FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad europskih burzi, moguće smanjenje španjolskog rejtinga

Autor: scvi
LONDON, 29. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer nema napretka u Washingtonu po pitanju povećanja zaduživanja države, ali i zbog upozorenja Moody'sa o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga Španjolskoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,2 posto, na 1.076 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,1 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,8 i 1,3 posto.

Tržište je i dalje pod pritiskom dužničkih problema u SAD-u. Još uvijek nema nikakvih naznaka da bi Bijela kuća i republikanci u Kongresu mogli postići dogovor o povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Ulagače je uznemirila i vijest da agencija Moody's razmatra moguće snižavanje Aa2 kreditnog rejtinga Španjolske. Kao razlog za razmatranje španjolskog rejtinga u agenciji navode nastavak poteškoća španjolske vlade s financiranjem, koje će uvećati dosad nezabilježena financijska podrška eurozone Grčkoj.

Zbog toga je jutros španjolski burzovni indeks IBEX 35 potonuo 1,4 posto.

„Ulagači su uznemireni zbog dužničke krize s obje strane Atlantika. Grafikoni pokazuju da tržište još nije u području preprodanosti, pa još ima prostora za njihov pad. No, to još nije kapitulacija“, kaže Patrice Perois, analitičarka u tvrtki Kepler Capital Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 9.833 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙