FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste Grupa s 5,2 posto većom neto dobiti u prvom polugodištu

Autor: vmom
BEČ/ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Austrijska bankovna grupa Erste Group u petak je izvijestila da je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit nakon manjinskih udjela od 496,3 milijuna eura, što je za 5,2 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Neto kamatni prihodi u prvih su šest mjeseci uvećani na gotovo 2,69 milijardi eura, u usporedbi s gotovo 2,685 milijardi eura u istom razdoblje lani, objavila je austrijska grupa.

Neto prihodi od provizija u istom su razdoblju blago smanjeni na godišnjoj razini i iznosili su 954,9 milijuna eura, nasuprot 965 milijuna eura godinu dana ranije. Neto rezultat od trgovanja uvećan je za 3,6 posto, na 248,7 milijuna eura.

Rast neto dobiti u Erste Grupi poglavito pripisuju solidnom operativnom rezultatu i smanjenim troškovima rizika. Operativna dobit iznosila je 1,967 milijardi eura i bila je za 1,2 posto manja u odnosu na godinu ranije, dok su troškovi rizika smanjeni za 13,3 posto, na 940 milijuna eura.

U Erste Grupi navode da je kvaliteta kredita znatno poboljšana u Češkoj, Slovačkoj i Austriji, dok je i dalje pod pritiskom na tržištima sa sporijim gospodarskim oporavkom, kao što su Mađarska i Rumunjska.

"Volatilnost tržišta povezana s grčkom dužničkom krizom i napredak makrogospodarskog oporavka u središnjoj i istočnoj Europi obilježili su poslovno okruženje u drugom tromjesečju. Dok su neka od naših tržišta, poglavito Češka, Slovačka i Austrija, zabilježila vrlo dobre rezultate, bankarska tržišta Mađarske i Rumunjske i dalje su iskazivala slabiji rast", kazao je čelnik Erste Grupe Andreas Treichl prilikom predstavljanja rezultata poslovanja za prvo polugodište 2011.

U Erste Grupi očekuju da će sva njihova temeljna tržišta u središnjoj i istočnoj Europi ostvariti značajan gospodarski rast u 2011., pri čemu će se u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj to odraziti na povećanje potražnje za kreditnim i depozitnim proizvodima, dok će bankarska tržišta Mađarske i Rumunjske zaostajati uslijed svojih specifičnih problema, navodi se u priopćenje Erste Grupe.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙