FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska želi pomak prema oporezivanju financijskih transakcija na samitu G20

Autor: gple
PARIZ, 29. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Francuska želi da se na samitu G20 u studenom povuku konkretni potezi u smjeru oporezivanja financijskih transakcija na međunarodnoj razini, kazao je francuski ministar financija Francois Baroin u jednom intervjuu.

Baroin i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble sastali su se 23. kolovoza u Parizu kako bi sastavili zajednički prijedlog i predstavili ga u rujnu kolegama u Europskoj uniji.

Europske banke izvrgnule su ruglu zamisao o oporezivanju financijskih transakcija, tvrdeći da takav potez ne bi stabilizirao tržišta.

"Radimo na prijedlogu koji ćemo u rujnu predstaviti u Europskoj uniji a bit će temeljito razmotren ove jeseni", kazao je Baroin u razgovoru za list Le Journal du Dimanche.

"Čvrsto smo odlučili da na sastanku G20 3. i 4. studenog u Cannesu bude postignut konkretan rezultat" u tom pogledu, dodao je.

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet upozorio je da takav porez neće postići željeni efekt ako se ne uvede na međunarodnoj razini. Velika Britanija, najveće europsko sjedište financijske industrije, također se protivi zamisli da se porez uvede samo na razini Europske unije.

Baroin je kazao da još nije utvrđeno konačno stajalište o detaljima predloženog poreza.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙