FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

VARAŽDIN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je sinoć Varaždin te u društvu čelnih ljudi Grada Varaždina, Varaždinske županije i Turističke zajednice Grada Varaždina prošetao središtem grada u kojem se od 19. do 28. kolovoza održava 13. Špancirfest. Razgledao je ponudu izlagača na kućicama i štandovima, zastao kod nekih od njih te nakratko popričao s građanima. Posjetio je i Vindiland kao jedan od sadržaja Špancirfesta namijenjen prvenstveno djeci te razgovarao s čelnim čovjekom Poslovnog sustava Vindija Dragutinom Drkom. U kratkoj izjavi koju je dao novinarima predsjednik Josipović je pohvalio Špancirfest u sklopu kojeg će, u organizaciji Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina, u deset dana trajanja biti održano ukupno oko 250 programa: koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativnih radionica, uz mnoštvo popratnih sadržaja. "Vidim da je i ove godine Špancirfest živahan, da ima puno ljudi, da je puno priredbi. Čestitam organizatorima i mislim da se Špancirfest izrazito dobro etablirao ne samo na području Varaždina nego i u široj Hrvatskoj pa i u inozemstvu", istaknuo je predsjednik Josipović. Dodao je da je vidio različite priredbe, ali da je Špancirfest vrlo specifičan i predstavlja brend kojeg treba čuvati.

ZAGREB - Hrvatska vlada donijela je uredbu o naknadi koju trebaju platiti građani kako bi mogli zadržati svoje nezakonito izgrađene zgrade. Prema Vladinoj simulaciji, za zgradu veličine 150 četvornih metara u zagrebačkom naselju Kozari bok građanin bi trebao platiti naknadu od 8.200 kuna, no ako se radi o stambenom objektu platit će samo 2.800 kuna, rekao je ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić. Isto tako, u Splitu u predjelu Sirobuja za zgradu iste veličine, ako se radi o stambenom objektu, građanin bi platio 2.044 kuna, kaže Bačić. Kada je riječ o poljoprivrednim objektima i farmama, za farmu veličine od 600 do 700 četvornih metara, kolika je prosječna farma u Hrvatskoj, trebalo bi platiti naknadu između 600 i 700 kuna. Prihod od naknada dijelit će se na jedinice lokalne samouprave i državni proračun, a ta će sredstva biti namjenska, najavio je Bačić. Jedinice lokalne samouprave dužne su ta sredstva utrošiti na uređenje samog naselja, a Vlada će ih iskoristiti za izradu novog katastra i gruntovnice te povećanje energetske učinkovitosti zgrada. Vlada je danas također prihvatila sklapanje ugovora o jamstvu s Europskom investicijskom bankom za projekt dovršetka koridora Vc i ugovora o financiranju između Hrvatskih autocesta i Europske investicijske banke za dovršetak koridora Vc. Ministar mora, prometa i infrastruktore Božidar Kalmeta ocijenio je kako se radi o povoljnom kreditu na rok od 20 godina uz poček od 5 godina. Projekt Vc obuhvaća koridor od Budimpešte, preko Hrvatske, i BiH do Ploča. Tim kreditom gradit će se dio od Sredanaca do Svilaja na granici s BiH, te most preko Save dužine 660 metara, koji će popola financirati Hrvatska i BiH.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstavnici odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) suglasili su se u ocjeni da se rješavaju problemi legalizacije poljoprivrednih objekata i ovrha, ali nisu se dogovorili oko isplate poticaja za prošlogodišnju jesensku sjetvu, pa poljoprivrednici traže sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i, ako se ne nađe rješenje, najavljuju prosvjede. S legalizacijom objekata i onemogućavanjem provedbe ovrhe nad poticajima smo relativno zadovoljni i oni su na dobrom putu da budu riješeni. Međutim, nismo zadovoljni stavom ministra oko isplate poticaja, kazao je u izjavi nakon sastanka Stjepan Kunovac u ime Odbora za udruge HPK. Očekujemo hitan sastanak s premijerkom gdje bi iznijeli naše prijedloge rješenja za koje smatramo da su realni i opravdani, koji neće bitno zadirati u neke zakonske okvire. U suprotnom, ako do toga ne dođe, suglasni smo da ćemo ići na pripremu prosvjeda, rekao je Kunovac. "Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo u razgovoru s premijerkom naći rješenje", kazao je Kunovac dodajući kako primjerice predlažu izdavanje "određenih vrijednosnih dokumenata koji ne bi zadirali u proračun". Ne zna kada bi do sastanka s premijerkom moglo doći, a kao krajnji rok navodi 20. rujna. Ministar Čobanković također kaže da se nisu dogovorili oko isplate poticaja za kulture iz jesenske sjetve 2010. te ponavlja da za to nema sredstava u proračunu.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjedice donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Varaždina te općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Sibinj. Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok podnio je ostavku koja je zaprimljena u gradskim stručnim službama 19. srpnja 2011. godine, a 11. kolovoza 2011. godine u stručnim službama Općine Sibinj zaprimljena je ostavka načelnika Općine Ivice Batinića. Sukladno odredbi članka 8. stavka 1. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba ako mandat općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba prestane prije isteka mandata, raspisat će se prijevremeni izbori. Za dan provedbe izbora određuje se nedjelja, 16. listopada 2011. godine, priopćeno je iz vlade.

ZAGREB - Vlada je donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako se radi o vrlo sofisticiranim brodovima za nizozemskog naručitelja, odnosno o narudžbi jednog, a potencijalno još dva broda, što će označiti novu orijentaciju splitskog brodogradilišta prema brodovima veće vrijednosti. To su prve narudžbe za brodove koje će graditi Brodosplit nakon zatvaranja poglavlja 8. u pregovorima s EU, napomenuo je Popijač dodavši kako se radi o tipu jamstava koji je dozvoljen u pravilima tržišnog natjecanja, a za državu ne postoji poseban rizik. Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako se ne radi o jamstvu za banke, o jamstvu temeljem kojeg bi brodogradilište moglo uzeti neki kredit.Radi se o jamstvu naručitelju broda, koji će iz vlastitih sredstava financirati njegovu izgradnju, da će mu brod biti isporučen u skladu s ugovorom i na vrijeme, rekla je Dalić. Očekujemo da nakon isporuke broda jamstvo bude vraćeno, istaknula je ministrica Dalić dodavši kako Vlada očekuje sredinom rujna povrat takvog jamstva za splitsko brodogradilište, za brod koji je nedavno isporučen.

IVANEC - Predsjednik Republike Hrvatske, nakon posjeta Ivancu, obišao je danas bivši vojni objekt na vrhu planine Ivanščice te je pozvao vladu da se pobrine za nj i za slične objekte. "Ovdje na Ivanščici imamo zoran primjer kako propada državna imovina, propada zbog nedonošenja odluka. Vojska je učinila svoje, ovaj objekt proglasila neperspektivnim i sada je red na vladi da ga održava. Jedna od mogućih namjena, što inače podržavam, je da se nekretnina ovakvog tipa vrati lokalnoj samoupravi jer je velika šteta da tolike godine objekt propada, i čuo sam podatak da bi danas obnova tog objekta koštala dvaput više nego prije par godina. S ovog mjesta apeliram na vladu RH da se pobrine o sudbini ovog i sličnih objekata u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Josipović. Riječ je o bivšemu vojnom kompleksu na Ivanščici koji je tijekom proteklih dvadesetak godina posve devastiran, a grad Ivanec ni nakon prepiske s mjerodavnim državnim tijelima, koja traje od 2003. godine, ne uspijeva doći u posjed objekata kako bi ih uredio radi razvitka planinskog turizma na Ivanščici, rekao je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

DUBROVNIK - Spuštanjem festivalske zastave s Orlandova stupa točno u ponoć završile su 62. Dubrovačke ljetne igre. Zatvaranju igara prethodio je koncert najboljeg kontratenora današnjice Maxa Emanuela Cenčića u pratnji simfonijskog orkestra HRT-a i pod ravnanjem Ivana Repušića ispred crkve Sv. Vlaha. Također večeras je izvedena i druga izvedba sofoklovog "Kralja Edipa" u parku Umjetničke škole. 62. Dubrovačke ljetne igre od 10. srpnja do 25. kolovoza okupile su preko 2000 umjetnika iz skoro 30 zemalja svijeta a na 15 scenskih lokacija održano je 75 dramskih, glazbenih, filmskih, likovnih i plesnih programa.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙