FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (2): pod pritiskom tržišta Francuska i Italija pripremaju mjere štednje

Autor: scvi
frankfurt, 11. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Francuska i Italija, drugo i treće po veličini gospodarstvo eurozone, užurbano danas pripremaju mjere za smanjivanje proračunskih deficita zbog pojačane zabrinutosti financijskih tržišta oko njihove zaduženosti koja bi mogla ugroziti euro.

'Uzlet olakšanja' nakon što je američka središnja banka objavila da će kamatne stope održati na rekordno niskoj razini do sredine 2013. godine, ubrzo je izblijedio, tako da su burze u Europi, Aziji i SAD-u ponovno zabilježile u srijedu oštre gubitke.

Pritisak tržišta, ali i Europska središnja banka (ECB) potaknuli su vlade Francuske i Italije na donošenje novih mjera, budući da dužnička kriza koja je veće pogodila Grčku, Irsku i Portugal prijeti proširiti se i na te ključne zemlje članice eurozone.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer je prekinuo je godišnji odmor i na izvanrednoj sjednici vlade obećao oštro smanjenje državnoga duga, zbog glasina da bi kreditne agencije mogle sniziti vrhunski AAA rejting toj zemlji.

Sarkozy je dao rok od tjedan dana ministrima financija i proračuna da izlože nove ideje za smanjivanje proračunskog deficita. Vlada će o njima odlučivati 24. kolovoza.

Francuska vlada proteklih godina nije uspjela smanjiti proračunski deficit, koji je lani dosegnuo 7,1 posto bruto domaćeg proizvoda. Niti jedna druga članica eurozone s najvišim, trostrukim A rejtingom nema veći državni dug od Francuske – oko 85 posto BDP-a.

U Italiji, premijer Silvio Berlusconi pozvao je parlamentarce da se ranije vrate s ljetnog odmora kako bi danas glasovali o ustavnom amandmanu kojim će se zahtijevati vođenje uravnoteženog proračuna.

Dan ranije Berlusconi i ministar gospodarstva Giulio Tremonti razgovarali su s predstavnicima sindikata o mjerama štednje, a za idući tjedna sazvana je hitna sjednica vlade radi usvajanja mjera.

„Dogovorili smo se da sazovemo sjednicu vlade za 18. kolovoza. Moramo brzo raditi. Preuzeli smo teške obveze“, kazao je Berlusconi.

Mediji, međutim, izvješćuju da su predstavnici najvećih talijanskih sindikata odbacili prijedloge štednje koji obuhvaćaju reforme tržišta rada i mirovinskog sustava. Upozorili su talijansku vladu da prije toga implementira druge mjere, poput podizanja stope PDV-a s trenutnih 12,5 na primjerice 20 posto te uvođenja poreza na bogatstvo.

Europska središnja banka ovoga je tjedna otpočela masovni otkup španjolskih i talijanskih državnih obveznica te time snizila njihov prinos, koji je prošloga tjedna zaprijetio doseći neodrživih 7 posto. Zauzvrat, zatražila je od tih dviju zemalja da implementiraju dugo odgađane strukturalne reforme.

Velika užurbanost u eurozoni uslijedila je samo dan nakon što je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet upozorio u jednom radijskom intervjuu da se Europa suočava s „najgorom krizom nakon Drugoga svjetskoga rata“, te kazao da je Banka „krajnje jasno“ poručila vladama koje akcije trebaju poduzeti.

Ekonomisti smatraju da ECB sada diktira uvjete vladama zemalja eurozone u zamjenu za pružanje pomoći.

Članica eurozone Cipar u srijedu je objavila da će podignuti poreze kako bi smanjila fiskalni jaz, no agencija za kreditne rejtinge Fitch ipak je snizila ciparski rejting za dva stupnja, te ustvrdila da će vjerojatno trebati pomoć EU-a kako bi izbjegla stečaj.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙