FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u svijetu bura, na domaćem tržištu ljetno zatišje

Autor: neba
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - I dok na svjetskim burzama vlada neizvjesnost u očekivanju rezultata 'stres testova' europskih banaka i usvajanja paketa mjera štednje u Italiji, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mršav obujam trgovanja i stagnacija indeksa.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,19 posto, na 2.196 bodova, a Crobex10 0,09 posto, na 1.187 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 7,5 milijuna kuna, što je pola milijuna manje nego prethodnoga dana i jedan od najnižih ovogodišnjih dnevnih prometa.

„Domaće tržište uronilo je u ljetnu sezonu, već uobičajeno obilježenu smanjenim obujmom trgovanja i stagnacijom indeksa. Zatišje bi zasigurno moglo potrajati do sezone objava financijskih izvješća domaćih kompanija krajem srpnja. I danas očekujem nastavak stagnacije, jer nema poticajnih vijesti“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

S druge strane, na svjetskim je burzama prilično volatilno. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da još nije vrijeme za dodatne poticajne mjere gospodarstvu, što je razočaralo ulagače koji su se nadali daljnjem labavljenju monetarne politike.

Ulagače zabrinjavaju i neuspješni pregovori između Bijele kuće i Kongresa o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja. Nakon Moody'sa dan prije, jučer je i agencija Standard & Poor's upozorila da bi mogla smanjiti vrhunski 'AAA' kreditni rejting SAD-u, ako se političari u Washingtonu ne dogovore o razini zaduživanja do krajnjeg roka 2. kolovoza.

Na azijskim se burzama stoga jutros trgovalo oprezno, dok su na europskim burzama cijene dionica pale jer su ulagači zabrinuti uoči objave rezultata stres testa banaka.

„Na svjetskim burzama poprilično je tmurno raspoloženje posljednjih dana. Uz američki kreditni rejting, investitore jako brine dužnička kriza u eurozoni. Stoga će i danas biti prilično neizvjesno. Čekaju se rezultati 'stres testa' europskih banaka i glasovanja u talijanskom parlamentu o planu štednje. Ovisno o razvoju situacije, mijenjat će se i raspoloženje investitora na burzama“, navodi Bešević Vlajo.

U talijanskom Senatu jučer je usvojen četverogodišnji paket mjera štednje, vrijedan 48 milijardi eura, koji bi trebao uravnotežiti proračun do 2014. Danas o tome prijedlogu po hitnom postupu odlučuje zastupnički dom parlamenta.

Bešević Vlajo dodaje i da se na tržištima špekulira da bi rezultati 'stres testa' europskih banaka, koji će biti objavljeni nakon završetka današnjeg trgovanja, mogli pokazati da između 10 i 15 banaka nije dovoljno spremno za slučaj pogoršanja uvjeta poslovanja.

„Stres test kojim su podvrgnute europske banke ovoga je puta nešto stroži nego prethodni, ponajprije jer će pokazati strukturu i ročnost financijske imovine banaka. Nažalost, ni ovaj test nije uzeo u obzir ozbiljnu mogućnost neispunjenja obveza od strane država i utjecaja te situacije na poslovanje banaka, a upravo je to najveći rizik koji trenutno potresa financijska tržišta u svijetu. Naime, prema cijeni CDS-ova, postoji 86 posto vjerojatnosti da će Grčka bankrotirati, 60 posto Portugal i Irska, a 23 posto za Italiju, dok 'stres test' uzima tu mogućnost u razmatranje s vjerojatnošću između 5 i 10 posto“, pojašnjava Maja Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙