FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

VUKOVAR - Projekcijom njemačkoga kratkoga filma "Između neba i zemlje", autora Yorka Fabiana Raabea o dvojici braće i njihovoj želji da napuste tešku svakodnevicu domovine Obale bjelokosti, u Vukovaru je sinoć svečano započeo 5. Vukovar film festival, filmski festival podunavskih zemalja na kojem će do 28. kolovoza biti prikazano 38 filmova od kojih 26 u službenoj konkurenciji. Otvarajući festival vukovarski gradonačelnik Željko Sabo naglasio je njegovu izuzetnu kulturnu i turističku važnost za grad. Posebno je pozdravio hrvatske branitelje i istaknuo da je na današnji dan prije 20 godina započela agresija na Vukovar te da su hrvatski branitelji toga dana srušili četiri neprijateljska zrakoplova. Gradonačelnik Sabo uručio je direktoru Vukovar film festivala Igoru Rakoniću priznanje "Vukovarsko svijetlo slobode", a potom su proglasili festival otvorenim. Prikazan je i hrvatski dugometražni film "Kotlovina", redatelja Tomislava Radića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog festivala koji je uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film osvojio i šest nagrada Arena. Brojnu publiku tom su prigodom pozdravili i glumci dobitnici prestižne pulske nagrade Mirela Brekalo i Draško Zidar. Također je prikazan njemački kratki film "Nakon godina", autorice Josephine Links i austrijski dugometražni film "Disati", autora Karla Markovicsa, inače pobjednika ovogodišnjega Sarajevo film festivala. Projekcijama nazočili su i čelnici tzv. Kastavske grupe Zoran Milanović (SDP), Radimir Čačić (HNS), Ivan Jakovčić (IDS) i Silvano Hrelja (HSU).

DUBROVNIK - U parku Umjetničke škole u Dubrovniku izvedena je sinoć Sofoklova tragedija "Kralj Edip", treća dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je 21. kolovoza otkazana zbog ozljede tumača glavne uloge Mislava Čavajde. Sofoklova "Kralja Edipa" na scenu je, nakon 34 godine, postavio Eduard Miler, ugledni slovenski redatelj s dugogodišnjim radom u Njemačkoj i drugim zemljama regije, kojemu je to ujedno prva režija na Igrama. Naslovnu ulogu kralja Edipa tumači Mislav Čavajda, dok se u ulozi njegove majke Jokaste pojavljuje Doris Šarić Kukuljica. Tiresija igra Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru pojavljuju se studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, a koreograf Ivan Peternelj.

RIJEKA - Na prostoru lučice u Ičićima sinoć je počeo 9. Liburnia film festival na kojem će u četiri dana trajanja biti prikazano 18 dokumentarnih filmova. U konkurenciji za nagrade je 12 filmova koje je odabrao izbornik Oliver Sertić, a šest filmova će se prikazati u regionalnom i gostujućem programu. O dobitnicima nagrada će odlučiti žiri u sastavu Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehić. Filmovi koji se natječu u konkurenciji za nagrade su "Ratni reporter" Silvestera Kolbasa, "Čistina" Vjekoslava Gašparovića, "Selo bez žena" Srđana Šarenca, "Razorubičenje" Domagoja Matizovića, "Košarka za sve" Dijane Bolanče Paulić, "Don Juans: Excuse me Miss" i "Poplava" Goran Devića, "Pjesma za novčić" Valentine Klasić, "Rock'n'Roll je kriv za sve?" Deana Lalića i Sanjina Stanića, "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić, "Moji dobri i lijepi prijatelji" Davora Kanjira i "Stvarnost je takva kakva je (Hrvatska, zemlja šanse)" Slavena Žimbreka. Svake večeri, nakon prikazanih filmova, na programu su koncerti. Organizatori festivala su udruge "Moji Ičići" i Delta.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙