FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte zbog briga oko globalnog rasta

Autor: mkuz
LONDON, 3. kolovoza 2011. (Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što je agencija Moody's dala negativnu prognozu za rejting SAD-a, potičući zabrinutosti od mogućeg pada potražnje budući da najvećem svjetskom potrošaču predstoje dugotrajne fiskalne i gospodarske teškoće.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 81 cent, na 115,65 dolara za barel, što je gotovo 12 dolara ispod najviše ovogodišnje cijene od 127 dolara. Istodobno su na američkom su tržištu cijene sirove nafte pale za 44 centa, na 93,35 dolara za barel.

Raste zabrinutost da će bi najveća svjetska gospodarstva mogla kliznuti natrag u recesiju budući da se u Europi produbljuje dužnička kriza a najnoviji podaci o svjetskoj proizvodnji su prilično razočaravajući. Usporavanje gospodarstva ima izravan utjecaj na američku potražnju za naftom, budući da će biti niža osobna i potrošnja benzina.

Donošenje zakona o povećanju razine zaduživanja američke vlade donijelo je prolazno olakšanje ulagačima, no pozornost i dalje ostaje na dugoročnim izazovima za najveće svjetsko gospodarstvo te dužničkim nevoljama u eurozoni.

"Strahovi od pada potražnje i dalje su prisutni, dok slabi proizvodni podaci iz cijelog svijeta ovoga tjedna samo povećavaju zabrinutost u vezi gospodarskog rasta", rekao je Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Razočaravajući gospodarski podaci potiču investitore da smanjuju svoju izloženost riziku i traže utočišta u švicarskom franku i zlatu.

"Čak i ako je pitanje podizanja razine zaduživanja u Americi riješeno, uspjeh je jedino što je time ona izbjegla situaciju da ne može plaćati svoje financijske obveze", izjavio je Ken Hasegawa iz Newedge Japan. "Manjak i dalje ostaje veliki problem, što izaziva bojazni u vezi financija. Ljudi smanjuju potrošnju goriva", rekao je Hasegawa.

Američki institut za naftu u utorak je izvijestio da su zalihe benzina u Americi skočile iznad očekivanja za 2,5 milijuna barela, a zalihe destilate porasle u skladu s prognozama za 1,4 milijun barela. Zalihe sirove nafte u SAD-u prošloga su tjedna neočekivano pale za 3,3 milijuna barela. Vladini podaci očekuju se kasnije u srijedu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak pala za 1,72 dolara u odnosu na prethodni dan i iznosila je 111,85 dolara za barel.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙