FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporiji rast snizit će potražnju za naftom - IEA

Autor: mpuk
LONDON, 10. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je u srijedu da bi se rast globalne potražnje za naftom mogao više nego prepoloviti ako rast globalnog gospodarstva bude u 2012. sporiji nego što se očekuje.

Agencija koja savjetuje industrijalizirane zemlje o energetskoj politici kazala je da unatoč velikim previranjima u svjetskom gospodarstvu nije znatnije izmijenila svoje procjene rasta potražnje za naftom u 2011. i 2012. godinu. Napominje ipak da te prognoze u velikoj mjeri ovise o izvedbi svjetskog gospodarstva u narednim mjesecima.

"Razabravši formiranje olujnih oblaka u gospodarstvu, napravili smo procjene i na temelju scenarija slabijeg rasta svjetskog gospodarstva, od tri posto. Po tom je scenariju rast potražnje za naftom u 2012. više nego prepolovljen na samo 600.000 barela dnevno", istaknula je agencija u mjesečnom izvješću.

Bio bi to najsporiji rast u mnogo godina.

Prognoza ovogodišnjeg rasta potražnje za naftom snižena je za 60 tisuća barela dnevno, na 1,2 milijuna barela dnevno, zbog visokih cijena nafte i usporavanja gospodarskog rasta, ističu u IEA-i.

Agencija je istodobno povisila prognozu rasta potražnje za iduću godinu, za 70.000 barela dnevno, na 1,61 milijuna barela dnevno, djelomice zbog veće potrebe Japana za naftom.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙