FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: njemački BDP izazvao oštar pad terminskih indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 16. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, uslijed objave slabijeg od očekivanja njemačkog gospodarskog rasta, koja je iznova probudila strah investitora od stagnacije globalnog gospodarstva.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu 113 bodova, a tehnološki Nasdaq 27,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 17,3 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Njemački bruto domaći proizvod porastao je svega 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je znatno manje u odnosu na 1,3-postotni rast u prvom tromjesečju i manje od 0,5 posto, koliko su očekivali analitičari.

Usporio je i rast gospodarstva eurozone. U drugom je tromjesečju iznosio 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je manje od očekivanih 0,3 posto.

U odnosu, pak, na isti kvartal prošle godine, BDP eurozone ojačao je 1,7 posto, što predstavlja usporavanje rasta, s obzirom da je u prvom tromjesečju porastao 2,5 posto na godišnjoj razini.

„Podatak o njemačkom BDP-u katalizator je lošeg početka današnjeg trgovanja. Europa usporava, a to nije dobar znak jer predstoji rezanje potrošnje, povećavanje poreznih prihoda, što sve potencijalni problem čini još većim“, kaže Paul Mendelsohn, strateg pir Windham Financial Servicesu.

Investitori očekuju rezultate današnjeg sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicoalsa Sarkozyja, i zajedničku novinsku konferenciju.

Nove smjernice investitorima će stići i od makroekonomskih pokazatelja. Američko ministarstvo trgovine danas će objaviti podatke o izdanim građevinskim dozvolama u srpnju te o započetoj gradnji kuća, dok će ministarstvo rada objaviti cijene uvoznih i izvoznih proizvoda za isti mjesec.

Fed će, pak objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji za srpanj i iskorištenosti kapaciteta.

I na europskim tržištima dionica investitore je razočarao slabašan njemački rast, a okopnila je i nada da će njemačko-francuski sastanak na vrhu uroditi rješenjem europske dužničke krize.

Trenutno je londonski Ftse indeks na gubitku 1,45 posto, na 5.272 boda, frankfurtski DAX 2,65 posto, a 5.862 boda, a pariški CAC 1,9 posto, na 3.177 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙