FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (2): Sve veće sličnosti između 2008. i 2011.

Autor: neba
LONDON/NEW YORK, 19. kolovoza 2011. (Hina/agencije) - Jačanje straha investitora od izloženosti europskih banaka dužničkoj krizi u eurozoni i zbog slabog gospodarskog rasta potopile su u četvrtak cijene dionica banaka, a i danas se očekuje njihov pad.

Cijene dionice britanske banke Barclays i francuske Societe Generale predvodile su jučer oštar pad, potonuvši 11,5, odnosno 12 posto. Dionica njemačke Commerzbanke pala je 10 posto.

EuroStoxx indeks financijskih dionica potonuo je u četvrtak 6,1 posto, a u proteklih 6 mjeseci na gubitku je gotovo 38 posto. Usporedbe radi, u istom je razdoblju američki S&P 500 burzovni indeks izgubio 15,1 posto.

Europski terminski indeksi danas najavljuju novi pad cijena dionica i bijeg kapitala u sigurna utočišta. Cijena zlata na novom je rekordu od 1.845 dolara, a jača potražnja i za državnim obveznicama.

„Velike rasprodaje posljedica su straha u vezi situacije s globalnim gospodarskim oporavkom i sposobnošću europskih banaka da se nose s još jednim zamrzavanjem tržišta kredita. A s obzirom na goleme neizvjesnosti, brojni trgovci žele zatvoriti svoje knjige uoči vikenda. Posljednje što bi željeli jest da to moraju učiniti u ponedjeljak ujutro nakon još jednog oštrog potonuća cijena dionica na Wall Streetu“, kaže Ben Potter, strateg pri IG Marketsu.

Ne govori samo pad cijena dionica banaka da se investitori povlače iz europskog financijskog sektora. Rastu i troškovi osiguranja obveznica banaka od rizika neplaćanja, upozorava Peter Tchir, bivši trgovac koji sada upravlja hedge fondom TF Market Advisors.

Analitičari ističu da je najnovije potonuće cijena financijskih dionica djelomično reakcija na činjenicu da su europske banke bile prisiljene platiti više za kratkoročne zajmove kako bi mogle financirati svoje svakodnevne operacije.

Naime, neke europske banke s velikom izloženošću dugovima Grčke i ostalim slabim članicama eurozone oslanjaju se na kredite Europske središnje banke (ECB), jer druge banke oklijevaju poslovati s njima.

A ECB je jučer objavio da je jedna banka, ne navodeći koja, platila kamatu za posudbu 500 milijuna dolara kredita s rokom vraćanja za tjedan dana iznad tržišne cijene.

U proteklih šest mjeseci niti jedna banka nije tražila takav kredit. Analitičari ističu kako je strah oko problema u jednoj banci u Europi bio dovoljan da zapali sumnje u vezi cijele bankarske industrije.

„To su zabrinjavajući signali. Možete o tome misliti kao o mini-Lehman trenutku: postoji rizik da bi neka velika banka u eurozoni mogla propasti“, kaže Neil MacKinnon, ekonomist pri VTB Capitalu u Londonu.

U 2008. godini zbio se kolaps moćne američke investicijske banke Lehman Brothers, što je izazvalo zastoj u kreditiranju na međubankarskom tržištu novca. Banke su odbijale međusobno posuđivati novac strahujući od novih kolapsa i većih gubitaka. Zbog toga ni kompanije i potrošači nisu mogli do kredita.

Nadalje, jučer je američka središnja banka stavila pod lupu američke ogranke najvećih europskih banaka, strahujući da bi se europska dužnička kriza preko njih mogla preliti i na američki bankovni sustav.

Analitičari smatraju da regulatori pritišću podružnice europskih banaka u SAD-u da povećavaju zalihe gotovine u slučaju iskrsavanja problema u njihovim bakama-majkama u Europi. Podaci Feda pokazuju da banke u inozemnom vlasništvu pohranjuju sve više gotovine na svojim računima. Još u lipnju imale su 86,1 milijardu gotovine, a početkom kolovoza čak 127 milijardi dolara.

Slično se zbivalo i uoči financijske krize 2008. godine. Po riječima analitičara Marka Pawlaka iz Keefe, Bruyette & Woodsa, sjećanje na tu krizu još je svježe, stoga investitorima ne treba puno da se zabrinu. A kako se obično strah hrani samim sobom, banke sve više povećavaju svoje gotovinske pozicije umjesto da si međusobno posuđuju novac.

„Bilo kakva naznaka problema s novcem investitorima vraća grozna sjećanja. To je čisto organska reakcija“, ocjenjuje Pawlak.

I slabe gospodarske vijesti iz SAD-a potiču povlačenje investitora iz bankarskih dionica u Europi, ali i na Wall Streetu. Dionice velikih američkih banaka pretrpjele su jučer mnogo veće gubitke nego indeksi. Dionice Bank of Americe i Citigroupa oslabile su za više od 6 posto, a Morgan Stanleya i Wells Fargoa za više od 4,5 posto. Dow Jones indeks, pak, potonuo je 3,6 posto.

Premda mnogi analitičari smatraju da neće doći do nove recesije u SAD-u i Europi, niz loših makroekonomskih podataka i dužnička kriza u eurozoni ne ulijevaju povjerenje.

„Investitori polagano slažu kamenčiće u mozaiku“, kaže Will Hedden, trgovac iz IG Indexa.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙