FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska inflacija ubrzala u srpnju

Autor: mpuk
PEKING, 9. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Inflacija u Kini nadmašila je očekivanja u srpnju unatoč nizu mjera kojima vlada pokušava obuzdati cijene.

Potrošačke cijene porasle su u srpnju za 6,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Rast je zabilježen iako je kineska središnja banka povećala kamatne stope pet puta od listopada 2010. u pokušaju da kontrolira cijene.

Kineske vlasti proglasile su kontrolu rasta cijena prioritetnom zadaćom.

Stoga su podizale cijenu kredita i pokušavale obuzdati kreditiranje podizanjem razine obveznih rezervi za banke nekoliko puta u prošlih dvanaest mjeseci.

Analitičari pritom upozoravaju da ih aktualno stanje u svjetskom gospodarstvu može dovesti u težak položaj. Američki gospodarski oporavak posustaje a Europu sve više muče dužnički problemi, a usporavanje u SAD-u i Europi moglo bi naštetiti rastu u zemljama ovisnima o izvozu, poput Kine.

Stoga analitičari upozoravaju da će kineske vlasti morati uspostaviti delikatnu ravnotežu između pokušaja da obuzdaju cijene i stvaranja uvjeta za nastavljeni snažan rast.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙