FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi gotovo nepromijenjeni, obujam mršav

Autor: neba
NEW YORK, 21. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači s oprezom čekaju rasplet pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, pa ih na kupnju dionica nisu naveli ni dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 15 bodova, ili 0,12 posto, na 12.571 bod, dok je S&P 500 pao 0,07 posto, na 1.325 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 2.814 bodova.

U fokusu ulagača su pregovori između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Napredak u tim pregovorima izazvao je dan prije euforiju na tržištu, pa su cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok od ožujka. No, jučer je ta euforija splasnula zbog nedostatka novih vijesti s Capitol Hilla.

„Rasprava o povećanju zaduživanja je kao veliki slon u sobi. No, kako se krajnji rok približava, znamo da će doći do dogovora. Pitanje je samo kada. Do tada će na tržište utjecati dnevne vijesti o poslovanju kompanija“, kaže Mohannad Aama, direktor u fondu Beam Capital Management.

Zahvaljujući znatno boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, cijena dionice Applea porasla je jučer 2,7 posto. S druge strane, dionica Yahooa pojeftinila je 7,6 posto jer rezultati tog internetskog pretraživača nisu impresionirali.

Pala je, za 1,7 posto, i cijena dionice Microsofta jer ulagači oprezno čekaju objavu kvartalnog poslovnog izvješća najvećeg svjetskog proizvođača softvera.

Bankarski sektor jučer je bio najveći dobitnik. KBW indeks tog sektora ojačao je 1,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionica US Bancorpa za 4,4 posto, nakon što je ta regionalna banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju.

Dobro kvartalno izvješće potaknulo je i rast cijene dionice American Expressa za 0,3 posto, dok je dionica Intela pojeftinila 0,7 posto, jer su ulagači od najvećeg svjetskog proizvođača čipova ipak očekivali bolje rezultate.

I dok su poslovni rezultati većine kompanija vrlo dobri, makroekonomski podaci ne ohrabruju. Jučer je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u lipnju neočekivano pala na najnižu razinu u sedam mjeseci, što pokazuje da se tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6,3 milijarde dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE oko 1.660 dionica dobilo, dok ih je otprilike 1.310 izgubilo na vrijednosti.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,10 posto, na 5.853 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 7.221 bod, a pariški CAC 1,61 posto, na 3.754 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙