FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BEOGRAD

Srbija će jamčiti za Milu Dakića, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora, kako bi se on u ponovljenom postupku mogao braniti sa slobode, izjavio je u četvrtak agenciji Tanjug državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen. Prema riječima Homena, Dakića bi u petak u istražnom zatvoru u Karlovcu trebao posjetiti odvjetnik, a "čim bude zakazano prvo ročište, Srbija će uputiti zahtjev da Dakić, odmah po ukidanju presude, bude pušten iz pritvora", rekao je Homen i dodao kako će "Srbija jamčiti da će se Dakić, putem srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, uredno odazivati na pozive suda". On je rekao i "da je slučaj Dakić otvoren na trojnom sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u Sremskim Karlovcima, kada je Srbija zatražila obnovu postupka, polazeći od toga da mu je 1999. suđeno u odsutnosti, da je osuđen na temelju 'vrlo tankih činjenica' te da, prema međunarodnim konvencijama i hrvatskom zakonu, ima pravo na ponovno suđenje".

ŠALGUDA

Libijski pobunjenici objavili su u četvrtak da su zauzeli dio Brege dok njihove snage na zapadu napreduju prema Zaviji, nedaleko od Tripolija. Pobunjenici su u četvrtak stigli do sela Bir Šuaib, 25 kilometara od Zavije, koja se neuspješno pobunila protiv Gadafija dva puta ove godine. Nalazi se 50 kilometara zapadno od Tripolija, na glavnoj cesti prema Tunisu. "Prošli smo pored sela Nasr i sada smo oko 25 kilometara od Zavije", rekao je pobunjenik Faris. Na istočnoj bojišnici u blizini Brege, pobunjeničke su snage zauzele stambene četvrti tog grada, no Gadafijeve snage još drže njegove zapadne dijelove gdje se nalaze naftna postrojenja. "Oslobođen je. Sada je pod našim nadzorom", rekao je glasnogovornik pobunjenika Musa Mahmud al-Mograbi. Brega se nalazi 750 kilometara istočno od Tripolija. Borbe za taj grad traju mjesecima.

TOKIO

Potres magnitude 6 stupnjeva potresao je rano u petak japansku prefekturu Fukushimu, no nema opasnosti od tsunamija, objavila je javna televizija NHK. Po NHK-u, nema izvješća o mogućim štetama u toj pokrajini na sjeveroistoku Japana. Tokyo Electric Power je objavio da nisu oštećeni nuklearni reaktori u tom području, pa tako nisu zabilježena ni nova oštećenja na elektrani Fukushima Daiichi koja je stradala u potresu i tsunamiju 11. ožujka.

NEW YORK

Njujorška burza završila je u četvrtak s radom ostvarivši snažan rast dioničkih indeksa potaknut nešto boljim gospodarskim vijestima - indeks Dow Jones porastao je za 3,79 posto, a Nasdaq za 4,57 posto. Po privremenim podacima, Dow Jones Industrial Average porastao je za 406,11 bodova na 11.126,05, a Nasdaq za 108,75 bodova na 2.489,80.

BRUXELLES

Europska komisija dopustila je u četvrtak Španjolskoj da ograniči pristup Rumunjima koji traže posao u Španjolskoj kako bi zaštitila svoje tržište rada. Španjolska će do kraja 2012. smjeti od Rumunja tražiti radne dozvole. "Odluka je donesena zbog jako specifične situacije sa zaposlenošću u Španjolskoj", rekao je povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor. U Španjolskoj živi 800.000 Rumunja, više i od Marokanaca, i najveća su useljenička zajednica u toj zemlji. Trećina ih je nezaposlena, a mnogi nisu ni prijavljeni.

LJUBLJANA

Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič i njegova austrijska kolegica Doris Bures u četvrtak se na sastanku u Ljubljani nisu uspjeli dogovoriti o ukidanju dodatnih ograničenja za promet teških teretnih vozila kroz tunel Karavanke koji je za vrijeme turističke sezone jednostrano uvela Austrije, a čemu se protive slovenski prijevoznici tvrdeći da im se nanosi šteta. Vlačič je nakon sastanka s austrijskom ministricom rekao da je slovenska strana ponudila kompromisno rješenje prema kojemu bi slovenski prijevoznici i u dane vikenda, odnosno sate kad je promet teških teretnih vozila kroz Karavanke zabranjen, mogli prometovati tunelom u konvoju jedan sat dnevno, što su Austrijanci odbili, a mjeru tumače sigurnosnim razlozima.

WASHINGTON

Eksperimentalna letjelica bez posade dizajnirana da se spusti iz gornjih slojeva atmosfere brzinom 20 puta većom od brzine zvuka izgubila je u četvrtak na svojem drugom pokusnom letu kontakt s kontrolorima leta, objavio je Pentagon. Falcon HTV-2 lansiran je iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji i uspješno se odvojio od rakete kojom je lansiran, no oko pola sata nakon početka leta s letjelicom je izgubljen kontakt, objavila je Agencija za napredna obrambena istraživanja (DARPA). Tijekom prvog pokusnog leta u travnju kontakt s letjelicom izgubljen je devet minuta nakon početka leta.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙