FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

PRIŠTINA

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je nakon razgovora s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Prištini kazala kako Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine. "Podupiremo sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i Hrvatska kao lider u regiji je spremna pomoći da se uspostavi dijalog Beograda i Prištine", rekla je hrvatska premijerka koja boravi u jednodnevnom služenom posjetu Kosovu. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor dodajući kako "u Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati". Kosor i Thaci konstatirali su da su bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske izuzetno dobri. Kosovski premijer kazao je da je Hrvatska prijateljska zemlja i saveznica Kosova. Thaci je pozvao hrvatske investitore da ulažu na Kosovu i da su vrata svima otvorena. Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je u Pristine doputovalo više od sedamdeset gospodarstvenika koji predstavljaju 45 hrvatskih poduzeća. Oni sudjeluju na gospodarskom forumu u Prištini, a očekivanja su da će sklopiti brojne poslove.

PRIŠTINA

Svi eletronički i tiskovni mediji na Kosovu pridaju u srijedu veliku medijsku pozornost današnjem posjetu hrvatske premijerke Jadranke Kosor, prvom posjetu jednog hrvatskog premijera nakon proglašenja kosovske neovisnosti. Kosovska je televizija izravno popratila dolazak, doček i sve razgovore koje je vodila kao i izjave čelnice hrvatske vlade. Svi prištinski mediji objavljuju kao prvu vijest posjet hrvatske premijerke i prenose njezine riječi da Hrvatska podupire teritorijalni integritet Kosova. U izvješćima se ističe i poziv hrvatskim tvrtkama da investiraju na Kosovu.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović, gostujući na današnjem obilježavanju 20. obljetnice Vojne policije u Zagrebu rekao je da popis s imenima mogućih veleposlanika nije u medije došao iz njegova ureda. Imena mogućih veleposlanika "izišla su davno prije u javnost...ona nisu izišla u medije s Pantovčaka. Odakle su izišla, možda se može pronaći ali, zaista, slažem se da je to sramota", dodao je. Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je ranije da je objava kandidata za nove veleposlanike u medijima napad na njegovo ministarstvo iza kojeg stoji SDP, ali nije želio nagađati jesu li imena procurila iz Ureda predsjednika Ive Josipovića. Predsjednik je rekao da je spreman obaviti razgovor o svakom pojedinom kandidatu kada dobije službeni prijedlog i mišljenje nadležnog odbora te da, naravno, nema ništa protiv i da s predsjednicom vlade o tome razgovara. Na pitanje novinara o mogućem terminu tog sastanka s premijerkom Kosor rekao je da će do njega doći "kada to dopuste obveze".

PULA

Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipović i Giorgio Napolitano prilikom svog će sastanka 3. rujna u Puli organizirati dosad najveći susret s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice promovirajući vrijednosti tolerancije i multikulturalnosti, najavili su u srijedu talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza, predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik Izvršnog odbora Unije Maurizio Tremul. Susret dvojice predsjednika obilježit će se koncertom „Hrvatska i Italija zajedno u Europi", koji će se u 20 sati, uz izravan prijenos na HTV-u održati u pulskoj Areni. Simbolično značenje ove manifestacije je ogromno utoliko što je ovo prvi put da se predsjednici Italije i Hrvatske zajednički obraćaju tako velikom skupu pripadnika Talijanske nacionalne zajednice, rekao je Radin i dodao kako Arena nije slučajan odabir s obzirom da ona predstavlja mjesto ispred kojeg se u najvećem dijelu odvijala drama masovnog egzodusa, i to ne samo Talijana. „To nije put pomirenja, jer se pomirenje s naše strane dogodilo već prije mnogo godina. To je put zajedničke europske budućnosti“, naglasio je Radin.

DEN HAAG

Posljednji haaški uhićenik, bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić optužen za progon Hrvata počinjen tijekom Domovinskog rata izjasnio se u srijedu kako se ne osjeća krivim za zločine za koje ga tereti Haaški sud. "Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Hadžić na jednom od najkraćih ročišta ikad održanih u Haagu koje je trajalo tek nešto više od deset minuta. Hadžić je otklonio ponudu predsjedavajućeg suda da mu se pročita optužnica. Haaški sud Hadžića tereti, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.

ZAGREB

Temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 23. kolovoza zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču, priopćeno je danas iz MVPEI-ja. Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. "regije OECD", a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata.

ZAGREB

Moamer Gadafi još je uvijek negdje u Tripoliju, a žestoke borbe vode se u južnim dijelovima libijskog glavnog grada u kojem se vjerojatno krije, objavili su protovnici Gadafijeva režima. "Mislimo da se Gadafi krije negdje u Tripoliju. Najvjerojatnije je u četvrti al-Khadra", rekao je neimenovani predstavnik ustaničkih snaga. Snage odane libijskom vođi istovremeno bombardiraju središte Tripolija, uključujući i predsjednički kompleks koji su ustanici zauzeli u utorak. Gusti dim uzdiže se iznad kompleksa Bab al-Azizi odakle odjekuje pucnjava iz lakog naoružanja, teških strojnica i minobacača. Oporbeni ustanici pokušavaju istjerati progadafijeve borce oko hotela Rixos gdje već tri dana drže zatočenima oko 30 stranih novinara. Francuski diplomatski izvori istovremeno navode da Francuska i njezini partneri u UN-u rade na nacrtu rezolucije o ukidanju sankcija i odmrzavanju libijske imovine u svijetu. Rezolucija je još u početnoj fazi i bit će usuglašena idućih dana na razgovorima u Kataru, Turskoj i u New Yorku, rekao je diplomatski izvor. Velika Britanija pridružila se diplomatskim naporima, u UN-u i drugdje, čiji je cilj deblokirati zamrznuta libijska sredstva i predati ih protivnicima Gadafijeva režima, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

SARAJEVO

Veleposlanik Libije u Bosni i Hercegovini Salem Finnir, koji je do sada bio lojalan Gadafijevu režimu, u srijedu je objavio kako se stavlja na raspolaganje novom libijskom nacionalnom prijelaznom vijeću.Skupina libijskih državljana koji žive u BiH u ponedjeljak je upala u krug libijskog veleposlanstva u Sarajevu strgnuvši s pročelja zgrade zelenu zastavu Gadafijeva režima i postavivši novu trobojku iz razdoblja libijskog kraljevstva, koju kao službeno obilježje koriste ustanici.

SOSNOVI BOR, Rusija

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il spreman je razgovarati o suspenziji testiranja nuklearnog oružja i njegove proizvodnje ako se nastave međunarodni pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu, rekla je u srijedu glasnogovornica Kremlja. Obećanje, dano na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, trebalo bi povećati izglede za obnovu šesterostranih pregovora o razoružanju u zamjenu za pomoć koji su prekinuti u prosincu 2008. kada ih je Sjeverna Koreja napustila. SAD i Južna Koreja pozvali su Sjevernu Koreju da pristane na moratorij prije nastavka šesterostranih pregovora. No, po Timakovoj izjavi, čini se da Kim ne želi ni pomisliti na moratorij prije nastavka pregovora, u kojima sudjeluju i Rusija, Kina i Japan. Pregovori bi trebali siromašnoj Sjevernoj Koreji omogućiti gospodarsku pomoć kao poticaj da odustane od nuklearnog programa. Osim toga, ruski predsjednik rekao je da Sjeverna Koreja podržava projekt plinovoda kojim bi se slao plin Južnoj Koreji.

BAHAMI

Uragan Irena kretao se u srijedu ujutro u pravcu Bahama, nakon što je ojačao iznad britanskog arhipelaga Turks i Caicos, i trebao bi doseći američku obalu krajem tjedna. S vjetrom jačine 175 km/h, uragan je zadobio jačinu 2 na ljestvici Saffir-Simpson koja ima pet razina, javlja Nacionalni centar za uragane (NHC) smješten u Miamiju koji je upozorio da bi uragan još mogao dobiti na snazi. U srijedu ujutro Irena se nalazila iznad otočja Turks i Caicos, 595 km jugoistočno od Nassaua (Bahami), i napredovao je brzinom od 14 km/h u pravcu jugoistočne obale SAD-a, prema najnovijim podacima NHC-a.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙