FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski ekonomisti upozoravaju na posljedice snižavanja rejtinga SAD-u

Autor: scvi
ŠANGAJ, 6. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim Američkim državama (SAD) kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proračunskim deficitom i rastućim teretom zaduženosti.

„Zbog toga će doći do kaosa na financijskim tržištima, barem u kratkome roku. Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik“, smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi.

Ranije ovoga tjedna Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svojega duga, upozorivši da bi neizvjesnosti na tržištu trezorskih zapisa mogle potkopati globalni monetarni sustav i ugroziti gospodarski rast.

Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu oko dvije-trećine. Kineske rezerve najveće su u svijetu, a procjenjuju se na 3.200 milijardi dolara.

„Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki 'trezorci' više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+“, tvrdi Li.

Snižavanje vrhunskog rejtinga SAD-u moglo bi rezultirati i dodatnim popuštanjem američke monetarne politike, a to bi bio uzrok novih neizvjesnosti na globalnim tržištima, kaže Ding Yifan, zamjenik direktora pri Developmnet Research Centre-u, državnom institutu.

„Mislim da rastu šanse da SAD pokrene još jedan krug kvantitativnog monetarnog popuštanja, dok će inozemni investitori pokušati izbjegavati dolarsku imovinu, pa Fed neće imati drugog izbora nego da sam kupuje američke trezorske zapise. Uvede li zaista Fed još jedan krug monetarnog popuštanja, definitivno će to uvećati neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu a moglo bi podići i cijene globalnih roba “, ističe Yifan.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙