FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u nedjelju je "najoštrije osudio" izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi Oluje, kojom je ona pozdravila hrvatske generale koji se nalaze u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača, stoji na web stranici srbijanskog šefa država. "Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine", rekao je Tadić u priopćenju koje je objavila njegova služba za odnose s javnošću. "To je vrlo neodgovorna politika", stoji u priopćenju. Tadić je ponovo rekao "da je vojna akcija 'Oluja' dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine", dodajući kako smatra da je "vrlo važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostupanjski osuđeni, nalaze u Den Haagu". "Izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja koje pokušavaju svoju suradnju podići na višu razinu poslije teških sukoba koji su se dogodili 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije i koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta", dodao je Tadić. Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu premijerka Kosor je rekla kako "bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni". Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju su pozvali da se "što skorije i u potpunosti primijene mjere što su ih najavile" Italija i Španjolska kako bi izašle iz dužničke krize. Sarkozy i Merkel izjavili su kako pozdravljaju odluku o mjerama što su ih nedavno najavile Italija i Španjolska, a cilj im je "što prije postići fiskalnu konsolidaciju i jačanje konkurentnosti". Smatraju kako je od iznimne važnosti cilj talijanskih vlasti - postizanje uravnoteženog proračuna 2013., godinu dana prije nego što se predviđalo. Istaknuli su kako je "što skorija primjena najavljenih mjera ključna da bi se ponovno uspostavilo povjerenje u tržište". Dvoje čelnika istaknulo je kako će se angažirati na potpunoj provedbi mjera iz sporazuma o eurozoni, zaključenog 21. srpnja u Bruxellesu, stoji u zajedničkoj izjavi koju je objavio ured francuskog predsjednika. Također su naglasili kako je od iznimne važnosti da parlamenti njihove dvije zemlje odobre dogovor do kraja rujna. Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn u intervjuu za list Financial Times Deutschland od ponedjeljka također je pozdravio najavu Italije o ubrzanoj primjeni mjera koje će omogućiti smanjenje proračunskog deficita.

LONDON - Europska središnja banka (ECB) odlučno će intervenirati na tržištima kako bi zaštitila Italiju i Španjolsku od jačanja dužničke krize, izjavio je izvor u nedjelju, nakon završetka telefonske konferencije ECB-a. Izvor je također kazao da je ECB odlučila otkupljivati talijanske i španjolske države obveznice. Dužnosnici koji su sudjelovali u telefonskoj konferenciji pomno su analizirali stanje u Italiji i Španjolskoj, te primili na znanje zajedničku izjavu Francuske i Njemačke.

WASHINGTON - Američki ministar financija Timothy Geithner obavijestio je predsjednika Baracka Obamu kako namjerava ostati na dosadašnjoj dužnosti, objavilo je u nedjelju njegovo ministarstvo, okončavši na taj način nagađanja o njegovu potencijalnom odlasku. "Ministar je predsjednika izvijestio kako namjerava ostati na dosadašnjoj dužnosti", stoji u priopćenju ministarstva, dva dana nakon što je agencija za kreditni rejting Standard & Poor's izvijestila o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. "Ministar Geithner spreman je obaviti velik posao koji je pred njim i uhvatiti se u koštac s izazovima s kojima je naša zemlja suočena", rekla je Geithnerova pomoćnica zadužena za odnose s javnošću Jenni LeCompte. U američkim se novinama od kraja lipnja nagađalo o njegovu mogućem odlasku s dužnosti. Pedesetogodišnji Geithner obnaša dužnost ministra financija u Obaminoj vladi od njegova dolaska na predsjedničku funkciju u siječnju 2009.

PRIŠTINA - Bivši finski premijer i bivši šef misije UN-a na Kosovu Harri Holkeri umro je u nedjelju u 74. godini života nakon duge bolesti, javili su prištinski mediji. Mediji u Prištini navode kako je finski diplomat Holkeri služio kao šef UNMIK-a na Kosovu oko godine dana, do svibnja 2004. kada se povukao upravo iz zdravstvenih razloga, tri mjeseca prije isteka mandata. On je odstupio nakon nereda na Kosovu u ožujku 2004. u kojima je poginulo 19 ljudi. Holkeri je bio i predsjedavajući Opće skupštine UN-a 2000. i 2001., te premijer Finske od 1987. do 1991.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙