u usporedbi s prethodnom godinom. Umirovljenici su jučer obaviješteni i da bi se na sutrašnjoj sjednici vlade trebao naći nacrt izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koji bi trebao omogućiti onima koji su se u vrijeme mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup da izaberu hoće li je primati prema izračun prvoga ili drugog stupa. Inače, drugi stup je dobrovoljno izabralo oko 120.000 mahom žena, a mirovine onih koje su otišle u mirovinu za 25 posto su manje od mirovina koje bi dobile iz prvog stupa.

ŠIBENIK - Šibensko-kninsku županiju u pravom je smislu pogodio tsunami investicija koje u ovom trenutku premašuju 600 milijuna kuna, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ov saborski zastupnik Ante Kulušić, odgovarajući na medijski istup oporbenog vođe, SDP-ova Zorana Milanovića o projektima s kojima se neutemeljeno žuri pred izbore. Kulušić je kazao kako je najobičnija laž i obmana birača Milanovićeva tvrdnja da premijerka Jadranka Kosor putuje Hrvatskom kao tsunami i otvara projekte bez pokrića, a najbolji su primjer za to investicije u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o velikim ulaganjima u infrastrukturu koja su u tijeku, čija se nužnost i financijska utemeljenost, na koncu, mogu i lako provjeriti, ustvrdio je. Samo u novi kninski pogon tvornice DIV ulaže se 220 milijuna kuna, 120 milijuna ulaže se u kninsku, a 40 milijuna kuna u drnišku odvodnju, za uređenje gata Vrulje izdvojeno je 50 milijuna kuna, a jednako toliko i u projekt izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada na šibenskom Bikarcu, nabrojio je Kulušić. "Neka Milanović kukuriče, no s takvim načinom kukurikanja moći će ostati samo u oporbi", kazao je Kulušić. Saborski zastupnik komentirao je i tvrdnje oporbenog šefa kako je pronašao recept za izlazak iz krize. Šteta sto se Milanović nije javio prije, možda bi recept gostiona i raznih jelovnika Kukuriku koalicije spasio Hrvatsku i svijet, rekao je.

ZAGREB - Pod nazivom "Oni imaju pravo na sjećanje, mi nemamo pravo na zaborav" Udruga Ličana župe Boričevac organizira u subotu, 3. rujna, hodočašće u povodu obilježavanja 70. obljetnice progonstva Hrvata iz župe Boričevac, a u tom razorenom ličkom mjestu u obnovljenoj crkvi bit će posvećeno zvono i služena sveta misa koju će predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Boričevac se nalazio istočno od Donjega Lapca, u smjeru Kulen Vakufa i rijeke Une, gdje se danas nalaze samo njegovi ostatci. Tamošnja župa je prije Drugoga svjetskog rata imala je oko 2000 katolika. Nakon uspostave NDH, četnici su 27. srpnja 1941. najprije u Brotnju bacili u jamu 38 Hrvata, prezimenom Ivezići. Najmlađi među njima imao je dvije, a najstariji 82 godine. Nakon tog zlodjela na red je došao Boričevac. Hrvati su u noći između 1. i 2. kolovoza 1941. bili prisiljeni napustiti mjesto i skloniti se u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza četnici su ušli u Boričevac, razorili ga te pobili preostalo stanovništvo. U pokolju je stradalo 55 žena, djece i staraca, a u istoj akciji počinjeni su i zločini nad Hrvatima i u ostalim selima župe. U rujnu iste godine četnici su napali Kulen Vakuf te pobili više stotina Hrvata iz Boričevca.

ZAGREB- Lokaliziran je požar miniranog područja na predjelu Vukšića kod Benkovca u kojemu je izgorjelo oko 60 hektara niskog raslinja i hrastove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar je izbio oko 6,30 sati, a lokaliziran je tri sata kasnije. Požar su gasila dva kanadera i vatrogasci iz Benkovca, Stankovaca i Lišana Ostrovičkih. Riječ je o drugom požaru na istom području. Prvi je izbio jučer poslijepodne.

ZAGREB/BIOGRAD - Maloljetna 16-godišnja djevojka s vidljivom ozljedom ramena pronađena je noćas oko 1 sat na Trgu hrvatskih velikana u Biogradu, a pored nje je pronađen pištolj, doznaje se u zadarskoj policiji. Još se ne zna je li riječ o namjernom ili slučajnom samoozljeđivanju ili je djevojka iz Biograda žrtva napada. Pronašao ju je policajac, nakon čega je prevezena u Opću bolnicu u Zadru, gdje je zadržana na liječenju. U tijeku je policijska istraga.

DUBROVNIK - U obiteljskoj kući u Mlinima u općini Župa Dubrovačka 16-godišnjak je aktivirao tri detonatorske kapisle koje su eksplodirale i nanijele mu ozljede šake, nogu i prsa, izvijestila je danas dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Maloljetniku je pružena liječnička pomoć u dubrovačkoj bolnici, gdje je podvrgnut operativnom zahvatu i zadržan na liječenju. Iz policije, koja provodi istragu kako bi utvrdila sve okolnosti događaja, nisu izvijestili koliko su teške ozljede 16-godišnjaka.

KARLOVAC - Službenica Ministarstva financija iz Karlovca osumnjičena je da je 2009. i 2010. sebi nezakonito isplatila 145 tisuća kuna, doznaje se danas u karlovačkoj policiji u kojoj nisu željeli otkriti identitet osumnjičene niti njezino radno mjesto. Kažu da su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je 51-godišnja Karlovčanka, kao službenica Ministarstva financije, od 20. svibnja 2009. do 6. kolovoza prošle godine iskoristila svoj položaj i ovlasti te ispisala 31 nalog za plaćanje kojima je sebi isplatila ukupno 145.103 kuna. Policija je najavila podnošenje kaznene prijave protiv osumnjičene.

VARAŽDIN - Varaždinska policija osumnjičila je 49-godišnjeg direktora jedne tamošnje tvrtke da je zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju oštetio državni proračun i fondove za oko 820 tisuća kuna. Tereti ga se da je netočno i neistinito prikazivao podatke u poreznim prijavama za 2006., 2007., 2008. i 2009. godinu te je tako umanjio osnovicu za obračun poreza, prekršivši Zakon o porezu na dobit. Utvrđeno je i da je tvrtka u više navrata tih godina izvršila obračun i povrat predporeza, iako za to nije bilo osnova. Osumnjičeni će biti kazneno prijavljen zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a prijavljena će biti i tvrtka.

DUBROVNIK - U vozilu 53-godišnjeg Talijana policajci i carinici na međunarodnom graničnom pomorskom prijelazu u Dubrovniku pronašli su 24 komada zaštićenih školjki periski. Školjke su otkrivene u vozilu talijanskih oznaka prilikom pregleda vozila na izlaznoj graničnoj kontroli. Zbog počinjenih prekršaja iz Carinskog zakona i Zakona o zaštiti prirode, državljaninu Italije određena je novčana kazna od 24.400 kuna.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙