FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrana 'šortanja' i stagnacija francuskog gospodarstva spustili europske indekse

Autor: scvi
LONDON, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama danas su pale, jer odluka francuskih, španjolskih, talijanskih i belgijskih vlasi o zabrani 'short-sellinga' financijskih dionica nije uspjela smiriti pritisak na cijene financijskih dionica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati oslabio je 0,9 posto, na 926,57 bodova, nakon što je jučer ojačao 2,7 posto.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,09 i 0,24 posto.

Cijena dionice francuske banke Societe Generale u minusu je jutros 2,4 posto, a španjolskog Santandera 1,2 posto.

Danas su Francuska, Italija, Španjolska i Belgija zabranile 'short selling' financijskih dionica, s ciljem da ublaže iznimno veliku volatilnost njihovih cijena na burzama.

'Short-selling' je praksa kojom investitori posuđuju dionice pa ih prodaju u očekivanju da će im cijene padati, da bi ih nakon toga ponovno kupili po nižoj cijeni. Ta praksa, iako u skladu sa zakonom, smatra se najvećim krivcem za iznimno veliku volatilnost na dioničkim tržištima.

Komentirajući taj potez regulatora, Ion-Marc Valahum, koji upravlja fondom investicijskog društva ClairInvest, izjavio je da zabrana 'šortanja' neće imati u dugome roku većeg utjecaja.

„U kratkome roku, pomoći će malo smiriti tržište, no ako znamo što se desilo Lehmanu tijekom krize 2008. godine, ta zabrana i nije nešto. Još uvijek možemo 'šortati' opcije i termine“, izjavio je Valahu.

Negativno na raspoloženje investitora utječe i najnoviji podatak iz Francuske o stagnaciji tamošnjeg gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju, nakon slabašnog rasta od tek 0,9 posto u prvom tromjesečju.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio trgovanje u minusu 0,2 posto, na 8.963 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙