FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija traži političku podršku EU-a zbog tržišnih previranja

Autor: vmom
LUXEMBOURG/RIM, 3. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Italija je u srijedu zatražila političku podršku Europske unije (EU) zbog intenziviranih prodaja dionica i obveznica te zemlje, koje su izazvali dužnički problemi eurozone i strah investitora od usporavanja globalnog gospodarstva.

Talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti sastao se s predsjedateljem ministara financija 17-člane eurozone Jean-Claudeom Junckerom radi hitnog razgovora zbog skoka prinosa na talijanske i španjolske 10-godišnje obveznice na najviše razine u 14 godina i oštrog pada cijena dionica.

No, malo su toga Tremonti i Juncker imali reći novinarima nakon sastanka, najavivši tek da će nastaviti svoje razgovore.

"Imali smo dugu raspravu u kojoj smo se osvrnuli na sve probleme s kojima se eurozona suočava. Nastavit ćemo razmišljati u miru", kazao je Juncker.

Tremonti je dodao da se slaže s time te ocijenio razgovor dugačkim i plodonosnim.

Odvojeno, Tremonti je razgovarao danas i s europskim povjerenikom za gospodarska i monetarna pitanja Ollijem Rehnom, koji je nakon toga kazao da vjeruje kako Italija čini sve što treba da ojača gospodarski rast i konsolidira svoje javne financije.

"Ministar Tremonti izvijestio je povjerenika Rehna o najnovijim mjerama koje Italija poduzima kako bi provela strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju. Povjerenik Rehn je i dalje uvjeren da ministar Tremonti i talijanske vlasti čine sve nužno da vrate Italiju na put održivog gospodarskog rasta i osiguraju fiskalnu konsolidaciju", priopćila je danas Europska komisija.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi tijekom dana bi se trebao obratiti zastupnicima u oba doma talijanskog parlamenta kako bi ih izvijestio o stanju gospodarstva u pokušaju smirivanja ulagača na tržištima.

Cijena zaduživanja Italije na rok od 10 godina dosegnula je jutros 6,227 posto, novu najvišu razinu od uvođenja eura, čime je razlika u prinosima između 10-godišnjih talijanskih obveznica i onih na referentne njemačke obveznice dosegnula rekordnih 3,89 postotnih bodova. U slučaju španjolske države cijena zaduživanja dosegnula je 6,388 posto, pri čemu je razlika u prinosima u odnosu na njemačke porasla na 4,04 postotnih bodova.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero danas će se sastati s ministricom financija Elenom Salgado, objavio je njegov ured. Na sastanku će se analizirati najnovija kretanja na financijskim tržištima, navodi se priopćenju ureda premijera.

U nepuna dva tjedna od postizanja dogovora čelnika eurozone o drugom paketu pomoći za Grčku, najteže pogođenog dužnika u Europi, te novim mjerama za sprečavanje širenja krize na veća gospodarstva, dužnička kriza vratila se svom silinom.

S obzirom na veliki broj odsutnih političara zbog godišnjeg odmora, mala je vjerojatnost da će Europska unija poduzimati hitne poteze, iako je Španjolska u utorak objavila da vlade glavnih gospodarstava eurozone telefonski komuniciraju vezano uz situaciju na tržištu.

Njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler izjavio je da se o Italiji i Španjolskoj nije razgovaralo na sjednici kabineta vlade u srijedu, kojoj je on predsjedao jer je njemačka kancelarka Angela Merkel na godišnjem odmoru i nije ju se zvalo na sastanak. Kazao je da ne vidi razlog za uzbunu u vezi gospodarskog rasta zbog aktualnih događanja.

Fond eurozone za spašavanje ne može iskoristiti ovlasti zajamčene na prošlomjesečnom summitu koje bi mu omogućile kupnju obveznica na sekundarnom tržištu ili odobravanje državama preventivnih kreditnih linija, budući da će ih tek u rujnu najranije moći odobriti parlamenti zemalja članica.

Europska središnja banka mogla bi ponovno aktivirati svoj program otkupa državnih obveznica, kojim je lani nakratko stabilizirala tržištaa, no već četiri mjeseca ne pokazuju takvu sklonost. Tjedni podaci objavljeni u ponedjeljak pokazaju da se od toga suzdržavala unatoč suprotnim glasinama na tržištima prošloga tjedna.

Italija i Španjolska mogle bi predložiti provedbu novih mjera štednje kako bi pokušale umiriti tržišta, no Rim je tek nedavno odobrio 43 milijardi eura vrijedan paket ušteda, dok je vlada u Madridu sazvala prijevremene izbore za 20. studenoga.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙