FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarac rekordno visok prema euru zbog brige oko gospodarstva i dugova

Autor: vmom
LONDON, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Švicarski franak u utorak je dosegnuo nove rekordno visoke razine prema euru na međunarodnim tržištima, zbog zabrinutosti u vezi dužničkih problema eurozone i usporavanja globalnog gospodarstva, što je potaknulo potražnju za sigurnim utočištem - frankom.

Euro je tijekom dana oslabio za 1,5 posto na rekordno niskih 1,0985 franaka. Dolar je prema franku oslabio za 0,6 posto, na 0,7783 franaka, što je nadomak rekordno niske razine od 0,7730 franaka, na koju se spustio u ponedjeljak.

Euro je oslabio 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4206 dolara, nakon što se nakratko spustio na 1,4157 dolara, najnižu razinu od 21. srpnja.

Dolar se prema jenu zadržao na razini od 77,19 jena, nedaleko od najniže razine u četiri mjeseca od 76,29 jena zabilježene u ponedjeljak.

Analitičari kažu da je švicarski franak, sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, na putu dosezanja novih rekordnih razina. U ovako neizvjesnim gospodarskim prilikama i jen, iako u nešto manjim razmjerima, dobiva na privlačnosti, a situacija donekle pogoduje i dolaru.

"Vrlo slabe gospodarske prognoze i strahovi u vezi dužničke krize u eurozoni izazivaju zazor ulagača od rizičnijih ulaganja, a švicarski franak je valuta broj jedan u smislu sigurnog utočišta za kapital", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Dogovor u Washingtonu o podizanju razine državnog zaduživanja i sprječavanje bankrota pružilo je malo olakšanja tržištima, no sada se strahuje da bi agencije za rejtinge mogle smanjiti vrhunski AAA rejting SAD-a.

Glavobolje ulagačima u vezi globalnog gospodarstva potaknuli su slabi podaci iz američkog proizvodnog sektora, koji je u srpnju zabilježio najslabiji rast u posljednje dvije godine, a o slabim aktivnostima izvijestili su i eurozona i Velika Britanija.

Zabrinutosti tržišta zbog mogućeg širenja krize na veća gospodarstva eurozone, unatoč dogovoru o novom paketu pomoći za Grčku, podigle su danas prinose po 10-godišnjim državnim obveznicama Italije i Španjolske na najviše razine u posljednjih 14 godina. To je pogodilo euro i dokaz je nesklonosti ulagača rizičnijim ulaganjima.

Strahovi od intervencije japanskih vlasti na tržištima ograničili su pak veće dobitke jena, također percipiranog kao sigurno utočište. Snažan rast jena, koji je u proteklih mjesec dana ojačao prema dolaru 5 posto, potaknuo je japanske dužnosnike da upozore na moguće poteze s ciljem obuzdavanja njegova daljnjeg jačanja.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙