FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proračunskim deficitom i rastućim teretom zaduženosti. Taj potez će, navode mediji, vjerojatno poskupjeti zaduživanje američke vlade, poduzeća i potrošača. S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.

WASHINGTON

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame napala je vjerodostojnost analize na temelju koje je u petak agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's (S&P) snizila vrhunski rejting SAD-u, no agencija je ostala pri svojoj odluci. S&P je u petak snizio Sjedinjenim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. Jedan od dužnosnika S&P-a izjavio je da je bila obveza njegove kompanije da poduzme taj težak i kontroverzni potez. U međuvremenu, administracija predsjednika Obame napala je vjerodostojnost analize na temelju koje je Standard & Poor's donio odluku o snižavanju rejtinga, ustvrdivši da sadrži pogrešku tešku 2.000 milijardi dolara.

HIROSHIMA

Japanski premijer Naoto Kan se u petak u govoru održanom u povodu obilježavanja 66. godišnjice eksplozije atomske bombe u Hiroshimi zauzeo za odustajanje od "mita o sigurnosti" nuklearne energije, osobito nakon havarije u nuklearnoj elektrani u Fukushimi koja je uslijedila poslije razornog potresa polovinom ožujka, prenijele su svjetske agencije. Svečanosti obilježavanja godišnjice američkog napada atomskom bombom na Hiroshimu nazočilo je više desetaka tisuća ljudi, među kojima predstavnici više od 60 zemalja, uključujući i SAD. Kan je rekao kako svijet ne smije nikad više dopustiti da se dogodi nešto slično. Istaknuo je kako ga je rastapanje jezgre nuklearnog reaktora u Fukushimi nakon potresa u ožujku ponovno uvjerilo u to da bi se Japan trebao angažirati na tomu da se prekine njegova ovisnost o nuklearnoj energiji.

MIAMI

Tropska oluja Emily usmrtila je četiri osobe u Dominikanskoj Republici i Haitiju, izvijestile su vlasti, te se nastavila kretati prema Karibima s "velikim izgledima" da ojača i pretvori se u uragan, izvijestili su meteorolozi. Emily je peta tropska oluja tijekom 2011. u sezoni uragana nad Atlantikom. U četvrtak se približila otoku Hispanioli. Vlasti su izvijestile da Emily ne predstavlja opasnost za naftna i plinska postrojenja u Meksičkom zaljevu. No meteorolozi predviđaju da bi Emily, pošto je u poplavama što ih je prouzročila u Dominikanskoj Republici usmrtila tri, a u susjednom Haitiju jednu osobu, mogla ojačati. "70 je posto izgleda da ova oluja u predstojećih 48 sati ojača u tropski uragan". Prognostičari ove godine predviđaju veći broj uragana nego što je uobičajeno.

PHILADELPHIA

Američki zrakoplov Boeing 757 sa 157 putnika, koji je u petak zbog prijetnje bombom evakuiran u međunarodnoj zračnoj luci u Philadelphiji, pregledan je i u njemu nije pronađeno ništa sumnjivo. Dužnosnici Uprave za sigurnost prometa naredili su evakuaciju putnika tijekom pripreme zrakoplova tvrtke US Airways za let prema Anchorageu na Aljasci nakon što je stigao iz Glasgowa u Škotskoj. Zrakoplov je potom premješten na sigurno mjesto u zračnoj luci gdje je pregledan. FBI-ov specijalni agent J. J. Klaver rekao je da je pismo s upozorenjem da je u zrakoplovu postavljena bomba primljeno u Londonu. Zrakoplovu je odobren nastavak putovanja više od dva sata nakon što je evakuiran.

PEKING

Kina je u subotu osudila 'kratkovidne' političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve. Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. "Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja", objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua. Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineski ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙