FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD planira proširiti djelovanje na južni i istočni Mediteran

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odlučila je na zahtjev svojih dioničara poduzeti važan iskorak u odgovoru na povijesne promjene koje donosi arapsko proljeće te proširiti svoje djelovanje na zemlje južnog i istočnog Mediterana, priopćeno je u petak iz EBRD-a.

Upravni odbor EBRD-a predložio je da se geografska regija bančinog djelovanja proširi na zemlje južnog i istočnog Mediterana. Takva preporuka uslijedila je nakon što su Egipat i Maroko, obje zemlje osnivači EBRD-a, poslali zahtjev da postanu zemlje primateljice Banke.

Upravni odbor je također preporučio da Tunis postane članica banke, nakon što je zemlja uputila odgovarajući zahtjev krajem prošlog mjeseca. Uz to, banka je dobila i pismo namjere iz Jordana.

Upravni odbor će svoje preporuke uputiti bančinom odboru guvernera, zajedno s nekoliko drugih odluka koje su usmjerene osiguranju brzog početka djelovanja u proširenoj regiji. Guverneri će imati rok od dva mjeseca za odluku o tome hoće li ih prihvatiti ili odbiti, nakon čega će neke prijedloge morati ratificirati dioničari.

Međunarodna zajednica pozvala je EBRD da sudjeluje u gospodarskom odgovoru na južnom i istočnom Mediteranu, pozivajući ga da iskoristi svoje 20-godišnje iskustvo u pružanju potpore u gospodarskoj preobrazbi zemalja u srednjoj i istočnoj Europi, kao i Srednje Azije, nakon pada komunizma.

Ako dioničari, koje čine 61 država i dvije međunarodne organizacije, pristanu na proširenje geografskog područja djelovanja EBRD-a, cilj banke bit će ponajprije promovirati razvoj privatnog sektora. Po vlastitim izračunima, EBRD bi bio u poziciji u konačnici ulagati godišnje do 2,5 milijarde eura u tu regiju, a da ne traži dodatna sredstva od dioničara.

U EBRD-u ističu da svako ulaganje koje bi poduzeli u novu regiju ne bi štetilo obvezama prema 29 postojećih zemalja u kojima djeluje te da sve planira učiniti u uskoj suradnji s ostalim međunarodnim financijskim institucijama.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙