FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak rasprodaja

Autor: scvi
ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuju negativna cjenovna kretanja pod utjecajem nastavljenih oštrih rasprodaja na svjetskim dioničkim tržištima i velike averzije investitora prema riziku.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 9 danas očekuje nastavak pada Crobexa, a 1 stagnaciju.

Jučer je Crobex potonuo čak 4,57 posto, na 2.033,85 bodova, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine kada je na zatvaranju iznosio 1.893 boda.

Crobex10 pao je jučer 3,99 posto, na 1.100,59 bodova.

Redovni promet iznosio je 75,8 milijuna kuna, što je najveći dnevni redovni promet od sredine siječnja ove godine.

Čak je 18 dionica imalo promete veće od milijun kuna.

Najveći, 14,3 milijuna kuna, zabilježen je dionicom HT-a, uz osjetan pad cijene za 7 posto, na 235 kuna. To je njezina najniža cijena od prve polovine rujna 2009. godine.

„Nastavak oštrog pada cijena dionica na američkim i azijskim burzama danas bi i na domaćem tržištu mogao rezultirati daljnjim klizanjem cijena dionica. U ovome je trenutku velika averzija investitora prema riziku, a negativan sentiment mogao bi potrajati još neko vrijeme“, ističe Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffesen Consultingu.

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks potonuo 634 boda ili 5,50 posto, na 10.809 bodova, što je njegov najveći dnevni pad od prosinca 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,66 posto, na 1.119 bodova.

Strah od globalne gospodarske recesije jutros je i na azijskim tržištima izazvao daljnji oštar pad cijena dionica, pri čemu su burzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji u jednom trenutku potonuli oko 7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 2,4 posto, na 8.881 boda. Tijekom jutra bio je u crvenome za više od 4 posto.

Ipak, na europskim burzama, nakon sedam dana gubitaka, jutros su cijene dionica porasle, pri čemu najviše u bankarskom sektoru.

„Nastavak negativnog sentimenta na svjetskim burzama posljedica je smanjenja kreditnog rejtinga SAD-u, straha od dužničke krize u eurozoni te zabrinutosti oko usporavanja globalnog gospodarstva. Sve to dodatno su istaknuli najnoviji pokazatelji o ubrzanju rasta inflacije u Kini i manjem od očekivanja rastu njemačkog izvoza u srpnju. Investitori i dalje traže sigurna utočišta za svoj kapital“, kaže Harambašić Nereau.

No, kako dodaje, među svim lošim vijestima valja istaknuti da su valuacije dionica sada prilično atraktivne.

„Nakon oštrih rasprodaja, relativno vrednovanje dionica na svjetskim burzama sada je ispod 5-godišnjih prosjeka, pa bi dio investitora kroz neko vrijeme mogao početi tražiti povoljne prilike za kupnju“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙