FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio na međunarodnim tržištima

Autor: mkuz
LONDON, 28. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima oslabio zbog jačanja bojazni ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni nakon skoka prinosa po talijanskim obveznicama na najviše razine u 11 godina.

Euro je oslabio 0,7 posto prema švicarskom franku, na 1,1437 franaka, što je nešto iznad rekordno niske razine od 1,1365 franaka na koju se spustio sredinom mjeseca. Euro je oslabio i 0,5 posto prema dolaru, na 1,4294 dolara.

Švicarski je franak dosegao rekordno visoku razinu u odnosu na dolar te se "zelenom novčanicom" trgovalo po 0,7990 franaka, što se pripisuje nervozi ulagača zbog dužničke krize s obje strane Atlantika koja ih okreće sigurnijim utočištima.

Euro je također znatnije oslabio i u odnosu na sigurno utočište jen, za 0,8 posto na 111,11 jena. Dolar je prema jenu pao za 0,3 posto, na 77,627 jena, što je blizu najniže razine u četiri mjeseca od 77,57 jena na koju se spustio u srijedu.

Italija je danas prodala svoje 10-godišnje obveznice, pri čemu je prinos poskočio na 5,77 posto, najvišu razinu u posljednjih 11 godina, povećavajući bojazni da drugi paket pomoći Grčkoj dogovoren prošloga tjedna neće moći spriječiti širenje krize na veća gospodarstva eurozone.

Na negativno su raspoloženje prema euru djelovali također i najnoviji podaci Europske komisije o pogoršanju gospodarske klime u eurozoni, uz pad optimizma u svim sektorima.

"Postoji još puno neizvjesnosti u vezi provedbe paketa pomoći za Grčku, ali nastavljaju se fiskalni problemi u Europi i SAD-u te smatramo da će se tečaj eura prema dolaru kretati u uskom rasponu u sljedećih nekoliko dana", kazao je George Saravelos, strateg Deutsche Banka.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙