FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

KORČULA - Premijerka Jadranka Kosor komentirajući reakcije srpskog predsjednika Tadića na njezin posjet Kosovu istaknula je jučer kako smatra da je opredjeljenje službene hrvatske politike vrlo jasno - njegovanje dobrosusjedskih odnosa i da ne smisli da se radi o diplomatskom ratu. Podsjetila je kako je nebrojeno puta istaknula da će Hrvatska itekako podupirati europski put svih susjeda, pa tako i Srbije. "Nije dobro i hrvatska vlada neće prihvatiti bilo kakva miješanja u unutarnju politiku Hrvatske. Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj gospodarski interes dodatno jačati gospodarsku suradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", istaknula je. Kazala je da je zanimljivo da Tadić govori o njezinom nedemokratskom ponašanju, a lani je tražio da se zabrani da Hrvatska slavi Dan pobjede, dan koji je, kako je rekla, za svakog Hrvata i Hrvaticu i svakog građanina Hrvatske od osobite važnosti. "Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o povijesnim činjenicama. Ovdje se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", istaknula je. Srbijanski predsjednik komentirajući njezin nedavni posjet Kosovu izjavio je da se premijerka Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući burne reakcije iz Srbije na posjet hrvatske premijerke Kosovu, istaknuo je da Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku te da ga čudi što se taj posjet nije dogodio i ranije. "Mi vodimo svoju vanjsku politiku, mi odlučujemo kamo i kada ćemo ići", rekao je Milanović u sinoćnjem središnjem Dnevniku HTV-a, odgovarajući na upit podržava li posjet premijerke Jadranke Kosor Kosovu. Milanović smatra da oko toga više ne treba dizati tenzije. Odnose sa Kosovom i sa Srbijom ocijenio je delikatnim, te smatra da im treba pristupati s jako puno pažnje i opreza. No, istaknuo je kako ga čudi što se premijerkin posjet Kosovu nije dogodio ranije jer ovako ostaje dojam da je sve to tempirano za predizbornu kampanju. Rekao je kako njega u odnosima i sa Kosovom i sa Srbijom u prvom redu zanima posao, radna mjesta, prosperitet i plasman hrvatskih proizvoda i poduzeća kojima je to prirodan prostor legalnog i legitimnog širenja. Na upit bi li i on, poput premijerke, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti uputio pozdrav hrvatskim generalima i haškim optuženicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što su iz Srbije također osudili, Milanović nije izravno odgovorio, no, istaknuo je da sve što se radi treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne. Govoreći o izbornom programu Kastavske skupine istaknuo je da su u fazi njegova usuglašavanja te da među članovima skupine nema praktički nikakvih značajnijih razlika. "Naši ciljevi su jasni - turizam, ali profitan i tijekom cijele godine, hrana, energetika i ono infrastrukture što nam još treba. To će biti okosnica našeg izbornog programa", poručio je. Komentirajući stav stranačkog kolege Slavka Linića koji smatra da bi on (Milanović) ako postane premijer, trebao nekom drugom prepustiti mjesto predsjednika stranke rekao je da je SDP demokratska stranka čiji članovi imaju pravo govoriti ono što misle, ali i da će ako dobije povjerenje građana, u skladu s europskom praksom, voditi vladu, a povjerenje stranke tražiti od članova.

ZAGREB - Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je za sinoćnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera. Lučić smatra da ozljede vatrogasaca mogu biti jedino od bombe. "Vjerujem da je riječ o bombi CBU-87. Na fotografijama stradalih se vidi da su sve ozljede identične. Na jednom mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako", rekao je Lučić. Kazao je da se same eksplozije ne sjeća. Teoriju o odbačenim eksplozivnim punjenima na Kornatima prvi je iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić nakon višemjesečnog istraživanja tragedije. Frane Lučić je u veljači ove godine posjetio predsjednika Ivu Josipovića i predao mu fotografije i druge materijale od umirovljenog časnika Pušića za koje je Josipović rekao da je "riječ o materijalu koji je otprije poznat, te da će ga proslijediti državnom odvjetništvu". Jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. tada je izjavio kako po njegovom mišljenju za smrt 12 njegovih kolega nije kriv eruptivni požar, što je službeni zaključak stručne skupine nakon osmomjesečnog vještačenja. No, u javnosti se spominju još dva moguća uzroka kornatske tragedije. Prvi je da je nesreću izazvalo naglo curenje goriva iz helikoptera po vatrogascima, a drugi da je nesreću izazvala eksplozija ostataka NATO-bombe. Po toj teoriji NATO-vi zrakoplovi su na Veliki Kornat nakon napada na Srbiju odbacili jednu ili više neiskorištenih bombi s kojima nisu mogli sletjeti u zračnu bazu u talijanskom Avianu.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je sinoć počeo 11. festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" koji će trajati do 8. rujna. Na prvom koncertu na Držićevoj poljani pred više od tisuću gledatelja, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, nastupio je svjetski poznati dirigent Zubin Mehta koji je ravnao orkestrom Beogradske filharmonije. Kao solisti nastupili su violinist Julian Rachlin, sopran Marija Kuhar Šoša - sopran i bariton Ipče Ramanović. Izvedena su djela Mendelssohna, Mozarta i Brahmsa. Zubin Mehta posljednji je put nastupio u Dubrovniku 1998., također na Držićevoj poljani, kada je ravnao orkestrom Izraelske filharmonije na Dubrovačkim ljetnim igrama. Beogradska filharmonija po prvi je put, nakon Domovinskog rata, nastupila u Dubrovniku.

ZAGREB - Najbolji dokumentarni film 9. Liburnia film festivala održanog u lučici

Ičići po ocjeni stručnog žirija je "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa.

Gledatelji su najbolje ocjene dali filmu "Selo bez žena" Srđana Šarenca.

Stručni žiri su činili Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf

Šehić. Posebna priznanja stručnog žirija dobili su filmovi "Jesam li

sretna?" Vanje Sviličić i "Rock'n'Roll je kriv za sve?" Sanjina Stanića

i Deana Lalića. U konkurenciji za nagrade bilo je 12 filmova koje je

odabrao izbornik Oliver Sertić, a šest filmova su prikazani u

regionalnom i gostujućem programu.

ZAGREB - Izraelski dokumentarni film "Revolucija 101" redatelja Dorona Tsabarija stručni žiri proglasio je najboljim na ovogodišnjem 12. Mediteranskom filmskom festivalu u Širokom Brijegu, a film hrvatskog redatelja Roberta Tomića Zubera "Mila traži Senidu" publika je ocijenila najboljim u konkurenciji 21. prikazana dokumentarnog ostvarenja.

Na završetku šestodnevnog programa priznanje Grand Prix i nagrada od 3.000 eura u subotu navečer otišli su u ruke izraelskog filmskog tima koji je prikazao putovanje u stvarni svijet izraelskog društva i politike. Prateći dvojicu protagonista kroz razdoblje od sedam godina oslikana su njihova iskustva s korupcijom, nefleksibilnošću i iskvarenošću.

Dokumentarni film Roberta Tomića Zubera "Mila traži Senidu" koji je hrvatska, BiH, srbijanska i slovenska koprodukcija, govori o ratnim strahotama u BiH, dobroti jednoga srpskoga vojnika koji je spasio malu Bošnjakinju Senidu Bećirović koju je poslije usvojila jedna srpska obitelj u Beogradu, promijenivši joj ime u Mila Janković te o njezinu povratku u BiH i stvarnim korijenima.

KOPRIVNICA - U Novigradu Podravskom nedaleko od Koprivnice sinoć je u ugostiteljskom objektu "Shpitza" iz pištolja ranjen mladić, a počinitelj je uhvaćen. Ranjeni 25-godišnji mladić Mario Š. prevezen je u koprivničku bolnicu u teškom stanju, a 40-godišnji počinitelj Stjepan T. odveden je na kriminalističko istraživanje. Neslužbeno se doznaje da su se Stjepan T. i 25-godišnji Mario Š. jučer sukobili i potukli u jednom ugostiteljskom objektu te je 40-godišnjak mladiću pred svima zaprijetio riječima "vidjet ćeš ti sutra". Stjepan T., koji inače radi kao zaštitar, sinoć je oko 19,30 sati ušao u kafić "Shpitza" i iz torbice izvadio pištolj, pucao u mladića te ga ranio u trbuh, nakon čega je izašao i biciklom se odvezao kući. Policija ga je ubrzo uhitila. Istodobno je ranjeni mladić u teškom stanju prevezen u bolnicu, gdje je odmah operiran. Neslužbeno se doznaje da je 40-godišnjak mladiću bio dužan stotinjak kuna.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙