FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: sobr
ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KORČULA - Premijerka Jadranka Kosor komentirajući reakcije srpskog predsjednika Tadića na njezin posjet Kosovu istaknula je kako smatra da je opredjeljenje službene hrvatske politike vrlo jasno - njegovanje dobrosusjedskih odnosa i da ne smisli da se radi o diplomatskom ratu. Podsjetila je kako je nebrojeno puta istaknula da će Hrvatska itekako podupirati europski put svih susjeda, pa tako i Srbije. "Nije dobro i hrvatska vlada neće prihvatiti bilo kakva miješanja u unutarnju politiku Hrvatske. Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj gospodarski interes dodatno jačati gospodarsku suradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", istaknula je. Kazala je da je zanimljivo da Tadić govori o njezinom nedemokratskom ponašanju, a lani je tražio da se zabrani da Hrvatska slavi Dan pobjede, dan koji je, kako je rekla, za svakog Hrvata i Hrvaticu i svakog građanina Hrvatske od osobite važnosti. "Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o povijesnim činjenicama. Ovdje se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", istaknula je. Srbijanski predsjednik komentirajući njezin nedavni posjet Kosovu izjavio je da se premijerka Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući burne reakcije iz Srbije na posjet hrvatske premijerke Kosovu, istaknuo je da Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku te da ga čudi što se taj posjet nije dogodio i ranije. "Mi vodimo svoju vanjsku politiku, mi odlučujemo kamo i kada ćemo ići", rekao je Milanović u središnjem Dnevniku HTV-a, odgovarajući na upit podržava li posjet premijerke Jadranke Kosor Kosovu. Milanović smatra da oko toga više ne treba dizati tenzije. Odnose sa Kosovom i sa Srbijom ocijenio je delikatnim, te smatra da im treba pristupati s jako puno pažnje i opreza. No, istaknuo je kako ga čudi što se premijerkin posjet Kosovu nije dogodio ranije jer ovako ostaje dojam da je sve to tempirano za predizbornu kampanju. Rekao je kako njega u odnosima i sa Kosovom i sa Srbijom u prvom redu zanima posao, radna mjesta, prosperitet i plasman hrvatskih proizvoda i poduzeća kojima je to prirodan prostor legalnog i legitimnog širenja. Na upit bi li i on, poput premijerke, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti uputio pozdrav hrvatskim generalima i haškim optuženicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što su iz Srbije također osudili, Milanović nije izravno odgovorio, no, istaknuo je da sve što se radi treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne. Govoreći o izbornom programu Kastavske skupine istaknuo je da su u fazi njegova usuglašavanja te da među članovima skupine nema praktički nikakvih značajnijih razlika. "Naši ciljevi su jasni - turizam, ali profitan i tijekom cijele godine, hrana, energetika i ono infrastrukture što nam još treba. To će biti okosnica našeg izbornog programa", poručio je. Komentirajući stav stranačkog kolege Slavka Linića koji smatra da bi on (Milanović) ako postane premijer, trebao nekom drugom prepustiti mjesto predsjednika stranke rekao je da je SDP demokratska stranka čiji članovi imaju pravo govoriti ono što misle, ali i da će ako dobije povjerenje građana, u skladu s europskom praksom, voditi vladu, a povjerenje stranke tražiti od članova.

ZAGREB - Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je za večerašnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera. Lučić smatra da ozljede vatrogasaca mogu biti jedino od bombe. "Vjerujem da je riječ o bombi CBU-87. Na fotografijama stradalih se vidi da su sve ozljede identične. Na jednom mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako", rekao je Lučić. Kazao je da se same eksplozije ne sjeća. Teoriju o odbačenim eksplozivnim punjenima na Kornatima prvi je iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić nakon višemjesečnog istraživanja tragedije. Frane Lučić je u veljači ove godine posjetio predsjednika Ivu Josipovića i predao mu fotografije i druge materijale od umirovljenog časnika Pušića za koje je Josipović rekao da je "riječ o materijalu koji je otprije poznat, te da će ga proslijediti državnom odvjetništvu". Jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. tada je izjavio kako po njegovom mišljenju za smrt 12 njegovih kolega nije kriv eruptivni požar, što je službeni zaključak stručne skupine nakon osmomjesečnog vještačenja. No, u javnosti se spominju još dva moguća uzroka kornatske tragedije. Prvi je da je nesreću izazvalo naglo curenje goriva iz helikoptera po vatrogascima, a drugi da je nesreću izazvala eksplozija ostataka NATO-bombe. Po toj teoriji NATO-vi zrakoplovi su na Veliki Kornat nakon napada na Srbiju odbacili jednu ili više neiskorištenih bombi s kojima nisu mogli sletjeti u zračnu bazu u talijanskom Avianu.

KARLOVAC - Uz napitnicu Ivane Boljkovac te zdravice gradonačelnika Karlovca Damira Jelića i predsjednika uprave Karlovačke pivovare Alexandera Gerschbachera svečano je večeras otvorena turistička manifestacija 25. Karlovački dani piva. U svojoj je zdravici gradonačelnik Jelić zaželio da se radost ovog trenutka prelije u zlatne čaše i da Karlovac postane i ostane grad radosnih i sretnih ljudi. "Neka se ova prastara kapljica pretvori u nektar razumijevanja i sloge", poželio je i Dane piva proglasio otvorenima. Jelić i Gerschbacher pomogli su tijekom svečanog programa otvaranja da se otvori prva bačvica piva te su svima nazdravili, a operna pjevačica Ivana Boljkovac je u ulozi "nadkelnerice" zapjevala i povela s uzvanicima razgovor o prošlosti i budućnosti Karlovca kao pivskog grada. Voditeljica programa Danijela Trbović je uzdizanjem barjaka manifestacije na jarbol nazdravila uz riječi da svima želi mir, veselje, zdravlje, ljubav i obilje. Karlovački dani piva održavaju se na prostoru Sportsko rekreacijskog centra "Korana", a trajat će do 3. rujna uz mnoštvo koncerata i zabavnih programa te bogatu ugostiteljsku ponudu.

SISAK - U organizaciji Županijske udruge voćara, vinogradara i povrtlara Velike Ludine danas je u voćnjaku obitelji Faltis u Katoličkom Selišću, u Sisačko-moslavačkoj županiji, ubiranjem prvih plodova označen početak sezone berbe jabuka u Moslavini. Prve su jabuke u sklopu sedmog izdanja manifestacije "Oj, jabuko crveniko" ubrali sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, kao izaslanica visokog pokrovitelja manifestacije hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković i načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović. Državni tajnik Kraljičković istaknuo je da su poljoprivrednici Sisačko-moslavačke županije lani ostvarili državne potpore u iznosu od gotovo 170 milijuna kuna, a 289 poljoprivrednika s područja Općine Velika Ludina dobilo je 5,3 milijuna kuna. Županica i predsjednikova izaslanica rekla je kako je pred državom ozbiljna zadaća nadzora uvozničkog lobija. Dodala je kako bi se jabuke iz Ludine kao kvalitetan proizvod trebale otkupljivati u cijelosti te da bi trebao poboljšati organizirani plasman kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima voća.

HLABINE - Hlebine, središte hrvatske naive danas je na završnoj manifestaciji "Hlebinska škola" okupilo nekoliko desetaka slikara i kipara ovog umjetničkog izričaja, ali i obrtnike koji njeguju stare zanate te mještane i brojne posjetitelje. "Hlebinska škola" je ove godine bila podijeljena u četiri dijela, a posljednji dio, koji nosi naziv po slici Ivana Generalića "Pod kruškom", održava se danas ispred Galerije Hlebine, ali u nju je uključeno i cijelo selo koje posjetiteljima želi predočiti kakav je bio život 30-ih godina kada se rađala naivna umjetnost u Hrvatskoj. Na otvorenju manifestacije, predstavnik organizatora povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar rekao je kako su Hlebine neiskorišteni brend. Još 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je vladala svojevrsna neorganiziranost, u ovo je mjesto dolazilo 20 tisuća posjetitelja godišnje, a danas jedva tisuću, kazao je. Špoljar smatra kako je potrebno uz pomoć umjetnika, djelatnika u kulturi, lokalnih vlasti i turističkih djelatnika revitalizirati ovaj brend, ali na način da uz slikarstvo Hlebine budu tretirane kao svojevrsno etno-eko selo. Osim izlagačkog dijela, danas se u Hlebinama održava i okrugli stol na kojem će se pokušati odgovoriti na pitanje, kako u budućnosti tretirati brend Hlebine koji iz godine u godinu gubi na snazi.

VINKOVCI - U izložbenom prostoru povijesne crkve na Meraji u Vinkovcima večeras je otvorena izložba "Slavonski strip crtači" na kojoj su zastupljeni radovi 69 autora koji su stvarali od 1930-ih godina do danas. Izložbu je organizirala Udruga ljubitelja stripa iz Osijeka (STRIPOS), čiji je predsjednik Željko Gašić naglasio da udruga okuplja autore iz cijele Slavonije, a u svojem magazinu "Stripos" redovito daje prostor mladim autorima te time pomaže njihovoj afirmaciji. Otvarajući izložbu pročelnik gradskoga Ureda za kulturu Zdenko Rečić naglasio je da je izložba još jedan korak ka ponovnom oživljavanju Salona stripa u Vinkovcima. Izložba "Slavonski strip crtač" otvorena je iduća dva tjedna. Retrospektivnoj izložbi prethodila je radionica crtanja stripova koju je vodio strip crtač Nenad Barinić, a u čijem je radu sudjelovalo 20-tak djece i mladih.

PODGORAČ - Uslijed velike suše i visokih temperatura presušili su bunari na području podgoračke općine u našičkom kraju i situacija je, prema riječima načelnika općine Podgorač Gorana Đanića – alarmantna. "Imamo devet naselja na području općine, od kojih samo dva naselja imaju vodovod. U sedam naselja, koja ga nemaju, presušilo je 80 posto postojećih bunara, a ostali su pred presušivanjem. U velikim smo problemima i tražimo pomoć na svim mogućim adresama", rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Podgoraču načelnik Đanić. S 10.000 kuna, dodao je, u opskrbu pitkom vodom uključila se Osječko-baranjska županija, a na terenu su i predstavnici Županijske vatrogasne zajednice te Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji također prate cijelu situaciju. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 30 intervencija za dovoz pitke vode, pa je u Općini uvedeno svakodnevno dežurstvo. "Trebamo vozila za dovoz pitke vode, ne trebamo novce, već vozila i vozače. Tražili smo pomoć hrvatske vlade, no dobili smo samo odgovor da je sve proslijeđeno na nadležna ministarstva od kojih nema nikakvog očitovanja. Situacija je kritična, znamo da je ljeto i da su mnoge cisterne angažirane na Jadranu, no neopdhodno je i da ljudi u Slavoniji mogu do pitke vode pa se nadamo da će to nadležni u ministarstvima shvatiti – zaključio je Đanić.

ZAGREB - Požar kod mjesta Danilo Kraljice u okolici Šibenika poslijepodne je nakratko zaprijetio kućama, no vatrogasci su uspjeli požar preusmjeriti prema nenaseljenom području, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića koji je opovrgnuo da je evakuirano stanovništvo ugroženog naselja. Po njegovim riječima, vatra je u jednom trenutku došla do nekih objekata, no vatrogasci su uspjeli spriječiti da zahvati kuće. Požar se i dalje širi, a linija požara duga je između četiri i pet kilometara, dodao je Dukić, opovrgnuvši tvrdnje nekih medija da je oko 15 sati započela evakuacija dijela stanovništva. Uz 113 vatrogasaca i 35 vatrogasnih vozila požar iz zraka gase tri kanadera i dva air traktora.

ZAGREB - Bizaran smrtni slučaj dogodio se sinoć u mjestu Vurnovcu kraj Sesveta, gdje je u dvorištu obiteljske kuće puran kandžom po nozi ozlijedio 77-godišnjaka koji je iskrvario. Nesreća se dogodila između 19,30 i 21 sat u dvorištu obiteljske kuće u Ulici Glavna kada je 77-godišnjak pokušavao spremiti purana u kokošinjac, ali se životinja odupirala i pritom ga je oštro zagrebala po nozi, pretpostavlja se po veni. Krv je počela nezaustavljivo teći pa je 77-godišnjak iskrvario. Pronađen je kako mrtav leži u lokvi krvi držeći se jednom rukom za ogradu. Pronašli su ga kćer i njezin suprug. U zagrebačkoj policiji kažu da je tijelo preminulog prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

RIJEKA - Slovenski motociklist smrtno je stradao danas u prometnoj nesreći na cesti Brod na Kupi - Delnice, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. On je proklizao u oštrom nepreglednom zavoju te prešao na lijevu, suprotnu, prometnu traku. U tom trenutku je iz suprotnog smjera naišao automobil slovenskih registracijskih oznaka kojim je upravljao slovenski državljanin te naletio na motociklista. Vozač motocikla je preminuo na mjestu nesreće. Očevid je obavio istražni sudac Županijskog suda u Rijeci Valentin Ivanetić u suradnji s policijskim službenicima. Okolnosti nesreće se utvrđuju.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙