FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon intervencije jen znatno oslabio

Autor: vmom
LONDON, 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Jen je u četvrtak znatno oslabio na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je japanska središnja banka intervenirala radi zaustavljanja njegova uzleta, dan nakon što je švicarska središnja banka također neočekivano intervenirala.

Euro je tako prema jenu ojačao za više od tri posto, na 114,07 jena. Odražavajući nervozu tržišta zbog mogućih daljnjih intervencija švicarskih vlasti, euro je ojačao i prema franku, za 0,5 posto, na 1,1078 franaka.

Dolar je, pak, prema jenu tijekom dana ojačao za četiri posto, na 80,2 jena.

U fokusu ulagača su današnja zasjedanja središnjih banaka Velike Britanije i eurozone. Britanska središnja banka očekivano nije mijenjala kamatne stope, kao ni Europska središnja banka (ECB). U Britaniji su one u visini 0,5 posto, a u eurozoni 1,5 posto.

No, pozorno će pratiti govor čelnika Jean-Claudea Tricheta na tiskovnoj konferenciji, zbog mogućih signala ponovnog pokretanja programa otkupa državnih obveznica, nakon što su prinosi na talijanske i španjolske državne obveznice dosegnuli jučer opasno visoke razine.

Analitičari, međutim, smatraju da učinci intervencija japanske središnje banke i popuštanje monetarne politike vjerojatno neće biti duljeg vijeka, s obzirom da se ulagači okreću valutama koje percipiraju sigurnim utočištima za kapital, poput franka i jena, a zbog rastućih zabrinutosti u vezi globalnog gospodarskog rasta, dužničke krize u eurozoni i očekivanja popuštanja monetarne politike u SAD-u.

Analitičari kažu da će japanska intervencija samo usporiti uzlet jena, ali da vrlo vjerojatno neće zaustaviti njegov uzlazni trend.

"Japanska središnja banka voli biti nepredvidljiva tako da je moguće da će najnovija intervencija biti samo jednokratni potez", kazao je Steve Barrow iz Standard Chartereda.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙