FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska se uspješno zadužila, ali uz znatno višu cijenu

Autor: vmom
MADRID, 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Španjolska je u četvrtak na aukciji prodala 3,3 milijarde eura vrijednih obveznica, no uz znatno veću kamatnu stopu nego ranije.

Španjolsko ministarstvo financija prodalo je 2,2 milijarde eura obveznica s rokom otplate od tri godine, uz kamatnu stopu od 4,81 posto. Prodalo je i 1,1 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća od tri i pol godine, uz kamatnu stopu od 4,98 posto.

Na posljednjoj usporedivoj aukciji obveznica s trogodišnjim rokom otplate, održanoj 7. srpnja, kamatna stopa je bila 4,3 posto.

Ipak, taj prinos ispod je 5 posto, koliko su jučer dosegnuli prinosi na sekundarnom tržištu za španjolske obveznice iste ročnosti.

Potražnja na današnjoj aukciji bila je više nego dvostruko veća u odnosu na ponudu. Ipak, bila je nešto niža nego na prethodnoj aukciji.

Prosječni prinosi na oba izdanja obveznica najviši su koje je zabilježila aukcija španjolski državnih obveznica te ročnosti od 2000.

Po riječima trgovaca, potražnji su pridonijela nagađanja na tržištima da bi Europska središnja banka mogla ponovno započeti program otkupa obveznica kako bi pomogla problemima pogođenim gospodarstvima u perifernim članicama eurozone.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙