FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTP povećao neto dobit; znatno smanjeni troškovi pokrivanja rizika

Autor: gple
BUDIMPEŠTA, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Mađarska banka OTP objavila je u petak da joj je neto dobit u drugom tromjesečju poskočila za 36 posto zahvaljujući niskoj poredbenoj osnovici u prošloj godini i znatnom padu troškova pokrivanja rizika.

Bančina neto dobit iznosila je u drugom tromjesečju 37,29 milijardi forinti (195,4 milijuna dolara), u odnosu na 27,4 milijarde forinti u istom razdoblju lani kada ju je pritisnuo značajan otpis nematerijalne imovine u Crnoj Gori.

Ako se izuzmu stavke poput posebnog poreza za financijski sektor, isplaćenih dividendi i neto gotovinskih transfera, dobit je u odnosu na prošlu godinu porasla za pet posto i iznosila je 44,6 milijardi forinti.

Vlada u Budimpešti uvela je prošle godine poseban porez za financijski sektor kako bi popunila rupe u proračunu. Porez je smanjio bančinu neto dobit u drugom tromjesečju za 7,2 milijarde forinti, u istom iznosu kao i u prošlom tromjesečju.

U OTP-u očekuju da će sličan trošak poreza bilježiti i u preostala dva ovogodišnja tromjesečja, te da će konačni godišnji iznos poreza biti u skladu s prošlogodišnjih 29,47 milijardi forinti.

Vlada će zadržati porez do kraja iduće godine. Objavila je da će određeni oblik poreza ubirati i nakon tog roka ali odluka o tome još nije donesena.

OTP-ovi konsolidirani neto prihodi od kamata porasli su u drugom tromjesečju za jedan posto na 150,98 milijardi forinti dok su neto prihodi od naknada i provizija uvećani za četiri posto na 35,37 milijardi forinti.

Najveću potporu bančinim rezultatima dao je pad rezervacija za rizike na razini grupe za 40 posto, na 50 milijardi forinti.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙