FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

NEW YORK - Tri su osobe dosad smrtno stradale od posljedica prolaska uragana Irene Sjevernom Karolinom, dok je istodobno uprava grada New Yorka u subotu u podne po mjesnom vremenu pokrenula je operaciju bez presedana - obustavu javnog gradskog prometa. Strahujući da bi njujorški metro mogao biti poplavljen, gradska uprava odlučila je da posljednji autobusi i vlakovi podzemne željeznice napuste svoja polazišta u 11.00 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Metropolitan Transportation Authority (MTA) je izvijestio kako je potrebno nekoliko sati da se cijeli prometni sustav u višemilijunskom gradu zaustavi. U podne su zatvorene i sve gradske zračne luke. Uragan Irene, koji je već pogodio istočnu američku obalu i u subotu u Sjevernoj Karolini, prema zadnjim podacima, odnio najmanje tri ljudska života, kreće se prema New Yorku, gdje je evekuirano nekoliko stotina tisuća stanovnika i gdje se očekuje u nedjelju po mjesnom vremenu. U Sjevernoj Karolini, prvoj saveznoj državi koju je zahvatio uragan, bez struje je ostalo 300 tisuća ljudi. Na prometnicama uz obalu ima 15 do 25 centimetara vode, a mnogo od njih blokirano je palim drvećem i srušenom prometnom signalizacijom.

RAS DŽDIR - Libijski ustanici pod čijom je kontrolom glavni granični prijelaz između Libije i Tunisa u subotu ne uspijevaju u zemlju dopremiti hitno potrebne namirnice, pitku vodu i ostalo, jer tuniska strana ne dopušta prolaz preko graničnog prijelaza. Tuniski dužnosnici - zaposlenici u pograničnom području kazali su kako su zabrinuti da bi se, ukoliko otvore granični prijelaz Ras Dždir, sukobi u regiji između ustanika i boraca lojalnih Moameru Gadafiju mogli 'prebaciti' na njihov teritorij. "I dalje se vode borbe na libijskoj strani", rekao je za Reuters jedan pripadnik tuniskih snaga sigurnosti. "Zbog toga smo zatvorili prijelaz". Tripoli je na taj način odsječen od najvećeg izvora raznih potrepština, neophodnih za svakodnevni život njegovih stanovnika. U gradu nedostaje namirnica, pitke vode, goriva i lijekova, zbog čega su i Ujedinjeni narodi izrazili zabrinutost. S obzirom na to da je granični prijelaz Ras Dždir zatvoren, jedini način da se potrepštine dopreme u Tripoli je morskim putem ili zaobilaznim putem dugim 650 kilometara, južno preko pustinje, potom preko planina na zapadu i zatim ponovno morskim putem. U međuvremenu se u Tripoliju, koji se bori s nestašicom osnovnih potrepština, hrane, vode i goriva i u kojem se humanitarno stanje sve više pogoršava, otkrivaju se sve brojniji dokazi o masovnim smaknućima. Tako je u subotu u jednom izgorjelom skladištu pronađeno više od 50 tijela ustanika pogubljenih očito početkom tjedna. No, kako javljaju agencije, takvih smaknuća iz osvete ima na obje strane.

PARIZ - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u intervjuu za francuski Journal du Dimanche koji će se u prodaji pojaviti u nedjelju, čestitao "libijskom narodu na pobjedi protiv tirana" te kazao kako je ponosan i na ono što su napravili saveznici. "Ovo je pobjeda libijskoga naroda protiv tiranije. Libijci će sami skovati budućnost vlastita društva. Dakle, najprije treba pohvaliti same Libijce koje su predvodili pripadnici oporbe. No istodobno sam ponosan i na ono što smo mi, saveznici napravili", izjavio je Rasmussen, nakon što su ustanici preuzeli kontrolu nad gotovo cijelim Tripolijem. "UN nas je ovlastio da štitimo civilno stanovništvo. Spriječili smo masakr i spasili mnogobrojne živote. Otkad smo preuzeli odgovornost za tu operaciju, realizirali smo više od 22.000 zračnih akcija te djelomično ili potpuno uništili oko 5.000 legitimnih vojnih ciljeva. Sve smo to postigli bez civilnih gubitaka", rekao je, dodavši kako "ima povjerenje u Nacionalno prijelazno vijeće". "Naravno, oporbu čine različite skupine, no iskreno vjerujem u njihovu želju da izgrade pravu demokraciju u Libiji", kazao je Rasmussen.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u subotu da bi libijskom čelniku Moameru Gadafiju trebao suditi Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu. "Gadafi bi trebao imati suđenje u skladu s pravom koje nikada nije omogućio svojim protivnicima", odgovorila je kancelarka na upit novinara lista Bild am Sonntag je li sklona suđenju Gadafiju pred Međunarodnim kaznenim sudom. Angela Merkel, čija je zemlja odbila sudjelovati u vojnoj intervenciji u Libiji, nije isključila mogućnost sudjelovanja vojnika Bundeswehra u eventualnoj misiji stabiliziranja stanja pod pokroviteljstvom UN-a. "Ako se upita nas Nijemce, razmotrit ćemo, jasno, što možemo učiniti", kazala je ona u razgovoru koji će biti objavljen u nedjelju. Međutim, ističe ona, "nova libijska vlada morat će odlučiti čija joj je pomoć potrebna, a mislim da je to prije svega pomoć UN-a, Arapske lige i Afričke unije".

ISLAMABAD - Stotine talibana koji su pristigli iz Afganistana napali su u subotu sedam graničnih prijelaza s Pakistanom pri čemu su ubili najmanje 25 pripadnika pakistanskih paravojnih snaga, priopćila je pakistanska vojska. Po vojnom izvoru, između 200 i 300 "terorista", što je naziv koji pakistanska vojska koristi za talibane i pripadnike Al-Kaide, napalo je sedam prijelaza u području Šitrala na sjeverozapadu zemlje. Pakistanske snage sigurnosti tvrde da je ubijeno i dvadeset terorista.

SARAJEVO - Opasni požari u subotu plamte na nekoliko različitih lokacija na širem području Trebinja u istočnom dijelu Hercegovine a postoje naznake kako su neki od njih podmetnuti, potvrdio je načelnik trebinjske civilne zaštite Miro Ćurić. On je u izjavi lokalnim medijima rekao kako je u prijepodnevnim satima vatrena stihija zaprijetila i kućama u jednom od rubnih naselja u samom Trebinju, a vatrogasci ulažu ogromne napore kako bi spriječili dalje širenje požara. "Stanje znatno otežavaju vjetar i visoke temperature", kazao je Ćurić, dodajući kako je lokalna policija u petak opazila jednu osobu koja je namjerno palila raslinje no taj je piroman uspio pobjeći. Jedan od požara širi se prema području Zubačkih ubli na tromeđi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Gasiteljima pokušavaju pomoći helikopteri oružanih snaga BiH no s ograničenim rezultatima jer mogu letjeti samo u jutarnjim i večernjim satima te na požarišta izbaciti dvostruko manju količinu vode u odnosu na zrakoplove. Ćurić je kazao kako vatrogasci u istočnoj Hercegovini za sada ne mogu računati na pomoć kanadera i zračnih traktora iz Hrvatske i Crne Gore jer su oni angažirani na gašenju požara koji tamo plamte.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙