FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP podupro peticiju UHDDR-a za Gotovinu, Markača i Marića

Autor: ivuc
OSIJEK,24. kolovoza 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb danas je u Osijeku podržao potpisivanje peticije podrške hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te uhićenom hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koju je u Osijeku pokrenula Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR).

Na konferenciji za novinare kod osječkog spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, Srb je kazao kako se ovakvim akcijama definira drugačiji odnos prema zatočenim hrvatskim braniteljima koji su, kako smatra, "žrtve hrvatske politike".

S jedne strane imamo hrvatske generale, koji su prvostupanjski osuđeni na Haaškom sudu, a s druge Veljka Marića, koji se nalazi u srbijanskom zatvoru, i koji očito ne može očekivati pravedan i korektan postupak, izjavio je predsjednik HSP-a.

Najveća zamjerka HSP-a tijelima hrvatske vlasti je što hrvatskog branitelja Veljka Marića nisu pravodobno obavijestili o mogućnosti njegova uhićenja, u slučaju prelaska državne granice.

Srb tvrdi kako je Marić žrtva promjene u ponašanju srbijanske politike, a da su hrvatska državna tijela, pregovarajući i sklapajući određene dogovore sa srbijanskom stranom, dovela do podizanja optužnica protiv hrvatskih branitelja u Srbiji.

Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, predsjednik HSP-a kazao je kako zabrinjava izjava premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska, nakon ulaska u Europsku uniju, neće svojim susjedima otežavati ulazak, već će učiniti sve kako bi oni što prije ušli u EU.

Načelno to je dobrosusjedska gesta, ali je u neskladu s prisegom koju su dali premijerka i ministri, jer je u pitanju zaštita cjelovitosti teritorijalnog integriteta Hrvatske, smatra Srb.

Dodao je kako Hrvatska, u ovome trenutku, nema riješeno granično pitanje sa Srbijom, poput slučaja Šarengradske ade i drugih područja koja se nalaze s druge strane Dunava, a da je jedan od pozitivnih elemenata ulaska Hrvatske u EU mogućnost da se, kroz članstvo u Uniji, osnaži položaj u pregovorima i riješi to pitanje.

Unaprijed odustati od takve mogućnosti i prednosti da se ulaskom u EU možemo drugačije postaviti prema Srbiji, znači nanijeti štetu Hrvatskoj, a to je politički neprihvatljivo, ustvrdio je Srb.

(Hina) xivuc ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙