FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ŠIBENIK - Povodom četvrte godišnjice stradavanja 12-orice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, članovi njihovih obitelji, prijatelji i rodbina krenuli su jutros brodovima na otok Kornat, u uvalu Šipnate gdje se 30. kolovoza 2007. godine dogodila najveća hrvatska mirnodopska tragedija. Kako bi prisustvovala obilježavanju tužne obljetnice u Šibenik je jutros stiglo visoko vladino izaslanstvo predvođeno ministrima mora prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom, te obrane Davorom Božinovićem. Kornatskim herojima počast su došli odati i Zlatko Gareljić u ime predsjednika Ive Josipovića, te saborski zastupnici Nedjeljka Klarić, Ante Kulušić, Ana Lovrin i Ranko Ostojić. Obitelji i prijatelji poginulih te visoko izaslanstvo nazočit će će misi zadušnici u kapelici sv. Florijana koja je na Kornatu u podnožju poprišta tragedije izgrađena u znak sjećanja na poginule. Potom će obići 12 križeva izgrađenih kao počast stradalima na mjestima njihove pogibelji i položiti vijence za stradale vatrogasce.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Grada Zagreba smatra kako je sadašnja kriza oko novih cijena vrtića politički sukob gradonačelnika Milana Bandića i gradskog SDP-a koji se uoči parlamentarnih izbora "želi diferencirati" od Bandića kao svog bivšeg člana. Potpredsjednica gradske Skupštine Danira Bilić na današnjoj je konferenciji za novinare rekla da "i gradonačelnik Bandić i SDP nažalost iscrpljuju sva moguća pravna i politička sredstva kako bi u konačnici izašli kao pobjednici". "Riječ je tu o jednoj političkoj borbi i pokušaju SDP-a da se što više diferencira od Bandića uoči parlamentarnih izbora. Ono što je sigurno je da kao gubitnici izlaze građani i roditelji djece koja idu u vrtić", ocijenila je. Naglasila je pritom da neprimjereno ponašanje i neprimjeren javni govor u medijima nekih zastupnika u Gradskoj skupštini samo pridonose "kaosu". Oni, rekla je, prvo pozivaju ravnateljice vrtića da ne prikupljaju dokumentaciju, iako znaju da je to protuzakonito, pozivaju i građane da ne prikupljaju dokumentaciju, a sada pozivaju građane da plaćaju vrtiće "po starom", istaknula je. Kazala je da nitko ne zna kakve će se cijene plaćati od srpnja do konca ove godine jer se ne zna hoće li Bandić dati izmjene i dopune proračuna, a ako ih i da, ne zna se hoće li ih povući kao što je učinio lani. Kao jedino rješenje Bilić smatra da je potrebno uvažiti mišljenje struke, stoga će tražiti tematsku sjednicu nadležnog odbora Gradske skupštine. Očekuje da SDP riješi tu situaciju jer je on na vlasti.

ZAGREB - Urod jabuka ove je godine podbacio, može se reći da je zbog mrazova, suše i tuče ovo za jabuke jedna od "najmršavijih" godina, pa se procjenjuje da će jabuka prve klase biti nekih 30 posto manje nego lani, kazao je danas glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković. Godina za voćare nije bila laka ni povoljna, ocijenio je napominjući kako su mrazovi koji su pogodili mnoge voćnjake početkom svibnja ostavili dosta tragova i uzrokovali štete koje su se ponovile i tijekom ljetnjih nevremena s tučom. Procjenjuje se da će urod jabuka prve klase biti između 22 i 25 tisuća tona, za razliku od lanjskih 33 tisuće tona. Što se tiče jabuka druge klase ili industrijskih jabuka, očekuje se urod od oko 30 tisuća tona. Urod mandarina ove se godine procjenjuje na oko 50 tisuća tona. Ivković smatra kako budućnost hrvatskih voćara, ali i povrćara ovisi o udruživanju. Samo udruženi voćari se mogu boriti s konkurencijom te izvući sredstva iz europskih fondova, kao što su napravili voćari iz Poljske, poručio je. Novac se ne može dobiti samo za golu proizvodnju već je potreban razvoj, planovi za hladnjače, distribucijske centre, pakirnice, palete, platforme za berbe, kao i kamioni hladnjače za prijevoz, napominje Ivković. Najavio je kako će upravo o poljskom modelu udruživanja biti riječi na okruglom stolu koji će se održati u sklopu 6. međunarodnog voćarskog sajma krajem tjedna. Sajam će se održati od 2. do 4. rujna u Donjem Kraljevcu, a u sklopu njega bit će održan okrugli stol o procjeni berbe, otkupa i uspoređivanja cijena za urod jabuka 2011.

ZAGREB - Zbog dugotrajne suše župan Žagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele županije, priopćeno je danas iz Ureda župana. Prema prvim procjenama štete na poljoprivrednim kulturama i ribnjacima kreću se od 50 do 90 posto, ovisno o području županije. Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode, gradska i općinska te županijsko povjerenstvo izvršit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Prvog dana rujna na snagu će stupiti novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP) po kojemu tužitelji preuzimaju istragu od istražnih sudaca koji postaju suci istrage zaduženi za nadzor zakonitosti tužiteljskih istraga. U protekle dvije godine i dva mjeseca taj se model primjenjivao samo u "uskočkim" slučajevima. Zakon je od početka djelomične primjene doživio mnoge kritika, od tvrdnja da je neustavan do ocjena da se neće moći kvalitetno provoditi. No, izvršna vlast i Državno odvjetništvo takve tvrdnje odbacuju ističući da su za njegovu punu provedbu učinjene opsežne pripreme te da je sve spremno kako bi se moglo procesuirati i suditi na temelju novih odredaba. Nakon negativnih medijskih napisa o tim najopsežnijim promjenama kaznenopravnog sustava u posljednjih stotinu godina Ministarstvo pravosuđa odgovorilo je da je nabavljen dovoljan broj uređaja za snimanje bez kojih se ubuduće neće moći ispitati nijedan osumnjičenik te da je osiguran dovoljan broj državnih odvjetnika i prostorije u kojima će raditi. Tvrdi i da se pripreme za provedbu novog zakona neprekidno provode dulje od dvije godine. Istodobno odvjetnici koji su radeći na "uskočkim" slučajevima upoznali konkretne posljedice zakonskih izmjena upozoravaju da Ustavni sud tijekom te dvije godine nije odgovorio na njihove zahtjeve za ocjenom ustavnosti u kojima tvrde da čak 15 odredaba novoga ZKP-a krši Ustavom zajamčena prava jednakosti pred zakonom. Odvjetnici su osudili i odredbe po kojima istražni zatvor može trajati i više od pet godina, a osumnjičenik na prvo pojavljivanje pred sucem može čekati i pet dana. Inače, i prije nego što će novi ZKP 1. rujna u cijelosti stupiti na snagu počelo se raditi na njegovim izmjenama.

SLAVONSKI BROD - Gradsko kazalište mladih iz Viteza u Bosni i Hercegovini sa živom i duhovitom adaptacijom djela "Don Quijote" otvorilo je sinoć u Slavonskome Brodu 4. Festival amaterskih kazališta - popularni FAK u sklopu kojeg će se ove godine prvi puta održati i 29. Smotra dramskih amatera Slavonije i Baranje. Gosti iz Viteza lanjski su pobjednici festivala dok se ove godine za nagrade natječu četiri predstave slavonskih amaterskih kazališta iz Pačetina, Belog Manastira, Retkovaca te Županje. Domaćini i organizatori FAK-a članovi Satiričkog kazališta mladih iz Broda pripremaju ponoćnu premijeru iznenađenja, a u subotu na zatvaranju nakon dodjele nagrada predstavit će se Amatersko kazalište iz Samobora. Predsjednik ocjenjivačkog suda kazališni pedagog i redatelj Robert Raponja kaže kako će u sljedećih šest dana publika moći uživati u vrijednim ostvarenjima slavonskih kazališnih amatera. Kao posebnu vrijednost brodskog Festivala ističe iznimnu posjećenost svih predstava. "To je fenomenološki zanimljivo: kako su Slavonski Brod i jedno malo amatersko kazalište uspjeli postići da se amaterizam tako vrednuje i postane važan kulturni događaj", kaže Raponja.

SPLIT - Tri su osobe teže ozlijeđene, od čega su dvije u životnoj opasnosti, u prometnoj nesreći koja se sinoć deset minuta minuta prije ponoći dogodila na Solinskoj cesti u Solinu, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj policiji. Prometna nesreća dogodila kada je Josip B. (20) iz Virovitice upravljajući "golfom", virovitičkih registarskih oznaka, neprilagođenom brzinom u jednom od zavoja izgubio kontrolu nad vozilom i desnim kotačem udario u rubnik. Nakon toga se zanio, potom udario u suprotni rubnik i naposljetku udario prednjim dijelom u "hyundai" splitskih tablica za čijim je volanom sjedio Ante B. (49). "Hyundai" je nakon sudara sa "golfom" odbačen nekoliko metara dalje, te je udario u ivičnjak, kažu u policiji. U toj je nesreći teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio vozač golfa Josip B. (20) iz Virovitice i njegov suputnik Ivan K. (19) iz Pitomače, dok je drugi putnik u golfu Marko Č. (19) iz Pitomače teže ozlijeđen, no izvan životne opasnosti. Dvojica teško ozlijeđenih i životno ugroženih su smješteni na Jedinicu intezivnog liječenja (JIL) Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split. Vozač "hyndaija" Ante B. iz Splita lakše je ozlijeđen.

ZADAR - Zadarski policajci tragali su noćas u kanalu između otoka Vira i Paga za 21-godišnjakom s otoka Paga, čiji je nestanak prijavio njegov otac oko tri sata ujutro, izvijestila je zadarska Policijska uprava. Mladić je sinoć s društvom bio na "fešti" u Viru, gdje se obilježavao Dan općine. Čekao je prijevoz i nakon nekog vremena dosadilo mu je čekati, te se skinuo i zaputio kući plivajući prema Povljani na otoku Pagu, potvrdio je rekao glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan. Mladića je tražila temeljna policija na otoku Viru, te djelatnici pomorske policije u kanalu između otoka Vira i Paga. Konačno, oko 4,10 sati mladića je u Povljani na otoku Pagu pronašao policijski službenik Pomorske policije Zadar.

ZAGREB - Na predjelu Gračaca izbio je prijepodne požar u kojem gori bjelogorična šuma, a dojavu o tome zaprimilo je vatrogasno operativno središte Divulje Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju sudjeluju JVP Gračac i pripadnici Državne intervencijske postrojbe DVD Zadar s ukupno 20 vatrogasaca i sedam vatrogasnih vozila te iz zraka dva Canadaira, izvješćuje DUZS. Na požarište je upućeno još ljudi, a piloti kanadera koji gase požar, zatražili su da se pošalju dodatne zračne snage, priopćili su zadarski vatrogasci.

ZAGREB - Požar otvorenog prostora na predjelu Sv. Ante - Biokovo (Krstatice) u Splitsko - dalmatinskoj županiji, ugašen je jutros u osam sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju su sudjelovali pripadnici DVD Zagvozd s 14 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila, a iz zraka dva helikoptera sa sustavom za gašenje. U požaru je izgorjela trava, makija i šuma na površini od oko 10 hektara.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙