FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri članice eurozone produljile zabranu short-sellinga

Autor: gple
PARIZ, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Italija, Francuska, Španjolska i Belgija produljile su zabranu spekulativne trgovine dionicama pojedinih banaka, objavila je u četvrtak nadležna europska agencija za vrijednosnice i tržišta.

Španjolska i Italija objavile su da će produljiti zabranu do 30. rujna dok će u Francuskoj ona ostati na snazi do daljnjeg.

Belgijski regulator FSMA priopćio je da će ukinuti zabranu 'pokrivenog' short-sellinga "čim to dopuste prilike na tržištu".

Short-selling je uobičajena praksa hedge fondova koji spekuliraju o padu cijena dionica, pri čemu ih trgovci posuđuju kako bi ih kasnije prodali po nižoj cijeni, vratili vlasnicima i zaradili na razlici u cijeni. Katkad ni ne posude dionice, što se naziva 'nepokrivenim' short-sellingom.

"Produljene zabrane bit će ponovo razmotrene do kraja rujna", objavila je u priopćenju Europska agencija za vrijednosnice i tržišta ESMA, koja je pomogla u koordinaciji objave zabrana.

Grčki regulator HCMC već je ranije zabranio spekulativnu trgovinu dionicama financijskih tvrtki a sada je najavio da će je ponovo razmotriti do kraja rujna. Zabrana bi trebala isteći 7. listopada.

Italija, Španjolska, Belgija i Francuska zabranile su spekulativnu trgovinu dionicama pojedinih financijskih tvrtki 12. kolovoza, nakon neuspješnih nastojanja ESMA-e da posreduje u usuglašavanju zajedničkog nastupa svih 27 članica Europske unije.

Talijanski regulator Consob objavio je također da je produljio propise o objavi pozicija u short-sellingu do 14. listopada.

Njemačka je pak otklonila glasine na tržištu da će također proširiti važeća ograničenja spekulativne trgovine dionicama.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙